Safina Bungalows i Nungwi

Zanzibar är en liten ö utanför Tanzania och platsen där vi firade vår smekmånad. Fast särskilt mycket fest blev det inte då vår reskassa var väldigt liten. Vi gjorde dock valet (som iaf inte jag ångrar) att resa till Zanzibars nordspets Nungwi där vi checkade in på ett spartanskt ”hotell”.

Safina Bungalows är ett billigt hotell på Zanzibar som verkar finnas kvar än idag. Det står att läsa på TripAdvisor om gäster som bott där helt nyligen och det är roligt. Omdömnen varierar från utmärkt till medelmåttigt och har du bara rätt inställning före vistelsen kommer nog dina förväntningar att infrias.

När vi reste till Nungwi åkte vi i en delad ”taxi”, i praktiken en sliten Toyota Hiace. Jag minns resan som en kombination av skräck och äventyr. De kör som vettvillingar på Zanzibar och det spelar ingen roll att det är turister som reser. Kanske att lyxhotellens transfer är lugnare men jag skulle tro att det är en högoddsare.

Safina Bungalows ligger 50-100 meter in från stranden, bakom andra större och lyxigare hotell. Du missar havsutsikten men sparar å andra sidan ordentligt med pengar. Har du bara tänkt sova på rummet så spelar det inte så stor roll att det är spartanskt. Kolla bara så att myggnäten är täta och var förberedd på såväl råttor utanför som stekheta nätter när strömavbrotten kommer (fläkten stannar).

Rummet där vi bodde hade tre möbler. En ”dubbelsäng” om ca 140-160 cm med en simpel madrass på, ett par kuddar och ett stort lakan. Garderoben hade 2-3 fack och på golvet stod det en kista där vi parkerade våra väskor. Pluss för varmvatten i duschen, en lyx vi inte hade i vårt hus i Stonetown. Riktig spolande toalett fanns det också liksom en glödlampa samt en stor vinglande fläkt i taket. Utanför dörren på en liten veranda stod det två plaststolar och ett litet bord.

När vi bodde på Safina Bungalows var vi de enda gästerna. Min fru talar lite swahili så det var inga problem att få personalen att vara trevlig, något som andra gäster annars påpekar förekommer här. Fast om de var personal vet jag inte. De stod vid utomhusentrén intill ett skrivbord och tog betalt när vi kom gåendes med våra väskor. Taxichauffören hade försökt få oss att boka på hotellet intill men vi tyckte att 40 dollar per natt var för dyrt.

Safina Bungalows är idag enligt omdömen på TripAdvisor ett mycket enkelt och prisvärt boende. Det finns ingen säkerhet att tala om och det där med råttorna i trädgården utanför kan vara nog med information för att inte bo på Safina Bungalows. Fast för backpackers eller äventyrare är det perfekt. Häng på stranden hela dagen, ät bra mat på de dyrare hotellen och krascha i sängen när det blivit mörkt. Ge dig inte iväg från hotellområdena bara hur trevliga dina nyfunna kompisar än är. Det händer att turister råka illa ut på Zanzibar så var smart.