9 saker som ingen husägare kan vara utan!

9 saker du måste äga när du bor i ett eget hus

Här listar jag nio saker som du måste ha när du bor i ett eget hus. En del saker är ren bekvämlighet. Andra saker är helt nödvändiga. Somliga saker beroende på hur ditt hus ser ut, hur många våningar det har osv.

1) Stege

Du vill kunna klättra upp till luckan som leder till vinden. Du vill kunna rensa hängrännorna. En del hus har access till vinden via en balkong. Andra hus har en liten lucka ganska högt upp på ena gaveln. En stege är även bra för att komma upp på taket, tegelpannor tenderar att behöva bytas ut då och då.

2) Gräsklippare

Har du en gräsmatta behöver du med stor sannolikhet en gräsklippare. Vi har fått en helt ny självgående motorgräsklippare som körs på ”miljövänlig” bensin á 35 kr per liter. Tidigare hade vi en ”handjagare”, lämplig för den lilla gräsplätt som fanns på vår förra lägenhets baksida. Grannen har en batteridriven och längre ner på gatan kryper en robotklippare runt mest hela tiden.

Mitt råd är att betala för en självgående klippare så att du slipper att fronten fastnar i ojämnheter. Det är dessutom väldigt skönt med drivning om din gräsmatta sluttar. Glöm inte att köpa en trimmer för kanter och platser dit den stora gräsklipparen inte når.

3) Vattentunna

Om ditt hus har stuprör och rännor, vilket det förmodligen har, kan du samla in regnvatten i en vattentunna. Såga ett hål i stupröret och led vattnet ner i tunnan.

När det är dags för bevattning hämtar du vattnet ur tunnan. Om du räds jobbet med att trycka ner en kanna i tunnan finns det tunnor med tappkran, smidigt.

Komplettera vattentunnan med ett utkast i marknivå, några meter långt, så att dagvattnet kan tränga ner i gräsmattan.

Eftersom vi har småbarn som springer runt på tomten har vi ett lock till vattentunna. När det är fullt täcker vi tunnan och låter dagvattnet fortsätta förbi, ner i gräsmattan.

4) Torkvinda

Att torka ren tvätt utomhus är fantastiskt. Det är husligt och lite småtrevligt sådär. Dessutom torkar tvätten mycket snabbare än om du hängt inomhus. Glöm bara inte att hålla koll på molnen så att du slipper kläder nedblötade på nytt (eftersom det regnar).

5) Vattenslang

Det här hade vi en i lägenheten. Tyvärr hittade vi inget bra munstycke för våra blandare inomhus, så det blev till att kånka 21 hinkar när barnpoolen skulle fyllas.

Fast med ett hus i vår ägo har behovet av vattenslang ökat markant. Inte primärt för att fylla pooler eller för bevattning, utan i vårt fall för att spola ur soptunnan. Den bruna med matavfallet bör spolas ur mellan varje tömning. En vattenspridare att koppla till vattenslangen är ett trevligt inslag inte bara för växtligheten utan också för barnen att springa genom.

6) Skruv, spik, muttrar mm

Det finns alltid något att förändra eller förbättra i eller utanför ditt hus. Att behöva åka till stormarknaden eller jänraffären bara för att köpa spik blir dyrt i längden.

Samla på dig allt du kommer över i form av spik, brickor, skruvar, muttrar, slangklämmor etc. Det väger visserligen en del men kan enkelt gömmas undan i en stor verktygslåda.

7) Trädgårdsverktyg

Kratta, hacka, spade, ogräsrensare. Du behöver kunna hålla efter din trädgård och rabatter. Om du asfalterar hela gräsmattan slipper du detta, fast det har jag bara sett en gång i mitt liv. Torde inte vara så vanligt.

Här kan du göra ett val som kan spara dig pengar: Köp billiga trädgårdsredskap. Köp inte dyrt om du har lite pengar eller egentligen inget intresse. En kratta för 150 kr gör samma jobb som en kratta för det tiodubbla.

8) Verktyg

Borrmaskin, såg, hammare, skruvmejslar mm. Detta har du förmodligen även om du bor i lägenhet. Om inte, köp omgående. Det är så skönt att ha rätt verktyg till uppgiften du ska utföra.

Har du små behov av att laga eller fixa saker kan du strunta i hammaren och använda en stor skruvmejsel att slå med. Borrmaskinen kan vara en kombinerad sådan så att den kan användas som skruvdragare. Spara pengar genom att köpa multifunktionella verktyg.

9) Kompost

När du har ett eget hus med trädgård kommer du att behöva slänga trädgårdsavfall. Det enkla såsom klippt gräs, ogräs, löv, mindre kvistar etc. kan du lägga i en kompost.

Vi har en rejäl kompost gjord av plats med ett låsbart lock och en lucka nedtill för att skyffla ut bra kompostjord. När vi bodde i lägenheten hade vi ett vanligt trädgårdsgaller. Bägge fungerar även om en försluten kompost är bättre om du t.ex. vill lägga på en del matavfall.

Att köpa allting ovanstående helt nytt kan kosta dig upp emot 10 000 kr. Var smart och köp begagnat. Kolla på Blocket efter trädgårdsredskap, vattentunna, gräsklippare, stege etc. Det kan göra att du får ner inköpskostnaden till en tredjedel av vad jag skrev. Räkna även med några hundralappar per år i underhåll, särskilt om du köpt riktigt dåliga trädgårdsredskap som går sönder, om du vill köpa annan bensin än blyfri 95 till gräsklipparen eller om ungarna (för det var väl inte du?) slarvar bort något.

Bonus: När du bor i ett eget hus kan det var helt nödvändigt att införskaffa minst fem trädgårdstomtar. Du kan även köpa en anka som kvackar när du går förbi den. Och glöm inte för allt i världen att köpa solcellslampor, de billiga på Jula eller Biltema för några kronor styck. Sätt ner de överallt, så att de lyser utan att lysa upp och ser förskräckliga ut på dagen. Komplettera med små ugglor gjorda av sten som du lägger ut lite dekorativt sådär…eller så köper du en 200 år gammal hästkärra och parkerar mitt på gräsmatten!