BJÖRN: Ekonomi och pengar – BjornSennbrink.se

Björn Sennbrink bloggar om pengar, ekonomi, investeringar och sparande samt relaterade ämnen.roman khripkov sHbqe9 KaPY unsplash

Den lilla OKQ8-macken hade för två år sen ett erbjudande om att hyra en röd BMW Z4 i två veckor. När avtalet löpte ut och bilen skulle återlämnas, skedde så inte.

Det konstiga var att ingen på macken hörde av sig utan det var först när kunden hittade X4:an parkerad längs en bakgata som tanken om återlämnande dök upp.

Diskussioner fördes om att försöka mörka fadäsen av att ha behållt bilen i två år istället för två veckor. Men kundens moral gick inte ta miste på och OKQ8-macken besöktes.

Mannen som jobbade på macken, vars solbrända kinder osade rött under lagret av utsmetad olja och fem dagar skäggstubb, var inte nådig. På typiskt hantverkarmanér fanns det ingen given prislista för detta utan det blev det att höfta.

52 veckor veckor multiplicerat med….

Två hundra tusen!

Två års hyra bortom det ursprungliga avtalade ingjöt stor oro hos kunden som var i färd med att köpa nytt hus. Att åka på en utgift om 200 000 kr var inte välkommet.

Än värre: På samma gata stod en Mercedes-AMG GLC 63S parkerad, med punktering höger fram.

Kunden hade plockat loss hjulet från MB:n och tagit med till macken för att få det lagat. Tanken var att fiska efter info om vad två års extra hyra av en X4 skulle kunna tänkas gå på. Däcket var för övrigt tunt som tre liggande iPhone staplade på varandra och hela däcken påminde mer om en bunt ihopsmälta rockringar än vad du skulle kalla däck.

bhs pengar 00003

En stor klump med pengar. Ett lån. En miljon kronor, mer eller mindre. Storleken på beloppet du lånar är inte det viktiga: Det som räknas (och som långivaren räknar på) är din förmåga att BÅDE visa på din återbetalningsförmåga och din historik av att sköta din ekonomi.

Läs mer
bhs pengar 00003

När du äger aktie A kan aktiens värde öka eller minska. När värdet stiger vill du ha lite mer, lite mer, lite mer och så säljer du. Aktien fortsätter stiga. Du får panik. Du vill inte missa uppgången. Så du köper in dig på en högre nivå. Bara för att se kursen vända nedåt…

Läs mer
gravidforsakring

Den andra saken du gör efter att graviditetstestet visar positivt är att du köper en gravidförsäkring. Här ges en översikt/introduktion till gravidförsäkring och barnförsäkring, utifrån att vi (just nu) har fyra barn och alla är försäkrade.

Den första saken du gör efter att graviditetstestet visar positivt är att du ringer alla du känner. Ett glädjebesked värt att dela på världen. Huruvida du också vill dela tecknandet av en gravidförsäkring är upp till dig…

Läs mer
Placeringsplan

När du vill investera dina pengar inför att i framtiden sälja och konsumera pengarna bör du börja med att skapa en placeringsplan. En placeringsplan är din egen måttstock, din garant för att inte få panik och sälja vid nedgång. Håll dig till din placeringsplan och låt dig inte dras med i skarpa upp- och nedgångar.

Ska du använda pengarna inom 12 månader (t.ex. för en semesterresa) gör du bäst i att spara på ett vanligt bankkonto. Är du helt säker på att du inte behöver pengarna inom 1-3 år kan du låsa pengarna i ett fasträntekonto. Då kan du på förhand veta värdet av dina pengar efter att låsningsperioden är slut.

Läs mer