BJÖRN: Bostad – BjornSennbrink.se

Om att hyra lägenhet, köpa och äga bostadsrätt samt hus/villa med äganderätt.


Bra service hos Frino El när vi behövde ny tvättmaskin

Vår tvättmaskin gav upp i inledningen av augusti 2022. Några dagars tappra försök att åtgärda den genom rensning av filtret visade sig vara fruktlösa. Den som först antogs vara igensatt filter visade sig snabbt vara ett större fel. Kanske någon stötdämpare som lossnat, för usch vad det slog hårt vid centrifugeringen. Vi brydde oss inte om att felsöka utan beställde genast en ny på MediaMarkt, 5-7 dagars leveranstid. Det skulle vi kunna klara av med lån av tvättmaskiner.

Men leveranstiden ökade oväntat någon dag senare. Detta eftersom vi köpte till bortforsling och installation. Fem till sju dagars leveranstid blev plötsligt sex till 16 dagar!

Läs mer
Trädgårdsprojekt vid vedboden

Eftersatt är ett bra beskrivande ord för marken närmast hustomten på baksidan intill huset vi köpte i pandemins inledning våren 2020, med inflytt i augusti samma år. Utomhus i ena hörnet av tomten stod ett rejält byggt kallförråd (vedbod) i ytterkanterna inramat av ett murket staket, högresta syréner, en kompost och några meter söderut; en häck som ingen klippt på många år. Allt detta började jag arbeta med i mars 2021 och nu 1,5 år senare kan en tillbakablick visa på framstegen som gjorts under denna tid.

Snön försvann snabbt i mars 2021 och efter jobbet och skolhämtningen hade jag möjlighet att inspektera, planera och börja arbeta. Förutsättningarna var minst sagt utmanande och jag såg tidigt behov av att riva och rensa utan en klar bild över önskat slutresultat. Det första som försvann var de ca fyra meter höga syrénerna.

Läs mer
Lagade tvättmaskinen genom att rensa filtret och sen gick maskinen sönder helt

Vi fick en begagnad Bosch Maxx7 Sensitive för två år sen i samband med inflytt och inledande renovering, som innefattade en målad och ombyggd tvättstuga. För några dagar sen började tvättmaskinen lämna blöta kläder efter centrifugering. Så jag gjorde som jag sett på TikTok och öppnade underhållsluckan. Där inne hittade jag problemet. Ett dygn senare gick huvudbrytaren 10-15 sekunder efter start av maskinen…

Läs mer
Veden upplavad för torkning

Björkved i kaminen när det är tjugo minusgrader utomhus, det gör underverk för mysfaktorn och elräkningen. Så med stigande energipriser köpte vi (på förslag) fem kubikmeter ved. Hela lasset stjälptes av efter påsken i tomtgräns (samfällighetens mark) och inbärningen började direkt. Det är redigt tungt jobb och framåt maj blev allt liggandes när bacilluskan kom åter med full kraft.

Nu i slutet av juli är 90% av veden omhändertagen. Det ligger ett lager kvar närmast marken och fukten i de träbitarna, vetikatten om de ska bo inuti vedboden eller tjäna som grund till kommande säsongs utomhuslavning?

Hur som helst, tänkte berätta om hur jag fick upp veden: Det blev återbruk av bärlinor från rivna altanens tak ihopskruvade med balkar som låg i tomtgräns när vi köpte huset för två år sen. Detta tillsammans med spill från förra årets verandabygge och långa skruvar från samma projekt gjorde vedställningen väldigt billig och det som var tänkt att slängas fick ett nytt användningsområde.

Verktyg: Kofot, skruvdragare, fogsvans, långa skruvar, svett.

Metod:

  1. En grov balk (ca 12×3 cm) drogs fast i vedbodens ram med hjälp av 15 cm långa skruvar. En rätskiva (långt vattenpass) kom till användning. Inga konstigheter.
  2. Spillbitar, klossar, i tryckimpregnerat virke fick tjäna som distans utanpå balken och i klossarna drog jag en av fyra bärlinor. Jag placerade klossarna direkt mot marken på några ställen.
  3. Bärlinorna blev fler och jag ögonmåttade längden. Blev fel på några centimeter men det gjorde inget.
  4. När trede bärlinan hade skruvats fast tryckte jag in mer balk under alltihop för att det inte skulle braka under vedens tyngd.
  5. Längst ut satte jag en likadan balk som den längst in. Jag satte den någon cm upp från yttersta bärlinan och skapade en bättre look på avstånd.
  6. För att veden inte skulle rasa ut åt sidorna använde jag ytterligare bärlinor som skruvades fast i vedbodens bjälkar under utskjutande tak. Detta tillsammans med att ett par gröve bitar i tryckimpregnerat skruvades fast på kortsidorna i marknivå.

Att lava ved är tungt jobb. Två tre stora, några små, jag jobbade på och det var först dagen efter som jag noterade viss stelhet i vänster underarm. Antog först att det berodde på mycket tangentbortsarbete. Men efter att ha lavat vidare dag två så fattade jag att det var veden. Så det blev en liten paus för annat trädgårdsarbete och beslut togs om att peta in tunnare bitar direkt i vedboden. Jag hade redan två hål efter att ha lossat på ett par bitar ytterpanel (ventilation är viktigt för att torka blöt björkved).

Bygga veranda på 12 timmar

Vi började riva 08:00 och tolv timmar senare stod den nya verandan klar. Tre man, allt virke hemma, tillgång till bra verktyg och bra väder. Allt sammantaget; vårt stora sommarprojekt blev klart på en dag!

Läs mer

Vårt hus i Nora har under 2021 förädlats med en ny luftvärmepump. Visst kostar det en hel del att byta ut en luftvärmepump men vi är supernöjda, särskilt nu när alla inställningar är gjorda och luftvärmepumpen faktiskt ger ifrån sig värme.

Läs mer
Hantverkare

En bostadsrätt är just det, rätten att bo i en bostad, på kontraktet angivet som en lägenhet, även om det förekommer att bostadsrätter ser ut som (och är) friliggande hus. Här får du insikter om vem som svarar för vilken typ av underhåll av bostadsrätten.

Läs mer