25 timmar utan vatten i kranen!

Nora: Vattenläcka och vi blev utan dricksvatten i kranen

”Älskling, det är dåligt tryck i kranen”

Vi släpper allt och börjar fylla kastruller och flaskor som vi har hemma. En kort stund senare är det tomt i kranen.

Vattenläcka. Av bekanta hört är det tydligen den största de sett.

Prognosen för färdigställande skjuts fram hela dagen.

Vilken tur att vi bara några dagar innan köpt tre st vattendunkar med tappkran.

Skönt också att elen inte också försvunnit.

Så när kommunen meddelar att de ställer ut släpvagnar med dricksvatten är jag på det direkt.

36 friska liter vatten hemma.

På spisen kokar kastrullerna och tillbringarna kyls av på altanen.

Det går bra eftersom barnen är i skolan men visst blir det genast lite meckigt när en blöja ska bytas eller när toaletten inte går att spola fler gånger än en.

Den planerade middagen byts ut och det går fort nu.

Först detta med disken. Ska vi slösa vatten på att diska? Nej det ska vi inte. Vi kan heller inte ha ett berg med smutsiga tallrikar framme. Diskmaskinen får tjäna som förvaringsplats (luktade mumma morgonen efteråt).

OK, det går inte att spola i toaletten men det måste vi göra till slut. En halv dunk offras för att via en hink få bort potentiell källa till sjukdom.

Vi lär oss snabbt att det går alldeles utmärkt att tvätta händerna med mindre än hälften av den mängd vatten vi vanligtvis slösar.

Duscha är inte att tänka på. Våtservettter är bra att ha hemma. Handsprit har vi likt många andra redan hemma pga pandemin.

Ovanpå det praktiska kommer tankarna på vad som händer om vattnet inte återvänder. Det skrivs på Facebook att kommunens släp tömts. Senare att någon åker runt och fyller på.

Det blir tre vändor med dunkarna.

Dagen efter, 11:00, får vi åter tryck i kranarna.

Lärdomar av 25 timmar utan rinnande vatten:

  • Ha alltid minst 100 liter vatten ståendes. Även om det stått länge och inte ens är lönt att koka upp kan det användas för att spola i toaletten. Gäller såväl husägare som lägenhetsinnehavare.
  • Ha alltid minst 1-till-hur-många-som-helst tomma vattendunkar hemma. De är bra mycket bättre än de vattenpåsar som kan finnas på kommunens släpvagnar. Det skrivs i media om att dunkar sålt slut i svenska butiker. Jag köpte mina från Tyskland via svenska Amazon, 150-200 kr styck (hemleverans med Prime).
  • Ha alltid vattenreningstabletter hemma. Det finns flera märken och användningsområden; dels den sort som används för att snabbt rena dricksvatten och dels den sort som används för att rengöra vattentankar. De finns lite varstans, på preppingbutiker och hos de som säljer campingutrustning.
  • Ha alltid en plan för vad du/ni ska göra om vattnet inte återvänder i kranen. Bor du ensligt har du förmodligen egen brunn. Kanske känner du någon som kan avvara några dunkar vatten åt dig och din familj? Såklart mycket svårare om du bor i en storstad och alla dina grannar saknar vatten.
  • Affärerna säljer vatten på flaska. Inte nära vattenläckan i Nora men däremot i slutet av feruari/början av mars sålde stillvatten slut här i byn, alla vet varför. Överväg kolsyrat om det är för dryck, vatten som vatten. Bara du har det hemma. MSB har bra information om hur mycket vatten du ska säkra upp i händelse av kris. Vänta inte med att handla. När vi hade en stor läcka i Örebro för några år sen sålde allt stillvatten slut direkt.