BJÖRN: Ekonomi och pengar – BjornSennbrink.se

Björn Sennbrink bloggar om pengar, ekonomi, investeringar och sparande samt relaterade ämnen.


När paketet inte kan levereras

”Kolla på Amazon!”

Stående svaret på frågan när något ska köpas. Fast ibland finns inte varan på Amazon eller så är priset mycket högre på marknadsplatsen än direkt via e-handlaren.

Det senare var fallet i sommar när en gersåg skulle köpas. Bra för alla husägare som behöver såga till virke.

En gersåg med tillhörande sågbord beställdes från en stor svensk butikskedja.

En felinmatning vid beställningen gjorde att paketet gick i retur pga okänd mottagare.

Paketet hamnade i Lindesberg. Inte hos hemma hos oss.

Komma och hämta?

Nej, det gick inte.

Läs mer
Handla smartare via marknadsplatser som Amazon

Gå till torget och välj just de varor du behöver. Alla säljare är samlade på en och samma plats. Du behöver inte knata runt på stan i timmar för att besöka alla butiker. Så är det på digitala marknadsplatser som Amazon och det är riktigt smart.

Dels sparar marknadsplatserna tid för dig som kund, det kan dessutom resultera i att du betalar ett lägre pris. För när alla säljare är samlade är du som kund mer öppen för alternativa varor, än vad du vore om du besökte en av säljarnas butiker. Om det senare skett hade du kanske varit benägen att köpa en alternativ vara, för att den du sökte var slut. Läs mer

Ja. Utan tvekan. Att handla på Amazon är inte mer udda än att handla på en annan marknadsplats. Om du vet vad du söker eller är öppen för att testa ett nytt märke, köp Prime och fire away!

Det som talar för Amazon är utbudet. Det som talar mot Amazon är utbudet. Nästan oavsett kategori så möts du av ett utbud som är mycket svårt att överblicka. Du kan filtrera på pris, färg, storlek, säljare osv. Det du ska kolla efter är ”fraktas av Amazon.se” vilket ger de kortaste leveranstiderna (är min upplevelse). Kolla även vem som är säljare. Flera i Sverige kända varumärken finns på Amazon och det finns inget mening med att köpa t.ex. en H7-lampa till bilen från någon annan än Osram, Philips eller vilket märke du föredrar, även om det kan vara till synes billigare att handla av andra säljare.

Amazon SE har funnits i sen hösten 2021. Initiala knäppa översättningar och en prisbild som i många fall för mig innebar en prisökning, jämfört med svenska e-handlare, gjorde att jag inte handlade på Amazon. Men när Prime kom så ändrades allt. För 59 kronor per månad för ”fri” frakt oavsett hur mycket (eller lite) som beställdes. En testmånad med Prime gav blodad tand.

Läs mer
När är det bra att sälja sina aktier?

Jag är inte en day-trader men när det händer mycket i ”mina” aktier är Avanza-appen igång flera gånger på en dag. Köpa, sälja, köpa osv. eftersom det med tiden och tack vare (kostsam) erfarenhet gjort att jag sett min portfölj stiga i värde med 50% på ett år. Jättekul nu men jag är den första att erkänna att börsen genom åren inneburit en hel del förluster. Mycket av det senare på grund av okunskap om när man ska sälja sina aktier.

TLDR: Du säljer dina aktier när du gjort den vinst du vill ha eller när din nedre smärtgräns är nådd.

Läs mer

En stor klump med pengar. Ett lån. En miljon kronor, mer eller mindre. Storleken på beloppet du lånar är inte det viktiga: Det som räknas (och som långivaren räknar på) är din förmåga att BÅDE visa på din återbetalningsförmåga och din historik av att sköta din ekonomi.

Läs mer

När du äger aktie A kan aktiens värde öka eller minska. När värdet stiger vill du ha lite mer, lite mer, lite mer och så säljer du. Aktien fortsätter stiga. Du får panik. Du vill inte missa uppgången. Så du köper in dig på en högre nivå. Bara för att se kursen vända nedåt…

Läs mer

Den andra saken du gör efter att graviditetstestet visar positivt är att du köper en gravidförsäkring. Här ges en översikt/introduktion till gravidförsäkring och barnförsäkring, utifrån att vi (just nu) har fyra barn och alla är försäkrade.

Den första saken du gör efter att graviditetstestet visar positivt är att du ringer alla du känner. Ett glädjebesked värt att dela på världen. Huruvida du också vill dela tecknandet av en gravidförsäkring är upp till dig…

Läs mer