BJÖRN: Ekonomi och pengar – BjornSennbrink.se

Björn Sennbrink bloggar om pengar, ekonomi, investeringar och sparande samt relaterade ämnen.Äktenskapsförord

När det oväntade inträffar. När det oönskade inträffar och allt ställs på din spets och muntliga överenskommelser blir vatten värda. Det är då du kan tacka dig själv för att du har alla juridiska dokument i bankfacket. Fortsätt läsa om en situation där ett äktenskapsförord kan stötta alla inblandade genom en jobbig process.

Nyligen hände en sak som jag vet kommer att påverka människor nära mig. En person dog. Han lämnade ingen fru efter sig men fem barn. Nu pågår en process där avslut ska ske, ägodelar ska delas upp, testamente ska bestämma vem som går vad osv.

Jag känner till alla inblandade och skulle tro att alla som påverkas kommer att kunna lösa allt sinsemellan, men det bygger på att det finns en vilja att behålla relationer långsiktigt, eftersom kortsiktigt handlade såsom att öppna upp för tolkning av ett testamente kan skapa problem, oro och konflikter. Det vill ingen.

Läs mer
roman khripkov sHbqe9 KaPY unsplash

Den lilla OKQ8-macken hade för två år sen ett erbjudande om att hyra en röd BMW Z4 i två veckor. När avtalet löpte ut och bilen skulle återlämnas, skedde så inte.

Det konstiga var att ingen på macken hörde av sig utan det var först när kunden hittade X4:an parkerad längs en bakgata som tanken om återlämnande dök upp.

Diskussioner fördes om att försöka mörka fadäsen av att ha behållt bilen i två år istället för två veckor. Men kundens moral gick inte ta miste på och OKQ8-macken besöktes.

Mannen som jobbade på macken, vars solbrända kinder osade rött under lagret av utsmetad olja och fem dagar skäggstubb, var inte nådig. På typiskt hantverkarmanér fanns det ingen given prislista för detta utan det blev det att höfta.

52 veckor veckor multiplicerat med….

Två hundra tusen!

Två års hyra bortom det ursprungliga avtalade ingjöt stor oro hos kunden som var i färd med att köpa nytt hus. Att åka på en utgift om 200 000 kr var inte välkommet.

Än värre: På samma gata stod en Mercedes-AMG GLC 63S parkerad, med punktering höger fram.

Kunden hade plockat loss hjulet från MB:n och tagit med till macken för att få det lagat. Tanken var att fiska efter info om vad två års extra hyra av en X4 skulle kunna tänkas gå på. Däcket var för övrigt tunt som tre liggande iPhone staplade på varandra och hela däcken påminde mer om en bunt ihopsmälta rockringar än vad du skulle kalla däck.

bhs pengar 00003

En stor klump med pengar. Ett lån. En miljon kronor, mer eller mindre. Storleken på beloppet du lånar är inte det viktiga: Det som räknas (och som långivaren räknar på) är din förmåga att BÅDE visa på din återbetalningsförmåga och din historik av att sköta din ekonomi.

Läs mer
bhs pengar 00003

När du äger aktie A kan aktiens värde öka eller minska. När värdet stiger vill du ha lite mer, lite mer, lite mer och så säljer du. Aktien fortsätter stiga. Du får panik. Du vill inte missa uppgången. Så du köper in dig på en högre nivå. Bara för att se kursen vända nedåt…

Läs mer
Pengar vs. Hållbarhet

Nej, det här är inte en annons för en billig barnvagn. Dagens text handlar istället om viktiga saker som pengar och hållbarhet – två saker som gör livet som småbarnsförälder lättare, om du kan leva med att inte alltid köpa nya saker när behoven förändras.

Pengar

Pengar är bra, pengar ger möjligheter till upplevelser som avsaknad av pengar inte kan åstadkomma. Pengar kan komma i olika mängd, jobbar ni heltid kommer ni att ha mer pengar att röra er med än om ni arbetar deltid. Å andra sidan finns det med mycket pengar risk för att ni åsidosätter tid med barnen.

Läs mer