BJÖRN: Bostad – BjornSennbrink.se

Om att hyra lägenhet, köpa och äga bostadsrätt samt hus/villa med äganderätt.


Badrumsrenovering

Yes, äntligen hade vi möjlighet att investera i renoveringen av båda våra badrum. Detta följde på förra årets byte av yttertak och dessförinnan; byte av panel och ommålning. Här får du veta mer om badrumsrenoveringarna:

  • Då: Två badrum som sett bättre dagar, förmodligen renoverade någon gång men riktigt risiga – husets skamfläckar.
  • Nu: Två badrum som vi gärna visar upp för gäster och njuter av att använda själva, så mycket bättre.

Det tog ca två månader att få båda badrummen renoverade. Vi anlitade en lokal firma som huvudentreprenör och han anlitade i sin tur rörmokare, elektriker och snickare – samtliga lokala spelare.

Läs mer
Nytt hustak 2023

Vårt hus byggdes 1976, klassisk en och halv-plan med tak i 45 graders vinkel (läs mer om hustypen på Byggahus). Stora svarta takpannor, med åren allt mer bruna med inslag av vit mossa, inte tjusigt ens på håll. Så sommaren 2023 tog vi beslutet om att inhämta offert och byta hela taket.

Hela processen inleddes när en snickare i samband med byte av träfasaden påpekade en nedbuktning nära taknocken på norrsidan av huset. Som av en händelse var det en granne som bytte sitt tak. Så jag gick dit och talade med ett par takläggare. Ja visst, de kunde komma förbi på vägen ut ur området och det skulle inte kosta en krona.

Läs mer

Vårt hus från 1976 hade när vi köpte det våren 2020 (mitt i brinnande pandemi) en panel som lämnade en del av önska. Vi tog det vågade beslutet att köpa huset osett (släktingar gick på visningen) och insåg tidigt att ett byte av nyans med tillhörande byte av panel skulle behöva ske.

Det tog två och ett halvt år innan vi hade möjlighet att börja ta in offerter. Eller egentligen var det bara en offert eftersom vi visste vilken snickare vi ville anlita, en bekant till den utökade familjen och han gick med på att även måla hela huset. Så en dag i maj 2023 anlände han, och åkte hem redan efter några timmar eftersom en anställd blev sjuk. Så viss tröghet i starten men därefter flöt allting på.

Läs mer
Bra service hos Frino El när vi behövde ny tvättmaskin

Vår tvättmaskin gav upp i inledningen av augusti 2022. Några dagars tappra försök att åtgärda den genom rensning av filtret visade sig vara fruktlösa. Den som först antogs vara igensatt filter visade sig snabbt vara ett större fel. Kanske någon stötdämpare som lossnat, för usch vad det slog hårt vid centrifugeringen. Vi brydde oss inte om att felsöka utan beställde genast en ny på MediaMarkt, 5-7 dagars leveranstid. Det skulle vi kunna klara av med lån av tvättmaskiner.

Men leveranstiden ökade oväntat någon dag senare. Detta eftersom vi köpte till bortforsling och installation. Fem till sju dagars leveranstid blev plötsligt sex till 16 dagar!

Läs mer
Trädgårdsprojekt vid vedboden

Eftersatt är ett bra beskrivande ord för marken närmast hustomten på baksidan intill huset vi köpte i pandemins inledning våren 2020, med inflytt i augusti samma år. Utomhus i ena hörnet av tomten stod ett rejält byggt kallförråd (vedbod) i ytterkanterna inramat av ett murket staket, högresta syréner, en kompost och några meter söderut; en häck som ingen klippt på många år. Allt detta började jag arbeta med i mars 2021 och nu 1,5 år senare kan en tillbakablick visa på framstegen som gjorts under denna tid.

Snön försvann snabbt i mars 2021 och efter jobbet och skolhämtningen hade jag möjlighet att inspektera, planera och börja arbeta. Förutsättningarna var minst sagt utmanande och jag såg tidigt behov av att riva och rensa utan en klar bild över önskat slutresultat. Det första som försvann var de ca fyra meter höga syrénerna.

Läs mer