Renovering 2.0 – Oväntade inköp till nya huset: Saker du måste köpa när de går sönder

Renovering

Vi köpte och flyttade till ett nytt hus under 2020. En stor renovering av ytskiftet vidtog omedelbart efter tillträdet. Sen var allt frid och fröjd? Nja, inte riktigt…

Först slutade WC-stolen på bottenplanet att fungera. Den fungerade men det gick inte att spola. Så vi köpte en ny.

Vi började vänja oss vid det nya huset. Men varför startade inte diskmaskinen en kväll? Några dagars testande vidtog. Ibland ville den. Ibland inte. Oftast inte. Så vi köpte en ny.

En dag noterade jag att golvets kanter i köket var väldigt vassa och trodde först att det berodde på omslag i vädret. Men sen upptäckes vatten mellan det nylagda golvet och de nedre bänkskåpen. Vi fick riva upp allt. Så vi köpte mer golv och ett nytt kylskåp.

Det nya kylskåpet var av en annan sort än vår frys. Så vi köpte en ny frys.

En kväll, efter jag hade duschat, var jag i tvättstugan. Då upptäckte jag vatten på golvet. Jodå, det läckte duktigt från varmvattenberedaren. Så vi skruvade upp en lucka för att kontrollera.

Poff!

Nu blev det kväller….

Skönt att vi lät elektrikern sätta en en huvudbrytare. På med den och strömmen var tillbaka. Några sekunders fumlande i beckmörkret väckte en del tankar.

Vi ringde lokala VVS-firman som hör o häpna kunde lösa vårt problem redan dagen efter. Så vi köpte en ny varmvattenberedare och fick den installerad.

Det här har vi köpt nytt till huset inom loppet av drygt två månader:

  • Diskmaskin
  • WC-stol
  • Kylskåp
  • Köksgolv (utöver renoveringen)
  • Frys (för utseendets skull)
  • Varmvattenberedare

Jag ger dig ingen specifikation på vad vi betalat, det är irrelevant eftersom det finns både billiga och dyra modeller av allt vi köpt. Låt oss säga att vi inte varit dumsnåla men inte heller dumdristiga. Tack vare att vi redan i samband med husköpet räknade på och satte undan pengar till en buffert, har vi inte behövt låna pengar för att köpa allt detta. Visst hade det varit trevligt att ha pengarna på banken men nu har vi köpt, renoverat och investerat i ett bra hem för hela familjen. Kan tilläggas att vi innan allt detta köpte och fick installerat en ny kamin. Så nu blir det barkbröd och grumligt vatten resten av vintern. God jul!