Guide: Så här kan du laga rost på din bil | Steg-för-steg

Laga rost på VW T4 Caravelle

Välkommen till en utförlig guide på ämnet ytrost och hur du slipar rost på din bil. För att laga rost, det behöver du göra förr eller senare, särskilt om du likt undertecknad äger en äldre bil.

Den här guiden är ett av många sätt som du kan jobba utifrån när du ägnar dig åt rostlagning. En del säger si, andra säger så. En tredje kan helt sonika påstå att man inte ska börja slipa rost, för då kommer rosten tillbaka. Men oavsett vad andra anser är det sant att rost inte är snyggt och att slipa upp t.ex. en skärmkant kan göra underverk för utseendet, för fortsatt ägande eller en försäljning av bilen.

Innan du börjar jobba på din egen bil ska du alltså ha klart för dig att guiden på den här sidan inte är en absolut sanning. Det finns för många okända variabler för att kunna säga tvärsäkert att tillvägagångssättet nedan kommer att resultera i ett bra resultat, direkt och senare, på just din bil. En del menar t.ex. att du ska lägga på rostskyddsfärg före spackel, andra argumenterar för att göra som nedan (slipa, rengör, spackla, grundmåla osv). Ditt val.

OBS: I den här guiden går vi igenom ett sätt att arbeta med rostlagning på din bil. Det är viktigt att du förstår att det finns olika åsikter om hur man ska göra och att det här inte är den enda möjliga metoden. Innan du börjar, tänk på att olika bilar kan reagera olika på olika behandlingar, så det finns inga garantier att det här sättet kommer att fungera perfekt på just din bil. Du kan välja att följa råden här eller testa andra metoder. Ditt val.

Bakgrund:

Vår snart 18 år gamla familjebuss är lite rostig. Detta var känt redan vid köpet och efter en snörik vinter, snöbehäftad vår och intensiv sommar (2018) gavs tillfälle att parkera bilen för rostlagning.

Förberedelser:

OBS: Att laga rost kräver förberedelser. Slarva inte med något i hela processen. Tänk efter i vilken ordning du ska göra de olika stegen. Arbeta på en bra plats, gärna ett garage där du kan stänga in bilen om natten.

Tips: 10 saker att köpa inför rostlagning på bilen →

Vad du sannolikt behöver köpa inför att du ska slipa rost på din bil

Steg 1: Slipa bort rosten

Ta vinkelslipen, starta den och börja slipa. Det kommer att flyga gnistor överallt. Se till att du skyddar dig själv och andra samt bilen. Ha med fördel en pappskiva intill för att styra åt vilket håll gnistregnet ska ta vägen. Jag hade shorts på mig under arbetet, du kanske har andra kläder. En verkstadsoverall kanske? Om du vill kan du börja med att pilla bort rosten med en kniv för att sen köra med vinkelslipen. Ditt val.

Du ska slipa plåtrent och det ska blänka på ytan. Byt till ett mindre verktyg där det är trångt och om du måste jobba i en farlig arbetsställning. En snabbt roterande vinkelslip kan i värsta fall slinta till och så är du några fingrar kortare. Det är inte trevligt.

Komplettera slipningen med grovt sandpapper, polertrissa för borrmaskin eller annat verktyg. Grovt först och finare senare. All smuts ska bort. En punktblästermaskin förespråkas av vissa, för att kunna skjuts bort de allra minsta rostpartiklarna.

Steg 2: Tvätta rent

Du vill ha absolut rent innan du börjar applicera spackel och färg. Jag använde T-röd, för det har jag lärt mig är bra.

Uppdatering sept 2020: En användare i en Facebook-grupp menade på att T-röd inte är optimalt utan att man istället ska använda silikonborttagning för att tvätta ytan du nyss slipat.

Steg 3: Maskera

Täck över alla ytor som du tror kan träffas av färgdamm. Slarva med detta och du får stänk som blir svårt att tvätta bort. Hur mycket du maskerar är ditt val. Eftersom jag jobbade med framdörrarna öppna sattes en kartongbit och plast upp för att stoppa inåt så att säga, jag täckte för golvet vid pedalerna, stolen och glipan innanför B-stolpen.

