Vi har sålt vårt hus i Nora (bostadsrättsvilla)

Vårt hus, en bostadsrättsfyra om 104 kvm med inglasad altan, värmepump med AC, ca 700 kvm tomt, eget garage – är inte längre till salu. Tre år efter flytten från Örebro till Nora flyttar vi till ett större hus mitt under rasande pandemi och med osäkerhet kring framtiden.

Här på Hitorp i södra Nora finns det mest bostadsrätter, lägenheter, och vår lilla förening om 21 hus. Några byggda som kedjehus, andra likt vårt helt friliggande, inte ens garagen sitter ihop med husen. För den som inte vet om det ser det ut som ett vanligt villaområde, med nästan identiska enplansvillor (Anebyhus).

Vi har letat länge efter något större. Vi är två vuxna och fem barn. Barnen kommer snart växa upp och i det nya huset får de varsitt eget rum. Vi har letat i drygt ett halvår, gått på många visningar, budat men aldrig funnit ett hus som matchat våra behov av två våningar eller en våning med inredd källare.

Vi sålde vårt hus eftersom vi tidigare i april (2020) köpte ett annat hus. Vi köpte dessutom det nya huset osett och obesiktigat. Med rådande coronakris fick personer i vår närhet gå på visningen, mäta och ge oss ett omdöme för beslut. Vi fick ett motbud som vi matchade och så var huset vårt!

Tur var det. För kräsna som vi är hade vi inte budat om vi sett huset.

Eller så hade vi det.

Eftersom vi lever i händelserika tider.

Att nu kunna få nästan dubbelt så stort boende till en lägre månadskostnad, då gör det inget att det finns ett renoveringsbehov.

Och vi har redan börjat köpa in saker för att kunna göra det nya huset till vårt, ett komplett kök till exempel. För endast 3000 kr + transportkostnad.

Tips: Kolla på Blocket efter begagnade kök. Många säljer sina gamla kök till väldigt mycket mindre pengar än vad ett helt nytt kök kostar. Arbete ej inräknat, som varierar beroende på om du snickrar själv eller måste köpa in snickare.

Så, varför sälja huset?

Jo.

Fem barn.

Tre sovrum.

Det blir trångt.

Det går bra nu när barnen är små men om några år kommer barnen att önska sig egna rum.

Så, varför sälja huset?

Förutom behovet av mer yta är det en ekonomisk fråga.

5300 kr i avgift är pengar ut varje månad. Det är pengar som vi hellre lägger på egna lån och på investeringar som kan betala sig senare.

Faktum är att vi i det nya huset får 50% mer yta till ca 10% lägre kostnad. Det som säger att eget hus är dyrt har inte räknat.

Ja….det måste finnas en buffert och ja det måste finns sparade pengar för oväntade behov t.ex. en trasig frys. Men det har vi koll på serru!

Så, varför sälja huset?

Ja, det smärtar att behöva lämna. Vi trivs oerhört bra här. Nära till allt i vår vardag. En härlig trädgård med massor av plommon, äpplen, vinbär, hallon, rabarber. Att se barnen springa runt där på gräset är ro för själen.

Ett garage rymligt nog för en VW-buss (eller Mercedes GLE). Det har vi inte funnit på något av husen vars visningar vi varit på. Bra grannar. Lugna grannar. Inget festande varje solig sommarkväll. Men när vi väger in behov av mer yta i närtid och på sikt samt det faktum att vi inte har en kamin och bara en toalett, så säljer vi vår bostadsrättsvilla.