BJÖRN: Motor & Bilar

12+ års motorbloggande inkl. allt content från SUVTEST.se och CARTESTR.com


Ja, du törs köpa en fransk bil om föregående ägare servat enligt boken och hanterat bilen varsamt.

Vi har ägt vår Citroën i 1,5 år nu och utöver nya vinter- och sommardäck samt en och annan glödlampa; ingen tid på verkstad. Eller jo; service våren 2021.

Den här våren spenderar vi en slant på att laga luftkonditioneringen. Förra sommarens bilresor var olidliga. Att våra päron överlevde, var väl lika varmt förr i tiden?

Läs mer

Vår familjebuss har tjänat sitt syfte i tre år. Nu i slutet av 2020 har behoven förändrats. Vi har köpt en andra bil, som ska bli förstabilen, när dagens förstabil har sålts till förmån för en andrabil. Många timmars letande och funderande är bakom oss. Det blev till slut ett köp av en privat ägare, en riktig märkesfantast som (tror vi) har tagit väl hand om bilen (som vi köpt).

Läs mer

Runt om på forum framhålls fjärde generationens VW Caravelle/Transporter som den att äga. T5:an må börja komma ner i pris men om och om igen går det att läsa om krånglande EGR-ventiler, hög oljeförbrukning, motorer som ska ha bytts på garantin. Sant att även T4:or går sönder men det är iaf lite mindre svåra att meka själv med.

Läs mer

Du behöver inte vara en erfaren motorfotograf för att uppskatta åsynen av bilar. Du har säkert sett en Ferrari eller en annan ovanlig bil och snabbt dragit upp mobilkameran. Bilden blev suddig men det gör inget, eftersom du som fotograf upplevde många sköna känslor i fotoögonblicket.

Jag minns det som igår. Jag jobbade med min pappa sommaren 1997: Vi kom upp ur parkeringsgaraget under Ekershallen i Örebro och förbi körde en Mercedes-Benz SLK! När jag ringde min mor för att berätta om det glada nyheten, trodde hon att jag fått jobb…inte att jag sett en bil. Det var så det började…och när jag några år senare fick låna nycklarna till en BMW 850, en MB 600 SEL och en ML430 togs bilintresset till nästa nivå.

Så här i efterhand kan det kännas lite grått kring att mina tidiga upplevelser med coola bilar mest finns i min hjärna. Många år skulle passera innan mobilkamerorna skulle finnas i var persons ficka och att köpa en systemkamera bara för att fota en bil kändes då som en idé sprungen ur en avlägsen galax.

Idag är läget annorlunda. Bra kameror finns överallt. Bra appar gör att vem som helst kan skapa snygga bilder och då talar jag inte om alla färgglada filter, kaninöron eller ihopklämda marsvinsnäsor, utan mer om att fler vet mer om hur man med enkla knep kan producera (bilder) vad som förr krävde långa förberedelser och dyr utrustning.

För dig som dragit av några tusen bilder och inte ännu är redo att köpa en DSLR eller liknande, här kommer sex tankar och tips inför att du ska fotografera en bil:

Läs mer

När du har ett eller flera objekt som ska fotograferas är platsen i sig viktig. När jag (Björn) tidigare fotograferat saker har det mestadels varit landskap och bilar. Landskap, natur, blommor, sjöar, solens reflektioner i vatten och så massor av bilar!

När jag väljer plats för fotografering av bilar är det dock två saker jag resonerar kring inför att jag börjar fota:

Läs mer