Hur du monterar Akta Graco Cosmic XTP

Akta Graco Cosmic XTP

Akta Graco Cosmic XTP blev vårt val när Akta Graco Logico S HP blev för liten för vår dotter vid resor med bil.

Där Akta Graco Logico S HP är att betrakta som ett babyskydd så är Cosmic XTP en riktig bilbarnstol.

Uppdatering i juni 2017:
Hösten 2013 när den här texten publicerades hade vi en 2004 års modell av Citroen Xsara Picasso till vardags. I den bilen blev det väldigt lite plats för benen i främre passagerarstolen med Cosmic XTP monterad höger bak. Det var dock väldigt sällan som vi åkte fler än två vuxna och ett barn i bilen vid den tidpunkten.

2013 var året när jag hade möjligheten att testa många nya bilar för Facit.com och senare för min egen motorsajt SUVTEST. Det gav oss chansen att testa stolen ordentligt.

Vi har lyckats få plats med Akta Graco Cosmic XTP i bl.a. följande bilmodeller:

 • Mercedes GLC (2015)
 • Mercedes GLC Coupé (2016)
 • Mercedes GLS (2016)
 • Mercedes GLE Coupé (2016)
 • Mercedes GLE (2019)
 • BMW X3 (2013)
 • BMW X1 (2012)
 • Mitsubishi Outlander (2013)
 • Toyota Avensis (2011)
 • Toyota Yaris (2011)
 • Volkswagen Caravelle

Monteringsanvisning

Akta Graco Cosmic XTP spänns fast ner mot sittdynan med hjälp av ett trepunktsbälte. På stolen, där barnet har sina fötter, den del som är mot ryggstödet, sitter det ett stag. Se bilden nedan, staget har ljusblå plastpluppar längst ut.

Staget kan vara utfällt eller infällt under bilbarnstolen. Det beror mycket på vilken bil du har och hur baksätet är vinklat. Här intill visas montering av Cosmic XTP i en Mitsubishi Outlander med staget utfällt.

Montera Akta Graco Cosmic XTP

Fästa bilbarnstolen? Gör så här:

1) Dra ut bilbältet och klicka fast det. Lirka in midjedelen av bältet under stolen och runt staget, dra bältet förbi de blå plupparna, se bilden ovan. Dra åt bältet. Du måste kanske rucka lite på stolen för att spänna så bra du kan. Den delen av bältet som normalt går ner över axeln på en vuxen ska ligga dikt an mot baksätets ryggstöd. Kontrollera så att bältena inte ligger omlott där du klickade fast hanen.

2) När du satt fast bilbarnstolen med bältet ska du spänna stolens baksida ner mot golvet. På vissa bilar finns det öglor för detta ändamål. På andra bilar kan du dra remmarna mellan passagerarstolens ryggstöd och sittdyna, eller genom balkar i golvet. Återigen, exakt hur du gör beror på i vilken bilmodell du monterar stolen. På bilbarnstolens rygg sitter det två bälteshanar. Dessa klickas i två honor som sitter på ovan nämnda remmar. Dra åt så hårt du bara kan.

3) Flytta främre passagerarstol bakåt så att dess ryggstöd precis nuddar bilbarnstolen. Nu har du kilat fast bilbarnstolen. OBS: Kila inte fast stolen utan att först spänna fast den såsom beskrivet ovan. Stolen ska vara mycket svår att flytta i sidled och den ska inte gå att lyfta upp eller ner på sin plats.