BJÖRN: Ekonomi och pengar – BjornSennbrink.se

Björn Sennbrink bloggar om pengar, ekonomi, investeringar och sparande samt relaterade ämnen.


Handla smartare via marknadsplatser som Amazon

Gå till torget och välj just de varor du behöver. Alla säljare är samlade på en och samma plats. Du behöver inte knata runt på stan i timmar för att besöka alla butiker. Så är det på digitala marknadsplatser som Amazon och det är riktigt smart.

Dels sparar marknadsplatserna tid för dig som kund, det kan dessutom resultera i att du betalar ett lägre pris. För när alla säljare är samlade är du som kund mer öppen för alternativa varor, än vad du vore om du besökte en av säljarnas butiker. Om det senare skett hade du kanske varit benägen att köpa en alternativ vara, för att den du sökte var slut. Läs mer

Ja, det går bra att handla på Amazon Sverige.

Amazon, är det tryggt att handa där? Ja. Utan tvekan. Att handla på Amazon skiljer sig inte mer än att handla på någon annan marknadsplats eller multi-brand-säljare (e-handel som agerar återförsäljare för många varumärken). Om du vet vad du söker eller känner dig bekväm med att prova ett nytt varumärke, skaffa Prime och börja handla!

Det som talar för Amazon är utbudet. Det som talar mot Amazon är utbudet. Nästan oavsett produktkategori så möts du av ett utbud som är mycket svårt att överblicka. Du kan filtrera på pris, färg, storlek, säljare, genomsnittligt betyg. En del produktkategorier har fler eller färre möjligheter till sortering.

Mina tips för att handla på Amazon:

  • Vad du ska kolla efter kryssrutan ”fraktas av Amazon.se” (ibland visas den högt upp, ibland långt ner) vilket ger de kortaste leveranstiderna (är min upplevelse).
  • Kolla även vem som är säljare. Jag kollar alltid förväntat leveransdatum där säljare som erbjuder leverans längre bort än några dagar och som har få eller inga recensioner brukar innebär ökad risk för att säljaren finns väldigt långt bort rent geografiskt. Det har i några fall resulterat i att en ryggsäck till barn skeppats från Kina, med tillhörande merkostnad i avgift för tull.
  • Handla inte produkter som saknar recensioner. Det spelar ingen roll om du känner till produkten. Sök vidare och filtrera utifrån genomsnittligt betyg. Jag köper exempelvis sällan produkter som har färre än 1000 recensioner och mindre än fyra stjärnor. Då avstår jag hellre ett köp eller letar hos andra e-handlare.

Under 2021 gjorde jag 22 beställningar hos Amazon inklusive en retur (en bluetooth-högtalare som inte höll måttet). Det stora testet kom i början av november när alla barnens julklappar köptes från Amazon. 25 produkter med den sista levererad till ombud några dagar före julafton. Den sista kom från Kina med tillhörande tulldokument. Förutom några enstaka varor som gick till ombud kom det mesta hem till oss (hemleverans).

Handla av kända varumärken:

Flera i Sverige kända varumärken finns på Amazon och det finns inget mening med att köpa t.ex. en H7-lampa till bilen från någon annan än Osram, Philips eller vilket märke du föredrar, även om det kan vara till synes billigare att handla av andra säljare.

Läs mer

En stor klump med pengar. Ett lån. En miljon kronor, mer eller mindre. Storleken på beloppet du lånar är inte det viktiga: Det som räknas (och som långivaren räknar på) är din förmåga att BÅDE visa på din återbetalningsförmåga och din historik av att sköta din ekonomi.

Läs mer

Nej, det här är inte en annons för en billig barnvagn. Dagens text handlar istället om viktiga saker som pengar och hållbarhet – två saker som gör livet som småbarnsförälder lättare, om du kan leva med att inte alltid köpa nya saker när behoven förändras.

Pengar

Pengar är bra, pengar ger möjligheter till upplevelser som avsaknad av pengar inte kan åstadkomma. Pengar kan komma i olika mängd, jobbar ni heltid kommer ni att ha mer pengar att röra er med än om ni arbetar deltid. Å andra sidan finns det med mycket pengar risk för att ni åsidosätter tid med barnen.

Läs mer

Den andra saken du gör efter att graviditetstestet visar positivt är att du köper en gravidförsäkring. Här ges en översikt/introduktion till gravidförsäkring och barnförsäkring, utifrån att vi (just nu) har fyra barn och alla är försäkrade.

Den första saken du gör efter att graviditetstestet visar positivt är att du ringer alla du känner. Ett glädjebesked värt att dela på världen. Huruvida du också vill dela tecknandet av en gravidförsäkring är upp till dig…

Läs mer