a home office setting that illustrates the concept of self-discipline in a work-from-home environment

När du arbetar hemifrån kan det vara lätt att låta dig distraheras av hemmets många bekvämligheter. Det är därför självdisciplin är så viktigt när det kommer till produktivitet: om du inte har självdisciplin kommer din tillvaro att bestämmas av andras prioriteringar och din egna spontanitet. Men om du har självdisciplin? Då kan du skapa en produktiv arbetsmiljö där allt är designat för maximal effektivitet och minimal distraktion.

Skapa checkpoints för dig själv.

Om du ska lyckas med din självdisciplin måste du se till att hålla reda på och mäta dina steg mot målbilderna. Försök att skapa checkpoints för dig själv under dagen och veckan. Sätt ett mål för hur många gånger du vill checka in med dig själv per dag.

Jag använder kalendern för att planera mina arbetsdagar. Det finns en feature i Google-kalendern som heter fokustid. Den använder jag tillsammans med nej-tack till nya mötesinbjudningar. På så vis ”blockerar” jag tid för yttre påverkan.

Jag har inte gjort det så mycket, men det är en möjligt; lägga in uppgifter eller händelser i Google-kalendern som påminner mig om att göra en viss sak, med tid avsatt för det. Jag har några stående uppgifter som händer varje månad. Aviseringar tidigare än en timma innan en viss uppgift eller ett möte är också ett sätt att väcka tankar om vad som komma skall.

Läs mer
Välj hobby som ger dig pengar, håller dig i form och som främjar din kreativitet

En hobby som jag har är att skriva. Det är terapi för själen. Att försätta mig själv i trans där fingrarna piskar tangentbordet och orden presenterar sig på skärmen. Tillsammans med repetetiv musik i hörlurarna låter jag orden vandra upp från min hjärna och ner i fingertopparna. Det intresset har sen 2008 fört mig in många människors liv, betalande kunders, arbetsgivares strategiska visioner och egen utveckling genom att återkommande fundera på en himla många saker.

Häromdagen läste jag ett påstående som fastnade och det handlar om hur du ska välja hobby utifrån som syftar till tre saker: Pengar (1), fysisk hälsa (2) och kreativitet (3). Läs mer

Håva in dina hämmande tankefel

Du vill tro att din hjärna alltid är rationell och klok, att det du tänker är genomtänkt och att tankarna bygger på tidigare erfarenheter. Tänk om det vore så väl?

Vi har alla tankar som liksom bara hoppar fram. De kommer oinbjudna och kanske för de med sig negativa ordval som en följd av tankarna; jag är så dålig, jag gör aldrig något rätt, jag ser ut som ett pucko.

Föreställ dig istället att du har en förmåga att fånga negativa tankar om dig själv. Du har en håv, en sån du fångade fjärilar med som liten och när tankarna kommer flygande fångar du tankarna i din håv. Läs mer

Främja Growth Mindset

En person som har ett growth mindset lever med föreställningen att ”vis av erfarenhet” inbegriper både framgång och misslyckande. Genom prövning och utsatthet, genom ansträngning och självanalys bygger den personen en allt starkare erfarenhet. En till positiv effekt är att det stärker en persons självförmåga (Self-efficacy).

Personen med ett growth mindset, till skillnad från den med ett fixed mindset, har inställningen att var och ens förmåga kan tränas upp. Vi föds inte med statiska förutsättningar, något som tioåriga grundskola är ett vittnesbörd om. Bara för att vi tar examen slutar vi inte att lära nytt. Detsamma gäller tankesätt och förhållningssätt gentemot både vår egen och andras förmåga, nu och senare.

Läs mer

Det finns en scen i första avsnittet av Mad Men där Don Draper efter en bortamatch drar ut skrivbordets låda och lyfter upp en helt ny skjorta. Varje gång jag ser får jag en flashback till den dammiga garderoben som fanns hemma hos min morfar. Där inne hängde kostymer på rad, säkert 30 stycken. Och inne i det dunkla sovrummet var det skjortor högt och lågt…

Jag har för mig att han berättade om hur han under en tid i arbete inom försäkringsbranschen inte ansåg sig ha tiden att tvätta sina skjortor. Så han köpte nya varje gång en skjorta behövde bytas ut. Problemet var att han inte slängde några skjortor. Faktum är att inte slängde något. Han sparade på det mesta.

Läs mer