2022: Besöka Parken Zoo eller Kolmården?

parken-zoo-2016

Sommaren 2016 åkte vi med mina föräldrar till Parken Zoo utanför Eskilstuna. Vi övervägde att åka till Kolmården istället. Det visade sig dock att Parken Zoo var alldeles lagom med småbarn. De gånger vi varit på Kolmården har vi tyckt att det varit för stort, för mycket att gå mellan djuren och attraktionerna. Sommaren 2022 åkte vi själva med fem barn, inlägget uppdaterat nedan med ”2022” där våra upplevelser var annorlunda.

En sak som du inte kommer undan på Parken Zoo, precis som på Kolmården, är nivåskillnaderna. Precis i början är det en stegring för att komma in i själva djurparken. Nöjesfältet nära entrén är ett bra avslut. 2022: Radioutrop berättar när nöjesfältet är öppet. De plingar dessutom till då och då med reklam för maten.

Tips: När du gått in genom entrén till Parken Zoo, gå direkt till höger förbi det stora klotet. Då slipper du den initiala stegringen, den branta backen upp. Fast å andra sidan möts du av fler backar inne på området. Välj själv.

Vi valde att börja med en promenad (uppför en brant backe) till Lemurerna, se småapor leka, se svansen på komodovaranen och därefter rakt över till barnens zoo. Mellan entrén och Barnens Zoo finns bl.a. surikaterna. Roliga små filurer. 2022: Vi gick medsols, upp för branta backen och upp runt de röda koalorna, såg en svans högt upp i ett träd. Komodovaranen låg helt framme och någon sekund fick vi även se tungan sticka ut.

Fortsätt förbi surikaterna och du kommer till ett picknick-område med bänkar under tak. Tillfälle att ladda batterierna med medhavd matsäck eller köpa relativt billig mat i kioskerna intill. Här finns det även toaletter, fräscha över förväntan. 2022: Samma i år, lagom med besökare så gott om sittplatser.

Parken Zoo – För små barn i första hand

Parken Zoo är uppdelad i en övre och en nedre sektion. Sist jag var på Parken Zoo var för 30 år sen. Jag kan väl säga att ”Sydamerika” (nedre delen) mest var gräsmattor idag. Vill du savann-känslan är det Kolmården du åker till. 2022: Småaporna var samlade i glasburar i backen ned till ”Sydamerika”, energiska små filurer som lockade både vuxna och barn.

Ungefär mitt i det nedre området finns det ett tropikhus med ca 10 arter. Pyttesmå krokodiler, några sköldpaddor och ödlor. Perfekt klimat en het sommardag. När du kommer ut känns även 30 grader som svalka. 2022: Tropikhuset borta? Såg iaf inga krokodiler.

Du åker till Eskilstuna när du har småbarn upp till skolåldern. Därefter är Kolmården mer intressant. Kolmården är ju dessutom mycket större och så finns också linbanan samt alla de stora djuren, som inte finns på Parken Zoo. 2022: Samma upplevelse i år som 2016, ett mycket bra resmål för dig med småbarn. Barnvagnarna duggade tätt och då spelar det ingen roll att det fattas de riktigt stora djuren. Det som är litet för oss vuxna är alldeles lagom för de små.

Körtid och parkering

Vi startade i Örebro så det var drygt en timmas bilkörning till Parken Zoo. Att köra till Kolmården tar ungefär två timmar. Vi har dessutom en dotter som lätt bli åksjuk så minst ett stopp för att kräkas ingår i tidsplaneringen…

Parken Zoo-besöket skedde tillsammans med mina föräldrar. Vi delade upp oss på två bilar för att slippa trängas. Eller ja, det är en omöjlighet att få plats mellan två bilbarnstolar i baksätet på en Skoda Fabia. Bättre att den stora tjejen fick åka i husbilen.

Restiden är en faktor eftersom du helst vill komma till djurparken i samband med öppning. Parkeringen på Parken Zoo, den som är skyltad till, ligger fem minuters promenad från entrén. Pris för en dag: 70 kr. Helt okej och ungefär samma pris utanför Kolmården.

Det finns även en parkering precis utanför ingången till Parken Zoo, kolla Google Maps för att hitta dit. Där finns för övrigt en laddstolpe om du kör elbil.

2022: Fortfarande bara en laddstolpe.

Entrépris

Vi var fyra vuxna och tre barn under högsäsong. Pris per vuxen 370 kr. Pris barn över tre år 330 kr. Vill du spara några tior köper du ”parkenpasset” på nätet innan. Mycket pengar för att se på djur genom galler. Å andra sidan kan det bli en upplevelse att minnas länge efteråt.

2022: Priset per vuxen ökat till 440 kronor, pris per barn över tre år 380 kr och även om karusellerna ingå så är det för mycket pengar i mitt tycke. 2400 kr för oss sju. Det är bara 100 kr mindre än vad vi skulle fått betala för en dag på Kolmården.

Parken Zoo eller Kolmården?

Flera faktorer spelar in. Restiden och avståndet till respektive djurpark. Resa med barn kan vara ett äventyr i sig. Det är dessutom en kostnadsfråga med tanke på bränsle och eventuella extra matpauser längs vägen.

Parken Zoo är mindre än Kolmården. Utbudet av stora djur är mindre. Det är en mäktigare känsla att befinna sig på Kolmården. Parken Zoo känns som en djurpark, Kolmården är ett landskap med djur. Kolmården har dessutom linbanan, ett delfinarium och fler shower.

En stor fördel med Parken Zoo är att det känns överblickbart. Ja, du måste gå mellan stationerna och det finns backar. Fast det känns aldrig som massivt, som att du måste stressa igenom under en dag för att hinna se allt.

Tips: Ta med en barnvagn även om dina barn inte vill åka. Det är skönt att putta istället för att bära allt. Att ha en barnvagn framför dig gör också att andra besökare tenderar att flytta på sig när ni kommer gåendes.

Plus för Parken Zoo:

 1. Du kommer nära djuren, inte lika stora barriärer som på Kolmården.
 2. Det är litet, du klarar lätt hela parken på en dag.
 3. Det finns en nöjespark, variation är bra och kul med ett annorlunda avslut för barnen.
 4. Alla åkattraktioner ingår i biljettpriset.
 5. Bad i pool alldeles intill, om du står ut med trängseln en stekhet sommardag.

Minus för Parken Zoo:

 • Relativt högt entrépris, bara någon hundring lägre än Kolmården som bjuder på mer.
 • Små djur, flodhästarna såg ut som stora hundar, krokodilerna var bara en meter osv.
 • Svindyr mat, 85 spänn för 7 pannkakor?

Plus för Kolmården:

 1. Bamses värld, ett måste för de små barnen.
 2. Stor variation av djur, många stora djur (elefant, björn, noshörning mm).
 3. Linbanan och delfinarium.

Minus för Kolmården:

 • Backarna och avstånden, du måste vara i god form innan du åker hit med tungt lastad barnvagn.
 • Närapå för stort för att hinna se allt på en dag, många och långa promenader.