Hur få ur tändningsnyckeln när den sitter fast och vägrar lossna?!

Hur du får ut tändningsnyckeln som fastnat

Tänk dig själv: Du åker på semester, till IKEA eller mataffären och när du kommer fram ska du stänga av bilen. Det går alldeles utmärkt. Men när du ska dra ur nyckeln sitter den fast! Hur gör man då?!

Det första du inte ska göra är att börja bryta. Du vill inte sitta där i bilen med dosan i handen och själva nyckeln kvar i tändningslåset. Har du tänkt bryta-loss-tanken bör du kanske snarast möjligt lägga en bra tång i bilen för framtida bruk…

OBS: Nedanstående guide-instruktion om hur du kan få ur tändningsnyckeln ur tändningslåset ska inte anses vara en absolut sanning. Din bil är inte min bil. Min bil har dessutom automatisk växellåda. Om detta även fungerar på en VW Caravelle med manuell växellåda är okänt. 

Prova detta för att få ur en tändningsnyckel som fastnat:

  1. Vrid nyckeln till läge 2 utan att starta bilen. Lägg i en växel. Lägg i P-läget. Ta ut nyckeln.
  2. Starta bilen, lägg i neutral, lägg i P-läget, stäng av. Ta ut nyckeln.
  3. Vrid nyckeln till läge 2 (starta inte). Tryck upprepade gånger på knappen på växelföraren. Vrid till läge 0, ta ut nyckeln.

Det sista har flera gånger fungerat för mig. Varje gång jag vrider av tändningen för att göra något annat (handla mat till exempel) klickar det till i låset innan det går att ta ut nyckeln. Om det inte klickar till, om det inte är som ett litet hack innan det går att ta ut nyckeln brukar punkt 3 ovan hjälpa.