VW T4 Caravelle – Felsökning när säkring nr. 14 går sönder

Varningslampor

En olycka kommer alltid ensam. Fel på bilen kommer helst tillsammans. Det senaste felet på vår familjebuss var ett elfel. En dag (och i ett par veckor före det) var bara elspeglarna trasiga. Två dagar senare blinkade varningslamporna på panelen…

Bilen gick som vanligt. Den startade utan problem och luftkonditioneringen blåste kyla. Temperaturen gick upp, förbrukningen ovanligt låg.

Inga konstigheter vid körningen förutom en lysande EPC-lampa, en lysande ABS-lampa och en blinkande handbroms-lampa.

Senare skulle det även upptäckas att backljusen var ur funktion (ett glödlampsbyte hjälpte inte).

Vid garaget började felsökningen. Först kontrollerades alla säkringar. Nummer 14 visade sig vara trasig. Den byttes och allt som timman före inte fungerat under körningen, började fungera (elhissar, backljus etc).

30 sekunder senare gick säkringen sönder igen.

Och man skulle kunna tro att säkring 14 i en T4 Caravelle är för en sak. Men nej, nej. Här är det nästan fransk ingenjörskonst. Allt ska med:

  • ABS
  • Farthållare
  • Centrallås
  • Backljus
  • Elspeglar
  • Elhissar

Tankarna for runt i huvet: Slog blixten ner i bilen?! Tar det aldrig slut på utgifterna?! Om vi lagar det här, vad är nästa sak som går sönder? Vad kommer det att kosta? Är det ABS-fel? Är det centrallås-fel? Är det backljus-fel?

Men i bakhuvudet malde också Instagram-vännernas kommentarer från tidigare, när elspeglarna gett upp: Kontrollera kablarna som går in i dörren. De slits med åren.

Dörrsidan monterades loss (guide här) och utan att koppla från kontakterna till elhissarnas och elspeglarnas knappar, som satt som berget, fotades och filmades sladdarna. Allt såg tipp-topp ut. Möjligen lite torrt men det är ju bara bra intill elkontakter.

Demonterad dörrsida VW T4 Caravelle
Demonterad dörrsida VW T4 Caravelle

Därefter kopplades ett par extra högtalare bort och deras kablar drogs undan. Det lilla kabelbrott som lokaliserades tidigt visade sig vara på en sladd till en högtalare som inte användes. En stunds funderande och dörrsidan monterades åter på plats.

En svängom på forum och i Facebook-grupper talade om dragkrokens elkontakt som felkälla. Andra menade på att fukt kunde ha trängt in (inte otänkbart med tanke på skyfallet som bilen fick smaka) i en säkringsbox intill batteriet. Flera återkom dock till kablaget i dörrgången.

När bilen skulle parkeras för kvällen slog solens sista strålar rakt ner på dörrgången. Där glimrade det till. Och ja, mycket riktigt: Kabelbrott. Inte bara en utan flera kablar var trasiga:

Trasiga kablar som dessutom matchade bilderna och filmerna från tidigare på dagen, när dörrsidan var demonterad. Yes! Nu ska kablarna lödas eller klämmas ihop. Eller så köper vi en helt ny kabelhärva.

Good times!