BJÖRN: Hemma – BjornSennbrink.se

Om att bo, trädgård, kläder, städredskap, mat, recept mm.


Vad tycker Björn om Oral-B - Vitality 100 CrossAction?

Barnen fick eltandborstar i julklapp 2021 och det har verkligen fungerat bra. Alla med småbarn vet att proceduren runt tandborstning kan vara utmanande. Ibland går det galant och ibland är det en kamp att få alla att göra det. Så några månader senare, när pappa Björn surfade på Amazon kom tanken om att iallafall kolla upp priset.

Barnens modeller kostade 500 kr/st och det var aningen mer än vad jag kände mig bekväm med att betala. Ett handdriven tandborste har fungerat bra i alla år. Men å andra sidan; bara för att det finns manuella rakhyvlar använder jag för det mesta en rakapparat (samma Philishave som jag haft sen 1996). Så det argumentet föll direkt.

Läs mer
Björn Sennbrink: Tystnaden i Nora

Att flytta till och bo i Nora är en befriande uppgradering av livet. Här är det mesta som det var när jag växte upp; rimliga huspriser, bra serviceutbud, välfungerande vårdapparat, föreningsliv, kulturskola och stora möjligheter till att uppleva naturen. Just det senare, med min extrema lokalkännedom, är en källa till mycket ögongodis och varma känslor.

Hela trakten, från skjutfältet i söder till Nyhyttan i norr, till Grythyttan i nordväst och Järle i öster, utgör en geografi som kan få vilken kameralins som helst att gå varm. Det är ingen slump att så många känner till Nora, kanske för att de hört sången om tre små gummor, för att de sett Antikrundan på SVT eller för att de precis som undertecknad har väldigt god smak?!

Läs mer
Nora: Vattenläcka och vi blev utan dricksvatten i kranen

”Älskling, det är dåligt tryck i kranen”

Vi släpper allt och börjar fylla kastruller och flaskor som vi har hemma. En kort stund senare är det tomt i kranen.

Vattenläcka. Av bekanta hört är det tydligen den största de sett.

Prognosen för färdigställande skjuts fram hela dagen.

Vilken tur att vi bara några dagar innan köpt tre st vattendunkar med tappkran.

Skönt också att elen inte också försvunnit.

Så när kommunen meddelar att de ställer ut släpvagnar med dricksvatten är jag på det direkt.

36 friska liter vatten hemma.

På spisen kokar kastrullerna och tillbringarna kyls av på altanen.

Det går bra eftersom barnen är i skolan men visst blir det genast lite meckigt när en blöja ska bytas eller när toaletten inte går att spola fler gånger än en.

Den planerade middagen byts ut och det går fort nu.

Först detta med disken. Ska vi slösa vatten på att diska? Nej det ska vi inte. Vi kan heller inte ha ett berg med smutsiga tallrikar framme. Diskmaskinen får tjäna som förvaringsplats (luktade mumma morgonen efteråt).

OK, det går inte att spola i toaletten men det måste vi göra till slut. En halv dunk offras för att via en hink få bort potentiell källa till sjukdom.

Vi lär oss snabbt att det går alldeles utmärkt att tvätta händerna med mindre än hälften av den mängd vatten vi vanligtvis slösar.

Duscha är inte att tänka på. Våtservettter är bra att ha hemma. Handsprit har vi likt många andra redan hemma pga pandemin.

Ovanpå det praktiska kommer tankarna på vad som händer om vattnet inte återvänder. Det skrivs på Facebook att kommunens släp tömts. Senare att någon åker runt och fyller på.

Det blir tre vändor med dunkarna.

Dagen efter, 11:00, får vi åter tryck i kranarna.

