BJÖRN: Jobb och företagande – BjornSennbrink.se

Tankar, vägledning etc. kring arbetsmarknad och egenföretagande.


Jobba hemifrån

Det är helt okej att iförd endast underkläder, en skjorta, t-shirt, piké och en kavaj sitter ner på hemmakontoret för en videokonferens. Har du en snygg pyjamas kan det också fungera. Det är helt okej att ha fikarast vid datorn, att äta lunch vid datorn och att sitta kvar vid datorn i telefonsamtal.

Har du en bärbar dator kan du rent av ta med den på…ja du vet var. Det är dessutom helt okej att, på arbetstid, läsa den här bloggposten som listar 11 saker att prioritera, ordna med och planera för i händelse av att du måste jobba hemifrån mer än några veckor:

Läs mer

De tre faserna med distansarbete är dagens ämne i bloggserien “Vad gjorde Björn” – en bloggserie våren 2020 om skeenden under coronakrisen. Läs gärna första inlägget för kontext till vad som idag är en sammanfattning av primärt LinkedIn-flödets innehåll under första och andra veckan av “jobba hemifrån”, med referenser till mina erfarenheter av att livet ibland kan ta en ny vändning.

Att på morgonen (eller kvällen) lämna din bostad för en fysisk och mental förflyttning från hemma till jobb var fram till mars 2020 vardag, det som förväntades av dig som hade en arbetsplats att befinna dig på. Vissa (du?) kunde ibland jobba hemifrån för att det skulle fungera med VAB, egen sjukdom eller vad det nu var som föranledde beslutet att vara hemma, med jobb.

Läs mer

Vare sig du nyligen börjat jobba hemifrån eller om distansarbete varit din vardag länge, eller om du rent av så här i coronatider fortfarande jobbar på ett kontor (eller en verkstad, eller ett lager, eller i en butik), så finns det två tjänster som jag idag vill puffa för. Det är tjänster som syftar till att du ska må bättre, särskilt viktigt i en tid när stress och oro kanske vuxit sig starkare än i normala fall?

Läs mer

RaceONE-appen som används för att följa löpare i tävlingar utvecklas till att tillhandahålla virtuella löplopp. En arrangör sätter upp regler för ett löplopp och deltagare springer där de befinner sig och deltar i realtid eller efteråt när en GPS-spårad löprunda laddas upp.

Biltema skruvade på Köp-och-hämta till att låta kunder beställa via SMS och få leverans av personal till bilens lastutrymme. Istället för att låta kunderna vandra runt inne i butikerna begränsades butikens tillgänglighet, men inte tillgången till de produkter Biltema säljer. Biltema är för övrigt ett företag som inte har e-handel, kanske kommer snart?

Läs mer

På en perrong står Agneta. Hon arbetar på en redovisningsbyrå i centrala Stockholm. Idag är hon på väg hem tidigt. Coronakrisen är högst verklig, oron och osäkerheten går att ta på. Flera andra står där på perrongen, också på väg hem. En del stirrar tomt framför sig, andra tappar nästan sin latte när de roddar en livesändning. Agneta försöker sig på en gynnsam tolkning av situationen: Det är som att få gå hem pga sjukdom och om det håller i sig blir det som semester, fast i april.

Hemma är det tyst och stilla. Det knarrar i golvet när hon går in i köket, det knäpper till i skåp och väggar. Hemmet är inte vant vid rörelse den här tiden på dygnet. Köksbordet rensas och laptopen ställs upp. Agneta jobbar på några timmar innan det är dags att avsluta för dagen. Kläderna hon tog på sig inför resan till jobbet imorse åker av och de sedvanliga sysslorna tar vid. Hon svänger ihop lite att äta och efteråt inser hon att klockan inte alls är 18:00, hon är bara 17:00. När hemresan på tunnelbanan redan gjorts fick hon en extratimme, utan att hon tänkte på det. Supernajs!

Läs mer