Husrenovering 2023: Byte av hustak på villa från 1970-talet

Nytt hustak 2023

Vårt hus byggdes 1976, klassisk en och halv-plan med tak i 45 graders vinkel (läs mer om hustypen på Byggahus). Stora svarta takpannor, med åren allt mer bruna med inslag av vit mossa, inte tjusigt ens på håll. Så sommaren 2023 tog vi beslutet om att inhämta offert och byta hela taket.

Hela processen inleddes när en snickare i samband med byte av träfasaden påpekade en nedbuktning nära taknocken på norrsidan av huset. Som av en händelse var det en granne som bytte sitt tak. Så jag gick dit och talade med ett par takläggare. Ja visst, de kunde komma förbi på vägen ut ur området och det skulle inte kosta en krona.

De stegade upp, tog bort pannorna och slängde ner den bärläkt som var mer än rutten och som gjort att takpannorna högst upp mot taknocken sjunkit ner. På med en ny frisk bit virke och taket såg jämnt ut. Såklart fick vi höra att det nog var dags att byta hela taket och även om det var säljsnack så hade vi redan för diskussioner om vad som behövde göras på huset.

Spola fram till augusti och efter viss försening kom så byggställningen på plats och en tidig måndag morgon anslöt kranbilen. Det finns en YouTube-short som förevisar arbetet med kranen.

Smidigt att på bara 45 minuter per taksida, få iväg alla gamla pannor och framförallt slippa allt oljud av kast ner i en container på marken, som en annan firma gjorde hos en granne förra året.

Visst, buller och blockering av gångvägen utanför huset, men ändå skönt att slippa ha bråte liggandes runt huset. En container ställdes upp för att slänga den gamla läkten och hängrännorna.

Ströläkten (nock till takfot) och bärläkt (horisontellt) togs bort och den gamla takpappen likaså. Ny takpapp applicerades och nya strö- samt bärläkt applicerades. Därefter kom en till kranbil och de nya pannorna lades ut på taket.

Några dagar senare hade vi ett nytt hustak och veckan efter kom röda lastbilen och hämtade containern. Dags att blogga!

Det här byttes:

  • Takpannor (betong)
  • Läkt (virket under pannorna, som byggs i ett rutmönster)
  • Takpapp (den gamla var från mitten av 1970-talet)
  • Hängrännor på bägge sidor av huset
  • Plåt som sitter ovanpå vindskivorna
  • Målning av plåt för köks- och badrumsventilation
  • Ett nytt snörasskydd ovanför verandan monterades

Vad kostade det?

Att byta hustak är en investering i husets livslängd och det är förenat med en hög kostnad. Samtidigt finns det en alternativkostnad i att inte byta taket, den kostnad som uppstår när en vattenläcka ska lagas.

Ett alternativ till att byta hustak sägs rengöring och målning utgöra. Det finns flera aktörer som mer än gärna går upp och låter en borstförsedd liten robot skura av taket varpå takpannorna målas med en färg som sägs skydda pannorna och bidra till bättre vattenavrinning. Åsikterna går i sär om vad som är rätt, se en diskussion på Byggahus-forumet.

Att byta hustak kostade utslaget på takets livslängd i par med en sämre platt-TV, så kan du räkna själv.