Människor frågar mig: Björn, du som kan data…

HowToBjörn: Copywriting

….det är uppenbart att du är ett riktigt ess på att förvandla lösa trådar och modesta idéer till alster som vid konsumtion får små söta kattungar att känna fullbordan i sina vandringar mot den lenaste mjölken i skålen, och även om du är frånvarande i flera dagar kommer du ut på andra sidan med 1987 st ord och bilder vars tonalitet får ens hjärna att utsöndra välmående i par med känslan inombords efter inmundigande av en rykande het våffla intill skidbacken.

Vad skulle du säga är nyckeln till det och alla mina drömmars sagoslott, där jag kan springa runt likt ett barn i de stora salarna och beundra väggmålningarna, innan jag landar i det nyklippta gräset på en rutig filt under ett äppelträd kisandes upp genom grenarna mot solen från en klarblå himmel och allt jag behöver i livet just då är att känna smaken av en iskall cider?

Mitt svar är: 

Släpp sargen…

…och köp Copyboken.

Nix, inte en krona fick jag för att skriva föregående.

Copyboken är skriven av Mattias Åkerberg (Please Copy Me). För 1-2 år sen läste jag Sälj det med ord, också en bok om copywriting. Rekommenderas verkligen för dig som är inne på copywriting. Vill du ta det en snäpp högre finns det en bok som heter Covert Persuasion, som handlar om säljteknik och hur du verkligen kan skriva övertygande copy.

Första minutrarna med Copyboken är igenkänning.

En hel del av de processer jag nyttjar i mitt arbete är i den här boken exempel, lite mer målande och beskrivande.

Ta till exempel bilden av att du blir gravid när du får ett uppdrag. Det kopplas ihop med ”riktigt bra copy tar lång tid att producera”, och äntligen finns det en bok att hänvisa till när din chef undrar varför det tar så lång tid att skriva.

Jag har tidigare också publicerat uppmaningen att öva på att lyssna, vilket Copyboken lyfter fram. Ack så viktigt när du vill förstå ett ämne eller en person på djupet. Utöka med metoden där du ställer en fråga, får svaret och sen förbli tyst. Då tenderar människor att bli obekväma och berättar mer än vad de initialt tänkt dela med sig…

Bortom lyssningsförmågan behöver du träna på att koppla ihop lösa trådar. Det är en mental process där du arbetar med bilder i din hjärna. Bilderna visar dialoger, möten, miljöer, skeenden och vips, en halv sekund senare, är du åter där i rummet, utomhus eller var du än befinner dig. Somliga blir snurriga av bara tanken, andra (jag) har det som en del i arbetsprocessen. När jag ges tiden att blomma ut i de kreativa processerna och inte behöver förhålla mig till en deadline.

En del av mitt arbete som digital content manager handlar nämligen om att mötas av ett mejl i stil med; hej Björn, kan du skriva 300 ord om X?

Är det en tight deadline måste jag prioritera om min to-do för dagen och börja med de 5 frågorna jag använder för att skapa en mental grund pre-research (läs om de fem och 24 andra saker som ingen copywriter kan vara utan).

Sen är det bara att börja tugga i sig kunskapen. Det är som att gå på skattjakt fast skillnaden är att du aldrig hittar skatten.

Du gräver dig bara ett djupare hål. Då är det viktigt att du håller koll på stegen du ska klättra upp på. Om du inte slutar gräva kommer du aldrig att kunna skicka över de där 300 orden. Men det är inte vad din inre röst säger till dig.

Du vet den där rösten som säger att du inte är tillräckligt påläst och att det finns fler perspektiv att ta hänsyn till?

Det är en kamp du måste föra med dig själv och som du måste vinna. Så att du kan leverera 300 ord eller vad det nu må vara som ligger på ditt bord.

Ett sätt som jag funnit hjälpt mig många gånger i min research (särskilt så när jag har en deadline) är att trigga flow med musik. Då kan det utan vidare passera timmar med fokuserat arbete, där fingrarna nästan blir sammankopplade med hjärnan och allt som ögonen och öronen tar in. Jag spelar gärna riktig techno (spellista på Apple Music) och låter hjärna och fingrar glida iväg på vågorna. Det brukar ofta resultera i en massiv kunskapsinjektion omvandlad till 1000-2000 ord. Det kan hända att jag nästan kollapsar efter en riktigt tuff resa på flow-vågorna…

…så det är alltid bra att pusha till utmattning om det finns ett utrymme några timmar bort för ett break (lunch, frisk luft o dyl).

Att texten blir liggande gör inget. Det är en del av processen. Texten behöver mogna så att säga. Du behöver ha den inom dig och tänka, tänka och tänka lite till. Sen skriver du igen.

Har jag tur så räcker timmarna till för en grov renskrivning. Som oftast behöver jag dock stänga ner för dagen och låta projektet vila som sagt. Men ibland går inte det för att en deadline ska hållas och 300 ord måste levereras före 16:00.