8000 kr spenderat på VW-bussens fortlevnad

Vi lagade upp VW-bussen för 8000 kr

Ingen sa någonsin att det är gratis att äga 18 år gamla bilar. Det kostar på att äga en bil och pengarna vi spenderade resulterade faktiskt i en märkbar förbättring på flera punkter. Så här i efterhand känns det bra att vi valde att spendera många tusenlappar på vår familjebuss och det är med ett leende på läpparna vi noterar ett par saker som inte blev som tänkt.

Det dyraste att byta var bromsarna fram: 1045 kr/st + belägg för knappt 770 kr/paret. Arbetskostnaden låg på nästan lika mycket. Dyrt men absolut nödvändigt eftersom en inte vill köra runt familjen i en bil vars bromsar visserligen klarar besiktningen men som skrapar mest hela tiden.

Service i form av ny motorolja (5,5 liter MaxLife 10W40) + nytt oljefilter och utbytt motortemp-givare gick på ca 1800 kr inkl. arbetskostnad. Skönt med fungerande tempmätare inne i bilen och skönt att det var givaren precis som verkstadskillen misstänkte.

Ett oväntat finansiellt tillskott en vecka senare resulterade i beslutet att även byta fjädrarna bak. Den ena var ju faktiskt trasig….

Fjäderbytet gjordes av en bekant utan kostnad och materialet gick på 1400 kr (köptes hos Bildelsnetto i Hallsberg): Läs guiden om hur du byter bakfjädrar på en VW T4 Caravelle ->

Med nya fjädrar blev gången märkbart bättre. Allt frid och fröjd?

Nix!

Dagen efter skrapade bakbromsen betänkligt. Du vet det där ljudet av metall mot metall. Vi tog ett snabbt beslut om att köpa tjänsten byte av bakre bromsbelägg (med slitagevarnare) – 2000 kr ytterligare.

Två saker som hände sen:

Bilen antog en Hot Rod-position med en akter högre än fronten. Ett vanligt fenomen efter att fjädrar bytts ut baktill. Det påverkar inte gången negativt och när vi lastat tungt ligger bilen helt plant. Tidigare satte den sig lite på baken så att säga.

Den andra saker som hände var att elspeglarna slutade fungera. Ett inte helt ovanligt problem på dessa bilar, trolig felkälla är kablarna i dörren. De tenderar tydligen att nötas av efter ett tag. Förardörren öppnas och stängs som bekant några gånger under 18+ år.