Det är värt att lägga mycket pengar på en begagnad bil

När du äger en bil som du gillar, som möter många av dina behov och som är lite charmig trots sina brister – Ja då är det värt att fortsätta spendera pengar på bilen, även om det såklart kan finnas alternativ.

Du som surfat på YouTube de senaste åren för att kolla på car reviews känner till Doug Demuro. Han äger en Land Rover Defender av 1997 års modell och med USA-specifikation. För tre år sen betalade han 63 000 dollar för den. Omräknat till svenska kronor är det ca 620 000 kr.

För en Land Rover som är 23 år gammal.

Du kan köpa dig en Ferrari 612 för samma pengar om du skulle spendera 600K på en bil i Sverige idag.

Doug talar vidare i sin video om hur han bter ut allt som verkstaden påpekar är bristfälligt. Bilen ska fungera i alla lägen helt enkelt.

Men varför i hela friden spendera över en halv miljon kronor på en så gammal bil?

  • Jo, för att han gillar bilen.
  • Jo, för att bilen stiger i värde.
  • Jo, för att han har råd.

Det vore grymt om Volkswagen T4:or kunde ha en prisbild likt en LR Defender från samma era. Å andra sidan hade vi knappast kunna köpa in oss för knappt 40 000 om så vore fallet.

Här i Sverige står T4:or, de få som är till salu, inte jättehögt i pris, även om det förra sommaren visade sig att vår T4:a var värd mer än väntat.

De T4:or som behåller sitt värde är de som inte rullat i yrkesmässig trafik. Polisens fd VW-bussar kommer titt som tätt ut till försäljning. Hårt körda bilar som för en händig kan vara rena kap. Ibland letar sig de fordonen in i begagnadhallarna, med ett saftigt prispåslag. Det är trots allt pengar att tjäna.

Jag kan inte direkt påstå att vi polerar vår VW-buss varje lördag och även om bilen rostlagades hösten 2018 så har rosten kommit tillbaks. Fast den exteriöra bristen är bara en liten del av underhåller som gjorts. Vi har bytt fjädrar, bromsar, belägg, en sensor, gjort oljeservice, bytt luftfilter, köpt nya vinterdäck, köpt ny bakre ljuddämpare mm.

För oss, som är sju i familjen, har jag dessutom tidigare visat på hur klurigt det kan vara mellan att laga bilen vi äger nu och att söka köpa en nyare samt förhoppningsvis mer felfri bil.

Visst vore det trevligt med en T5:a eller större SUV med plats för alla. Men det är en pengafråga och vi har valt att satsa på samt förverkliga en annan dröm. Vi har helt enkelt fortsatt att spendera pengar på vår begagnade bil, även om vi nog aldrig får tillbaka pengarna vi spenderat.

För en VW T4 må betinga ett tämligen högt värde nere i Europa men här i Sverige är den betraktad mer som en slitvarg och prissatt därefter. Inte sällan är de T4:or som kommer ut till försäljning lite slitna. Bilen kräver att dess ägare skött det mekaniska och karossen för att det inte ska sluta med förfall.