Steg 4: Spackla hål och ojämnheter

  • Om du som jag jobbar i 30 graders värme har du bara några sekunder på dig att applicera spacklet. Smeta ut spacklet och bry dig inte om hur det ser ut nu. Kullar och dalar ska du ändå slipa bort senare.
  • Du kan skifta steg 3 och steg 4 om du vill. Fast när du börjar slipa spacklet kommer det att damma. Bra då att redan ha maskerat.
  • Räkna med att behöva spackla flera gånger. Applicera, slipa, lägga på mer. Använd med fördel vinkelslipen för att få ner spacklet till en jämn yta, som du sen kan bearbeta med sandpapper. Helst ska din spacklade yta vara helt i linje med omkringliggande lack, om du inte uppskattar små kullar.

Steg 5: Grundmåla

  • När du fått en (torr) spackelyta du är nöjd med kan du måla på rostskyddsfärgen. Här finns det olika skolor. Somliga påstår att rostskydd ska läggas innan spacklet, andra påstår det motsatta. Ditt val.
  • Spraya/måla på i flera lager. Ta den tid som behövs. Följ anvisningarna på förpackningen.
  • Jag sprayade 4-5 tunna lager som fick torka med några minuters mellanrum. När Chris Fix sprayade fälgar väntade han tio minuter mellan varje lager. Ditt val.

Steg 6: Måla (med färg)

  • Spraya tunna(!) lager korsvis överytan. Vänta några minuter. Spraya igen. Låt torka. Spraya igen. Det här momentet ska ta sin tid. Spraya några vändor och vänta några timmar, spraya igen tills du är nöjd.
  • Det finns inget exakt mått färg som du ska måla på. Lys med stark lampa på färgen för att kontrollera att du täckt allt du grundat tidigare.
  • Kom bara ihåg att inte trycka ner sprayflaskans ”knapp” med strålen riktad mot området där du målar. Du trycker ner, sveper med handen, släpper om och om igen.

Steg 7: Klarlacka

Detta blev det tredje steget med sprayburkar från Biltema. Jag lät bättringsfärgen torka över natten och applicerade därefter klarlacken. Tunna lager, vänta några minuter, tunna lager igen. Avstånd ca 20 cm.

Steg 8: Avmaskera, kontrollera

Att gå ut i garaget och inspektera resultatet kan vara givande. Har du gjort alla steg i rätt ordningen och inte slarvat bör du ha en yta på bilen som liknar övriga delar av karossen. För egen del så var tröskeln på vår VW Caravelle ett testområde, en del av bilen som på sikt ska skäras bort och ersättas. Jag har plåtbiten från Autodoc i garaget. Ska bara hitta en kompetent person runt Örebro med kapmaskin och svets…

Sammanfattning:

Att laga rost på bilen kan vara både tråkigt och lärorikt, speciellt för någon som aldrig har gjort det tidigare. Det kan kräva mycket tid och tålamod, men det är också en viktig investering.

Obehandlad rost kan expandera och äta upp bilen, särskilt i de bärande delarna. På sikt kan detta leda till att bilen blir underkänd vid besiktning. Därför är det viktigt att ta itu med rosten så tidigt som möjligt, även om det kan vara tråkigt och krävande.

Att laga rost på bilen kan vara en lång process, men om du är uthållig och vill ge din bil ett långt liv, är det definitivt en investering som lönar sig.

Bilder från rostlagningen:

Utgångsläge: Rost
Utgångsläge: Rost
Slipad plåt
Slipad plåt
Oslipat spackel
Oslipat spackel
Slipat spackel
Slipat spackel
Maskering
Maskering
Grundmålat
Grundmålat
Grundmålat
Grundmålat
Spray-målat
Spray-målat
Spray-målat
Spray-målat

// Björn Sennbrink
CarTestr Automotive Experience