Lärdomar av 25 timmar utan rinnande vatten:

  • Ha alltid minst 100 liter vatten ståendes. Även om det stått länge och inte ens är lönt att koka upp kan det användas för att spola i toaletten. Gäller såväl husägare som lägenhetsinnehavare.
  • Ha alltid minst 1-till-hur-många-som-helst tomma vattendunkar hemma. De är bra mycket bättre än de vattenpåsar som kan finnas på kommunens släpvagnar. Det skrivs i media om att dunkar sålt slut i svenska butiker. Jag köpte mina från Tyskland via svenska Amazon, 150-200 kr styck (hemleverans med Prime).
  • Ha alltid vattenreningstabletter hemma. Det finns flera märken och användningsområden; dels den sort som används för att snabbt rena dricksvatten och dels den sort som används för att rengöra vattentankar. De finns lite varstans, på preppingbutiker och hos de som säljer campingutrustning.
  • Ha alltid en plan för vad du/ni ska göra om vattnet inte återvänder i kranen. Bor du ensligt har du förmodligen egen brunn. Kanske känner du någon som kan avvara några dunkar vatten åt dig och din familj? Såklart mycket svårare om du bor i en storstad och alla dina grannar saknar vatten.
  • Affärerna säljer vatten på flaska. Inte nära vattenläckan i Nora men däremot i slutet av feruari/början av mars sålde stillvatten slut här i byn, alla vet varför. Överväg kolsyrat om det är för dryck, vatten som vatten. Bara du har det hemma. MSB har bra information om hur mycket vatten du ska säkra upp i händelse av kris. Vänta inte med att handla. När vi hade en stor läcka i Örebro för några år sen sålde allt stillvatten slut direkt.
Innergård på Kungsholmen, Stockholm

Den friska luften utomhus, tystnaden om nätterna, närheten till sjöar och skogar, ett aktivt lokalt näringsliv och tillgång till grundläggande vård inom några kilometer. Att flytta till Nora var ett stort beslut 2017 men jag har inte ångrat det en sekund.

Läs mer

När vi förra hösten spenderade tiotusentals kronor på att byta ut saker i vårt nya hus, kunde vi inte föreställa oss om att vad vi köpte nytt inte skulle hålla mer än 10 månader.

Det tog närapå exakt 10 månader från installation till att diskmaskinen från Whirlpool sa ifrån.

Jag laddade den som vanligt och startade maskinen.

Poff!

Jordfelsbrytaren löste ut.

Läs mer

Sista sommaren (2020) i gamla huset. Svetten lackade i solgasset. Sopade färgflagnor kvarlämnade av målarna intill huset. Syftet var att göra fint i trädgården inför att de nya ägarna skulle ta över. Somnade nästan i solen. Slutade med att jag däckade på sängen.

Jag frös. Konstigt med tanke på temperaturen utom- och inomhus. Jag kände igen det och febern kom som ett brev på posten.

40 grader inom loppet av några timmar och en obehagskänsla under höger revben. Magkatarr? Solsting? Googlade vad jag kunde.

Somnade med kraftfulla feberdrömmar. Yrade när jag blev tilltalad. Tryckte i mig Alvedon och Ipren.

Oklart kring hur länge jag var däckad. Piggnade så småningom till och hade lite ont i nedre delen av magen.

Ringde vårdcentralen. Åkte in. Lämnade ett prov. Satte mig på britsen. Svimmade.

Bong bong stora trumman direkt. Överflytt. Nej vi har inte tid att vänta på sjukresa. Ring på ambulansen.

Jag var helt borta där några minuter. En sköterska satte en infart och hon sa ”somna inte”.

Rullades in i ambulansen. Första gången där jag var patienten. Fruktansvärt obekvämt att ligga med huvudet framåt, kände hur hela kroppen tryckte på vid inbromsningarna.

Kvicknade till lite och på frågan om status för fortsatta färden blev svaret från sköterskan intill ”orange”, vilket betyder potentiellt livshotade tillstånd.

Mitt tillstånd var blodförgiftning i kombination med gallsten. Testade negativt för COVID-19. Fick knapra antibiotika i 14 dagar.

Nu har vi bott i vårt hus i tre år och med 700 kvm trädgård, härligt arrangerad av föregående ägare, är det en del underhåll från vår till höst. Fortsätt läsa om vilka nio saker jag tycker att man bör äga. Sakerna passar även den som bor i radhus/kedjehus med en gräsplätt att sköta om.

Tips: När du flyttar till en bostadsrättsförening eller ett radhusområde, kolla om det finns verktyg att låna. Det är inte helt ovanligt att det finns en verktygsbod med t.ex. en gräsklippare, trimmer eller häcksax. Ibland ingår det i månadsavgiften, ibland får du betala lite extra när du ska sköta om din trädgård.

Läs mer