BJÖRN: Ekonomi och pengar – BjornSennbrink.se

Björn Sennbrink bloggar om pengar, ekonomi, investeringar och sparande samt relaterade ämnen.


”Kolla på Amazon!”

Stående svaret på frågan när något ska köpas. Fast ibland finns inte varan på Amazon eller så är priset mycket högre på marknadsplatsen än direkt via e-handlaren.

Det senare var fallet i sommar när en gersåg skulle köpas. Bra för alla husägare som behöver såga till virke.

En gersåg med tillhörande sågbord beställdes från en stor svensk butikskedja.

En felinmatning vid beställningen gjorde att paketet gick i retur pga okänd mottagare.

Paketet hamnade i Lindesberg. Inte hos hemma hos oss.

Komma och hämta?

Nej, det gick inte.

Läs mer
Handla smartare via marknadsplatser som Amazon

Gå till torget och välj just de varor du behöver. Alla säljare är samlade på en och samma plats. Du behöver inte knata runt på stan i timmar för att besöka alla butiker. Så är det på digitala marknadsplatser som Amazon och det är riktigt smart.

Dels sparar marknadsplatserna tid för dig som kund, det kan dessutom resultera i att du betalar ett lägre pris. För när alla säljare är samlade är du som kund mer öppen för alternativa varor, än vad du vore om du besökte en av säljarnas butiker. Om det senare skett hade du kanske varit benägen att köpa en alternativ vara, för att den du sökte var slut. Läs mer

Ja. Utan tvekan. Att handla på Amazon är inte mer udda än att handla på en annan marknadsplats. Om du vet vad du söker eller är öppen för att testa ett nytt märke, köp Prime och fire away!

Det som talar för Amazon är utbudet. Det som talar mot Amazon är utbudet. Nästan oavsett kategori så möts du av ett utbud som är mycket svårt att överblicka. Du kan filtrera på pris, färg, storlek, säljare osv. Det du ska kolla efter är ”fraktas av Amazon.se” vilket ger de kortaste leveranstiderna (är min upplevelse). Kolla även vem som är säljare. Flera i Sverige kända varumärken finns på Amazon och det finns inget mening med att köpa t.ex. en H7-lampa till bilen från någon annan än Osram, Philips eller vilket märke du föredrar, även om det kan vara till synes billigare att handla av andra säljare.

Amazon SE har funnits i sen hösten 2021. Initiala knäppa översättningar och en prisbild som i många fall för mig innebar en prisökning, jämfört med svenska e-handlare, gjorde att jag inte handlade på Amazon. Men när Prime kom så ändrades allt. För 59 kronor per månad för ”fri” frakt oavsett hur mycket (eller lite) som beställdes. En testmånad med Prime gav blodad tand.

Läs mer

En stor klump med pengar. Ett lån. En miljon kronor, mer eller mindre. Storleken på beloppet du lånar är inte det viktiga: Det som räknas (och som långivaren räknar på) är din förmåga att BÅDE visa på din återbetalningsförmåga och din historik av att sköta din ekonomi.

Läs mer

Nej, det här är inte en annons för en billig barnvagn. Dagens text handlar istället om viktiga saker som pengar och hållbarhet – två saker som gör livet som småbarnsförälder lättare, om du kan leva med att inte alltid köpa nya saker när behoven förändras.

Pengar

Pengar är bra, pengar ger möjligheter till upplevelser som avsaknad av pengar inte kan åstadkomma. Pengar kan komma i olika mängd, jobbar ni heltid kommer ni att ha mer pengar att röra er med än om ni arbetar deltid. Å andra sidan finns det med mycket pengar risk för att ni åsidosätter tid med barnen.

Läs mer