VW T4 Caravelle – Nu går vi all-in på underhållet: Byte av fjädrar bak nästa projekt

Att byta ut bakfjädrarna kommer att bli ett projekt snarare än att vi lämnar bort jobbet till en bilverkstad. Här på Familjebuss-bloggen kommer det senare i vår/sommar en guide om hur du gör jobbet själv. Men först en bakgrund:

När vi köpte vår familjebuss hade den stått stilla i ett år eller längre. Men det fanns inga tecken på att något skulle vara på tok med fjädringen. Faktum är att det var först sommaren 2018 som en misstanke om brusten fjäder målades upp framför vår bilbudgets ögon.

Jag (Björn) stod utanför garaget sommaren 2018 och pratade med grannen när det small till något så fruktansvärt från bilen. Vi hade nyss kommit hem med en ny skottkärra och jag tänkte att det var plåten på den som reagerade på sommarhettan. Men det troliga är att det var i det ögonblicket som fjädern gick av.

Det lite humoristiska med bakfjädern var att tjejen som besiktigade bilen i december 2018 påpekade att fjädern var trasig men gav det inte en ombesiktning. Fjädern är av i nederkant och den del som är intakt har lagt sig över den trasiga biten. Men nu på vårkanten klonkar det oroväckande underifrån i alla gupp och förr eller senare lär hela fjädern lossna. Det ska inte få hända när vi är ute och åker hela familjen.

Vad vi kommer att göra om några veckor är följande: Vi köper fjädrar, vi besöker en duktig bilrenoverare, vi skapar tillsammans med honom och publicerar en guide om hur du själv kan byta bakre spiralfjädrar på en 2000 års VW Caravelle. Välkommen åter :)