4 saker som är bättre i Nora (jämfört med i Örebro)

På väg till Nora

Vi har flyttat! Äntligen. Efter 9,5 år i samma trerummare i Örebros utkanter bor vi nu i ett eget hus. Visserligen en bostadsrätt men ändock ett friliggande hus. Eget garage. Eget förråd. Stor egen trädgård med fruktträd och buskar. Bara lite dyrare än vad vi betalade för vår hyreslägenhet i Örebro.

Jag har själv bott i hyreslägenheter sen jag flyttade hemifrån. Det var 1998. Idag, 19 år senare, bor jag äntligen med min familj i ett eget hus.

Ja, det är tre mil till Örebro. Fast vägen är bra och kommer bli än bättre när 1+2-vägen förbi Skärmarboda blir klar. Och jag saknar inte Örebro för fem öre!

Vi pratade om bristen på saknad igår kväll vid kvällsdoppet. Ingen av oss saknar något med Örebro eller lägenheten i Brickebacken. Vi var helt klara med att bo där.

Det har bara gått 10 dagar och den första wow-effekten har lagt sig något. Fast så funderar vi ett tag, jämför i tanken med vårt förra boende, och känner att vi gjort helt rätt val i att flytta hit.

En befriande uppgradering av livet – är hur jag sammanfattar våra första 10 dagar i Nora. Det är overkligt.

Det är mycket bättre i Nora. Tycker jag iallafall nu. Det finns säkert jobbiga saker i Nora. Fast det lägger jag ingen möda på nu. Istället tänker jag lista fyra saker som är bättre med Nora, än Örebro:

1) Vad du ser när du närmar dig Nora – Ett vackert kyrktorn och en stor Nora-sjö.
När vi ”kom hem” i Örebro såg vi en bensinmack, träd och fula tegellimpor från sent 1960-tal. Orange tegelfasad, alla hus såg likadana ut. Säkert poppigt när det byggdes.

När vi kommer hem till Nora ser vi direkt Nora-sjön. Det är en fantastisk känsla att rulla nerför turistvägen. Som att komma till semestertorpet varje gång.

2) Alltid nära till ett dopp – Vi har t.ex. 350 meter till en barnvänlig badplats.
Vill vi finns det lätt ett dussin olika badplatser inom max ett par mils avstånd. Tre Sjöars Väg bjuder på vackert landskap med gärden som går hela vägen ner till sjön. Mycket är privat men det finns en del mindre badplatser och så de lite större t.ex. den vid Uskavigården 20 minuter norrut intill sjön Usken.

När jag var liten, för sisådär 30 år sen, hade min morfar ett sommarhus intill Fåsjön. Där har jag badat hela somrar, fantastiskt att vi nu har möjlighet att ge detta till våra egna barn.

Och hade vi bott kvar i Örebro hade vi inte spontant kunnat bränna ner till en sjö och vara i vattnet inom 10 minuter.

Igår var det jag som inte ville gå upp, tror jag var i närmare en halvtimma, med resten av familjen huttrandes på stranden.

3) Inga grannar nära inpå – Detta var för mig viktigt att slippa.
Vi har de senaste åren varit på flera visningar av bostadsrätter med grannar väggivägg. En högre makt ville inte att vi skulle fortsätta att bo så. Därför förlorade vi många budgivningar. Vi vann först när vårt nuvarande hus presenterades.

Grannar vägg-i-vägg betyder att du aldrig är helt själv. Du kan inte kontrollera när du vill höra dina grannar. När du lägger dig för att sova på natten här i huset är det bara ventilationen som hörs.

Vi har treglasfönster = Knäpptyst i ett redan dämpat område. Möjligen att helgnätterna kan vara lite stökiga intill tomten, fulla ungdomar osv. Ja du vet hur det är.

De grannar vi har idag har sina hus ca 10 meter från vårt. Det är lagom långt bort för att det inte ska bli ödsligt. Alla hus har egna garage mellan bostäderna, långsidor ut mot det fria (cykelbana i vårt fall) och framsidor mot föreningens egna gator. Det enda som fattas är lite stängsel så har vi ett gated community.

4) Det mesta är okänt och för oss att upptäcka – Igenkänningsfaktorn är superlåg.
För mig som kört taxi i Örebro i 10+ år finns det inget nytt att upptäcka. Allt är som det ”alltid” varit. Visst, det byggs nytt men gatorna, affärerna och vyerna är desamma.

Här i Nora har jag redan börjat finna vägar för att komma dit jag vill. Jag har kört runt lite för att förstå hur vägnätet hänger ihop. Det är fortfarande spännande att köra på de smala gatorna intill de hundraåriga trähusen. Kanske försvinner det med tiden. När det gör det får vi leta oss längre bort, upp mot Grythyttan finns det många grusvägar och sjöar att upptäcka.