En natt på Hobo Stockholm, nov 2022

Jag hade nyligen möjligheten att bo en natt på Hobo i Stockholm, ett hotell om drygt 200 rum med entré från Brunkebergstorg, supercentralt, 10 minuter från centralen, 5 minuter från NK och i samma byggnad som Gallerian. Hobo ingår i samma kedja som driver hotellet At Six (vägg i vägg), Copperhill Mountain i Åre, Selma Spa i Sunne och Yasuragi med flera välkända anläggningar. Läs om min vistelse på Hobo, som jag gav betyget 4 av 5 på Google.

TL;DR
Boka vistelse på Hobo hotell om du söker rum som överraskar i detaljerna. City-läge med nära till shopping och kommunikationer. Grym utsikt från TAK där den annorlunda frukosten serveras. Jag kan tänka mig att bo här fler nätter. Bilder längst ner i texten.

Jag lämnar Örebro bakom mig strax efter lunch, det är halvtomt på övervåningen tills vi ankommer Västerås och idag fick jag tyvärr åka baklänges, avskyr verkligen det. Är snabbt av och hänger på alla andra i gångtunneln. Hur är det nu igen? Ska man gå till vänster eller till höger, är så koncentrerad på att inte krocka med mötande på fel sida, att jag återigen missar passagen som leder upp i stora hallen. Där hade jag tänkt smita in på loungen men hamnade istället uppe och utomhus på Klarabergsgatan.

Jaja, 15:20, det borde gå att checka in nu så jag spatserar bort och förbi Sergels torg med sin sedvanliga mix av människor. Funderar hur i hela friden jag ska komma upp en våning till Malmskillnadsgatan. En trappa uppenbarar sig och sen är det raka spåret söderut till Brunkebergstorg.

Det torget som på många bilder är som en grön oas, med höga träd och planteringar, är idag något som hämtat ur The Handmaid’s Tale, grått, svart, betong, sten. Skuttar in genom snurrdörren till hotellet och möts av en inredning som går i alla palettens nyanser. Baren till höger…då borde incheckningen ligga till vänster.

Jodå, på vad som liknar en stor kaffevagn står det två datorer och en högrest herre som jag frågar om uppgradering. Första gången på ett hotell och på direkta frågor ökar dina chanser till en förstärkt upplevelse. Det är dessutom fredag så kanske inte värsta rushen? Visst, det ska vi kunna ordna, får jag höra och på nionde våningen väntar vad jag tror är ett superiorrum. Det har iaf fönster till skillnad från de rum kollegorna blir tilldelade.

Appropå fönster eller inte fönster: Augusti 2021 bodde jag en natt under Sveavägen. Yes, Urban Deli i Skandiahuset på Sveavägen 44 har ett hotell i källaren. Udda med incheckning i baren men absolut inga problem med att sova under mark. Lite småmysigt att höra tunnelbanan rumla under golvet och när lampan är släckt så spelar det ingen roll att rummet saknar fönster.

Kliver ur hissen på våning 9, entréplanet är våning 4 så det blev en kort färd i den relativt lilla hissen. Mörka heltäckningsmattor hjälpligt upplysta av skarpa spotlights. Rumsnumren är lätta att se, de är printade på vita kåpor som har en lampa i sig. Riktigt bra och tillsammans med tydliga skyltar är det lätt att hitta.

Ner med nyckelkortet i hållaren innanför dörren och lamporna tänds. Inga lampknappar utan istället små svarta (ej bakgrundsbelysta) vred, med tändning åt vänster eller till höger. Dubbelsängen är vänd mot fönstret och står dikt an väggen. Aldrig sett tidigare. Bakom gardinen ligger innergården och huset mitt emot är ett kontor, jag drar för mörkläggningsgardinerna och spanar in badrummet.

I stil med Urban Deli i handfatsmöbeln, svart stål och öppna sidor, sjysst balja nedanför den snett från sidan anlöpande blandaren. Vägghängd toastol och en orange vattenpistol observeras på en handduk. Blog bait någon?

Alldeles intill toastol och handfat löper en glasvägg, med dörr som går in och ut ur duschen. Duschen för övrigt..har en glasruta från golv till tak. Står du inne i rummet kan du dra ett jalusi åt sidan och se rakt in i duschen. Öppnar för en intressant upplevelse om man är fler?

Jackan hänger redan på galgen vid dörren, några läderuppspända förvaringshyllor ovanför en flera decimeter bred bänk, skönt om man vill sitta ner för att ta av och på skorna. Alternativ sitta på för att stirra på den som står i duschen.

Jag har bott på flera hotell som alla haft det gemensamt att de varit ytterst förutsägbara. Alltid samma funktion, med liten variation, samma TV-kanaler, helt okej sängar, på tok för mjuka kuddar och täcken som sällan legat lika sköna på en som det 9 kg tunga tyngdtäcket hemma gör.

Hobo är det första hotell där jag blir lite överraskad. Urban Deli överraskade med industriell känsla i inredningsdetaljer och massor av belysning (under sängen, uppe i taket) men här är det snäppet roligare. Addera TAK:s meny och du kan ana viss inspiration från Japan i hotellrummets inredning. Och så den där vattenpistolen?

Dagen efter en oerhört rolig natt vaknar jag upp utvilad, tar en dusch och det är bra tryck i slangen. Saknar fler än två badlakan och varför i hela friden går kaklet från badrummet ut i hallen? Blöt under fötterna söker jag balans på heltäckningsmattan intill sängen och blir påmind om trägolvet. Landar på sängen och är det en fjäder jag känner? Jag sov bra hela natten men sängarna är i tunnaste laget. Iallafall om du som jag med 98 kg sätter dig på sängkanten.

Ligger hela stilla ett tag och hör en person i rummet bred/ovanför nysa. Jaja, den här gången var det inte jag som betalade och vem är jag att klaga? I det stora hela så är Hobo ett sjysst hotell vars eventuella brister vägs upp av läget. Att gatan utanför inte är hårt trafikerad är ett stort plus och utsikten från restaurang TAK är trevlig.

Plus:

  • Lekfull inredning i lobby och på rummet
  • Två kuddar per bädd
  • Denna gång mycket bra bemötande vid in- och utcheckning
  • Stabilt wifi

Minus:

  • Ingen vattenkokare/snabbkaffe på rummet (släng ut BT-högtalaren)
  • Trångt vid frukosten pga små tallrikar (mkt spring för påfyllning)
  • Tvunget att vara så mörkt i korridorerna och vid hissarna?

Bilder:

Du möts av det här när du går in i hotellrummet
Udda placering av sängen, sängbordet går att flytta på. Notera knasig placering av eluttag.
Hands up!?
Här kan du titta på den som duschar.
Extremt lätt att finna sitt hotellrumsnummer.