Husrenovering 2024: Två nya badrum!

Badrumsrenovering

Yes, äntligen hade vi möjlighet att investera i renoveringen av båda våra badrum. Detta följde på förra årets byte av yttertak och dessförinnan; byte av panel och ommålning. Här får du veta mer om badrumsrenoveringarna:

  • Då: Två badrum som sett bättre dagar, förmodligen renoverade någon gång men riktigt risiga – husets skamfläckar.
  • Nu: Två badrum som vi gärna visar upp för gäster och njuter av att använda själva, så mycket bättre.

Det tog ca två månader att få båda badrummen renoverade. Vi anlitade en lokal firma som huvudentreprenör och han anlitade i sin tur rörmokare, elektriker och snickare – samtliga lokala spelare.

Badrum 1 på övervåningen (öv)

Arbetet började med att allt revs ut, handfat, toalettstol, duschblandare och rören samt befintlig golvmatta och träskivor till väggar samt golv. Kanske inte oväntat men det saknades isolering i golvet och på innerväggarna. Det skulle det komma att bli ändring på.

Eftersom det var ett krav att vi skulle ha ett fungerande badrum på nedervåningen (nv) under tiden som arbete skedde på övervåningen sågades väggen sönder på nv, inte så snyggt men där sattes slangar upp till öv. Nu upptäcktes att den som en gång monterade upp en handduktstork på nedervåningen missade avloppsröret med bara några centimeter. Inte vi.

Fortsatt på övervåningen så drogs elen bort för elementet som satt där och som aldrig använts. Det krävdes två man för att dra bort kablaget och detsamma gjordes för flera andra element på övervåningen. Elen drogs ut i trappan intill för att vid behov kunna kopplas in för att t.ex. montera belysning i trappan.

Vidare sågades och drogs resten av vattenrören bort varpå arbetet följde med att dra nya rör ner genom innertaket, ett moment som orsakade väldigt mycket buller ska tilläggas. Stora delar av avloppsröret från öv ner genom väggen på nedervåningen byttas till nytt.

Okänt innan, men nu åtgärdat, var att golvreglarna på öv satt med 60 cc i avstånd, vilket ska vara 30 (cc) och eftersom vi skulle ställa dit ett badkar var det lämpligt att regla upp för den tyngden. Vi passade även på att isolera alla innerväggar och golvet.

Nu var det dags för rörmokaren att börja jobba. Där vi tidigare hade vattenrör upp ur golvet genom plastmattan med förgreningar åt sidorna till dusch, toastol och handfat flyttades inflödet av vattnet till en enda plats under handfatet.

Nya vattenrör drogs i golvreglarna, inkapslade av uppmärkta svarta plaströr (se bild ovan). En fadäs uppstod när en rörmokare monterade golvbrunnen för nära väggen. Avståndet ska vara 45 cm från varje vägg så det blev till att dra om reglarna och sätta brunnen rätt. Vem har koll på sånt?

Med underliggande funktioner på plats sattes nytt golv och nya väggar. Konstruktionsplywood sattes först och därefter gips, med en inbyggnad om ca 15 mm. Spacklingen innebar mest väntan pga torktiden mellan momenten, där det passerade flera dagar utan att arbete skedde. Vägg- och golvmattan kom på plats och sen fick rörmokaren komma åter.

Badkaret lyftes in och åt sidan, står perfekt och med flera cm marginal till godo. WC-stolen kom åter och tvättstället likaså. Rören till duschblandaren drogs från tvättstället och upp över dörren, istället för att som tidigare löpa längs med hela rummet. Såklart inte supersnyggt men eftersom vi inte vill ha än mer inbyggnad av rummet i sig valdes utanpåliggande.

Vad vi köpte nytt till badrummet på övervåningen:

  • Golvmatta: Tarkett Aquarelle Wetroom XL Floor (Rock, Cool Grey).
  • Väggmatta: Tarkett Aquarelle Wetroom (Soft, Super White).
  • Tvättställ: IKEA TVÄLLEN, kommod m dörrar/tvättställ/kran, vit/blek grågrön.
  • WC: No name, bakutkast.
  • Dusch: Mora
  • Badkar: No name, 70×140 cm (fick plats precis).

Handfat, kommod och blandare köpte vi från IKEA för ca 3000 kr. WC-stolen var svår att hitta, men kostade lagom. Tidigare handfat gick iväg på Marketplace för 250 kr och det bästa med denna lösning förutom kostnaden var att vi fick mer svängrum, där det nya tvättstället har ett djup på ca 30 cm istället för ca 40 cm tidigare. Tidigare spegel på väggen (där?) ersattes av litet badrumsskåp. Lampan köpte vi även den på IKEA och stoppade in en 6000 K LED. Fläkt (Intellivent SKY) i taket till rimlig peng hjälper till riktigt bra att skapa skön inomhusluft och den styrs via mobilappen.

