Flytta till Nora – Befriande uppgradering av livet

Flytta till Nora

Juli 2017 kom så äntligen. Vi hade mötet på banken och fick nycklarna till vår nya bostad. Ett par dagars renovering och så kom flyttbilarna. Nu bor vi inte längre i Örebro. Vi har valt att flytta till Nora!

Nora, för dig som inte vet, är en liten ort och kommun intill Norasjön, ca 3 mil/30 minuter med bil nordväst om Örebro.

Vi letade länge efter en större bostad utanför Örebro. Budgivning efter budgivning gled oss ur händerna.

Till slut dök vårt hus upp på Hemnet. Ett friliggande hus. En bostadsrätt i en liten förening. Lagom att börja med.

Nu ca 14 dagar efter inflyttning börjar vi landa så sakta. Det har varit intensivt och många nya intryck.

Nora är en riktigt härlig plats på sommaren. En färgglad trästad med gratis parkering mitt på torget.

Förra helgen var det racerbåtstävling på sjön. Det finns en veteranjärnväg med ånglok.

Noradagarna i början av juli bjöd på superloppis, bilutställning och knasbollar på caféet. Det är nära till allt och det finns småföretagare i varje gathörn.

Det allra bästa med att flytta till Nora är dock huset där vi köpt rätten att bo:

 • 20 kvadratmeter större än tidigare, nu totalt 104.
 • Sonen fick ett eget rum.
 • Frun fick ett eget rum.
 • Luftigare känsla inomhus.
 • Ingen granne på våningen ovanför.
 • En 7-8 gånger större trädgård än tidigare.
 • Eget garage med elektrisk portöppning.
 • Plats för 2-3 bilar i bredd utanför.
 • Två ingångar (huvudentré och grovingång).
 • En stor inglasad altan där säljaren lämnade kvar golvmattan.
 • Tre egna fruktträd, röda vinbär, hallon, smultron, rabarber. Gärdsgård kring 2/3 av tomtgränsen.
 • Kilovis med skruv, muttrar, spikar, klämmor, mojänger och lite trädgårdsredskap.

Huset känns komplett på många vis. Det finns ett ventilationssystem, fanns inte i Brickebacken, med värme om så önskas. Det finns en luftvärmepump med värme eller kyla (skönt att kunna sänka temperaturen inomhus heta dagar).

Diskmaskinen rymmer allt vårt porslin och är dessutom väldigt tyst under gång. Även tvättmaskinen är mycket tystare än tidigare. Torktumlare ingick + ett torkskåp och en torkvinda i trädgården. Mangeln gavs dock bort, inte säkert att ha kvar med småbarn hemma.

Köket för övrigt: Morgonsol piggar upp. En släng av solnedgångens ljus når framsidan nu på sommaren. Bänkskivor i trä, högre placerade än tidigare, lättare att jobba intill för mig som är lång och ståtlig. Köksluckor med dämpad stängningsfunktion. Massor av plats eftersom det finns ett skafferi innanför köket. Suveränt!

Min underbara fru har dessutom lyckats fynda flera funktionella ting (e-handel är skönt när Björn får hämta alla paketen på macken) inför flytten. Soffan är ny, 40% nedsatt när Chilli firade något + att en rabattkod fungerade. Taklampan hade kostat 1500, vi betalade 167 kr. Ett överkast hade kostat 900 kr, vi betalade 150 kr. Resultatet är en ny stil för oss, orange-grått med tillhörande kuddar och gardiner. Jag gillar’t!

En sak som vi dock inte ändrat på: Vi har fortfarande ingen TV. Faktum är att vi har väldigt lite elektronik hemma. Det är befriande att kunna sitta i soffan och läsa gamla motortidningar utan att störas av en ful platt-TV på väggen.

Att flytta till Nora är och kommer att förbli en befriande uppgradering av vårt liv. Vi ville ha en större bostad. Nu har vi det. Vi fick mycket mer än vad vi hade förväntat oss, både i huset och på orten. Trevliga grannar, välkomnande förening och massor av nya utmaningar att övervinna!