Första gången i Nora – 28 dagar senare

Flytta till Nora

28 dagar. Fyra veckor sen vi fick nycklarna till vårt hus i Nora. En månad har redan passerat. Hur har det varit, hur gick det med allt, vad saknar vi med Örebro (ingenting) och vad vill vi göra de kommande fyra veckorna?

Jag minns fortfarande hur tidigt vi gick upp för att hinna med allt. Tidig frukost. Bilen packad redan dagen före. In på gården. Lasta. Köra till banken. Lämna barnen till svägerskan. Nu var det dags:

Det var mest formaliteter på banken. Allt var klart. Bestämma hur vi ville lägga upp lånet. Skriva på papper. Träffa säljarna och mäklaren. Skriv på här, acceptera det där, skriv på där, där och så där. På alla fyra kopior. Pengarna överfördes till säljarna. Här är nycklarna till ert nya hem.

Vi körde direkt till Nora där svärföräldrarna mötte upp. Städningen kontrollerades och sen började omtapetseringen. Jag skjutsade några mil och återvände till Nora. Tog en slipmaskin och började. Hallens grova, glansiga tapet tog 3,5 timmar att få helt bra. Nästa dag samma sak.

På fredagen hade vi ordnat barnvakt. Flyttgubbarna var lite sena. Irriterande. De fick med sig allt. Vi fyllde vår bil och körde till Nora. Där var tapetseringen sånär färdig. Grym insats.

Flyttbilarna anlände. Jag hämtade sonen 5 mil bort. Kom till vårt nya hus med sonen baki för första gången. Det skulle bli många första gången veckorna som följde.

Och första gången kan sammanfatta 28 dagar i Nora. Visst hade jag varit här tidigare både privat och i jobbet. Fast att bo här. Det kunde jag aldrig föreställa mig. Ännu mindre i ett eget hus, om än en bostadsrätt.

Första gången familjen åt frukost tillsammans i huset. Första gången vi körde en tvättmaskin. Första gången jag klippte gräsmattan med en egen motorgräsklippare. Tror jag blev 10 år äldre direkt. Svensson-livet. För första gången.

19 år i lägenhet har jag bakom mig. Nästan 10 år i samma lägenhet i Brickebacken. Där var första gången obefintlig. Jag hittade gamla bilder och mindes inte hur vi hade det åren efter att vi flyttat in. Så länge bodde vi där.

Nu bor vi för första gången i Nora.

Flytten gick bra. Vi hade bra framförhållning och började packa tidigt. Jag trodde inte att 70 kartonger skulle behövas. Det blev ett dussin utöver det.

Några skador efter flytten irriterade. Ett piano som gått i arv fick sig några rejäla törnar, hack och fanér som lossnat. Ett hyllplan till ett badrumsskåp saknas. Det blev en reserverad review av flyttfirman på Facebook. Vi hoppas på en snar lösning.

Inomhus har vi kommit på plats bra. Alla har fått sina sängplatser. Jag går fel ibland, in i tvättstugan när jag ska på muggen. Det är fortfarande lite ovant allting.

Utomhus är det fantastiskt. Stor härlig mossmatta där barnen kan leka. Inte alls lika instängt eller farligt som i Brickebacken, med bilar på gångvägen mellan hus och gungställning. Jag har påtat en del, hittat en del intressanta saker och ser fram emot att se trädgården i vinterskrud. För snö, det säger grannarna, får vi alltid mycket av här.

Framtiden för oss i Nora är att vi fortsätter upptäcka staden. Kanske att vi skippar ICA-butiken eftersom den inte har självscanning och faktiskt är några kronor dyrare på allt. Då går vi plus-minus-noll om vi kör till Örebro med ett bättre utbud. Och sommaren är inte slut än vilket ger tid för bättring av altan och fönsterbleck.