BJÖRN: Motor & Bilar

12+ års motorbloggande inkl. allt content från SUVTEST.se och CARTESTR.com


2008 års Citroen C4 Grand Picasso

Att äga en begagnad Citroen har sina fördelar och utmaningar. Under drygt tre års tid var vår 2008 års Citroen C4 Grand Picasso en pålitlig del av familjen, trots sina unika tekniska lösningar och frekventa reparationer.

Men med en växande familj och behov av större utrymme och högre driftsäkerhet har tiden kommit för oss att gå vidare till en nyare och större bil.

Vi köpte vår Grand Picasso privat i november 2017 och i mars 2024 rullade den vidare i någon annans ägo.

Läs mer

Runt om på forum framhålls fjärde generationens VW Caravelle/Transporter som den att äga. T5:an må börja komma ner i pris men om och om igen går det att läsa om krånglande EGR-ventiler, hög oljeförbrukning, motorer som ska ha bytts på garantin. Sant att även T4:or går sönder men det är iaf lite mindre svåra att meka själv med.

Läs mer

Du behöver inte vara en erfaren motorfotograf för att uppskatta åsynen av bilar. Du har säkert sett en Ferrari eller en annan ovanlig bil och snabbt dragit upp mobilkameran. Bilden blev suddig men det gör inget, eftersom du som fotograf upplevde många sköna känslor i fotoögonblicket.

Jag minns det som igår. Jag jobbade med min pappa sommaren 1997: Vi kom upp ur parkeringsgaraget under Ekershallen i Örebro och förbi körde en Mercedes-Benz SLK! När jag ringde min mor för att berätta om det glada nyheten, trodde hon att jag fått jobb…inte att jag sett en bil. Det var så det började…och när jag några år senare fick låna nycklarna till en BMW 850, en MB 600 SEL och en ML430 togs bilintresset till nästa nivå.

Så här i efterhand kan det kännas lite grått kring att mina tidiga upplevelser med coola bilar mest finns i min hjärna. Många år skulle passera innan mobilkamerorna skulle finnas i var persons ficka och att köpa en systemkamera bara för att fota en bil kändes då som en idé sprungen ur en avlägsen galax.

Idag är läget annorlunda. Bra kameror finns överallt. Bra appar gör att vem som helst kan skapa snygga bilder och då talar jag inte om alla färgglada filter, kaninöron eller ihopklämda marsvinsnäsor, utan mer om att fler vet mer om hur man med enkla knep kan producera (bilder) vad som förr krävde långa förberedelser och dyr utrustning.

För dig som dragit av några tusen bilder och inte ännu är redo att köpa en DSLR eller liknande, här kommer sex tankar och tips inför att du ska fotografera en bil:

Läs mer

När du har ett eller flera objekt som ska fotograferas är platsen i sig viktig. När jag (Björn) tidigare fotograferat saker har det mestadels varit landskap och bilar. Landskap, natur, blommor, sjöar, solens reflektioner i vatten och så massor av bilar!

När jag väljer plats för fotografering av bilar är det dock två saker jag resonerar kring inför att jag börjar fota:

Läs mer

När du äger en bil som du gillar, som möter många av dina behov och som är lite charmig trots sina brister – Ja då är det värt att fortsätta spendera pengar på bilen, även om det såklart kan finnas alternativ.

Du som surfat på YouTube de senaste åren för att kolla på car reviews känner till Doug Demuro. Han äger en Land Rover Defender av 1997 års modell och med USA-specifikation. För tre år sen betalade han 63 000 dollar för den. Omräknat till svenska kronor är det ca 620 000 kr.

För en Land Rover som är 23 år gammal.

Läs mer