Badrum 2 på nedervåningen (nv)

Precis som på öv så började vi såklart med utflytt av möbler, WC-stol osv. Duschkabinen åkte på soptippen. Handdukstorken monterades ner (skriver detta och funderar på vart den tog vägen mitt i allt), elementet slängdes (gammal brandfarligt elelement). Stora badrumsskåpet ställdes undan.

En sak som diskuterades innan rivningen var om ena väggen eventuellt skulle behöva stadgas på andra sidan. Det var den långa väggen där badrumsskåpet suttit och där vi på andra i sidan i tvättstugan har välfyllda vägghyllor monterade. Men rivningen skedde med försiktighet, där bitar sågades sönder på plats och nedslitningen uteblev. Väggen stod pall.

Med betonggolv i badrummet krävdes bilning runt golvbrunnen…en liten historia i sig:

En glad påg gick på med maskinen och bilade i betongen för att få bort golvbrunnen. Poff! Jordfelsbrytaren löste ut. Det visade sig att det där i betongen låg en kapslad elkabel. Yes, 1 dm från golvbrunnen löpte det el. Visserligen inne i betongen men ändå?!

Elektrikerna fick rycka ut och två man höll på en timma. Det visade sig att elen gick från proppskåpet till diskmaskinen borta i köket. Lagning av kabel på plats och ny inkapsling. Kul jul men bra att jordfelsbrytaren fungerade.

Nästa upptäckt gjordes av rörmokaren när han skulle montera fast en ny golvbrunn. Kröken på avloppsröret upp från underjorden hade fått sig en törn av bilningen. Jaha, bara att dra loss. Nej såklart inte. Någon, kanske 1976, hade limmat ihop avloppsrören. Sågen kom fram men röret sprack. Att värma då? Nej då slipper kanske limmet men röret tar skada.

Lösningen skulle vara att bila bort mer betong och gräva undan än mer sand. Vi talar ett djup på ca 70 cm ner nu och där nere löper avloppsröret, det som kommer ner i väggen från öv och som ligger med fall ut i gatan. Lagom oroliga för att stå helt utan avlopp gav vi klartecken och höll tummarna. På fyra timmar var det klart. Puh!

Rörmokaren grävde bort mer sand och kunde på så vis komma i rät vinkel mot avloppsröret för att kunna såga av det på två ställen, före och efter T-röret som går upp till golvbrunnen i blivande duschen. Man ska inte såga snett..på med nytt T-rör och tätning på var sida av avsågade avloppsröret. Därefter ny golvbrunn och så kunde hålet gjutas igen. I samma veva monterades ett nytt ytterfönster, där det förra var solitt så är det nya frostat och öppningsbart.

Väggarna kom upp, konstruktionsplywood och gips utanpå dessa. Därefter lades golvet, spacklingen tog vid på väggarna, det gamla innertaket i träpanel kom inte åter, matta ut på golv och upp på väggarna, följt av takmålning och det sista med elektrikern (taklampa, takfläkt, eluttag, nytt element). Med alla möbler på plats så blev det ett märkbart lyft jämfört med tidigare.

Den tidigare väldigt trånga duschkabinen ersattes av en dusch med ett fall som knappt märks. Den tidigare instängda känslan i kabinen är utbytt mot ett ”oj vad stort det är” och en stor glasvägg fungerar som stänkskydd och rumsavdelare. Vi övervägde spröjs i svart men är glada över att vi stoppades oss själva. Färgtemat är mörkgrå/svart mot spräcklig marmor-look och klassiskt kromade rör och blandare.

Det vita skåpet i väggen

En sak som vi diskuterade länge och väl var hur vattenrören skulle dras på bästa sätt genom badrummet på nedervåningen. Rören skulle löpa inne i väggen men där de kom upp saknades rätt flexibilitet och för att slippa ha synliga rörkopplingar i hörnet vid duschen togs beslutet att såga ett fyrkantigt hål genom ett köksskåp och där montera skåpet med rörkopplingarna, nåbart från köket och tätat inifrån badrummet.

Summa summarum så var 2 x badrumsrenoveringen något vi längtat efter länge och samtidigt en väldigt stor påfrestning. Vi hade hela tiden ett fungerande badrum med dusch, vilket i en familj bestående av sju personer ibland blev lite ansträngt. Beslut togs redan 2023 om att genomföra renoveringarna i ett sträck och göra det en period på året där vi historiskt inte drabbats av sjukdom.

För mig som arbetar hemifrån innebar renoveringarna att min ordinarie arbetsplats flyttade ut i först en husvagn och därefter en husbil. Smidigt med föräldrar som vill låna ut sina ägodelar. Tips: Parkerar du en husvagn på blöt gräsmatta kan det hända att den blir väldigt svår att dra loss en månad senare…