Gratis-tips: Stabil mobil-video med Zhiyun Smooth 4

Zhiyun Smooth 4

Handhållen och skakig mobilvideo är jobbig att titta på om det som filmas inte är superintressant. För att möta behovet av stabil mobilvideo kan du köpa en stabilisator, en gimbal. Läs vidare för att veta vad jag tycker om Zhiyun Smooth 4, en stabilisator för ca 1200 kr.

Första intrycket är gott. Enheten skeppas med i en kartong och i den ligger en slags frigolitförpackning. Det senare behåller du som förvaringslåda eftersom den skyddar bra mot stötar. Ja, jag tappade lådan med enheten inuti rakt ner i asfalten från en meters höjd. Lådan och enheten förblev intakt.

Enheten har ett inbyggt batteri som var ungefär till hälften laddat när jag öppnade kartongen. Det gjorde att jag kunde börja testa direkt. Vill du ladda så skeppas enheten med en typ-C-USB-kabel. Batteritiden uppges till upp till 12 timmar och jag betvivlar inte det. Däremot bör du komplettera med en extra laddkabel som går mellan mobilen och enheten, eftersom appen som används till enheten dränerar mobilens batteri väldigt snabbt.

Att batteriet i din mobil äts upp snabbt är egentligen den enda nackdelen med Zhiyun Smooth 4. När jag lärde mig att balansera min relativt lätta iPhone SE fungerade enheten som förväntat. Det krävdes en stunds övning för att förstå och komma ihåg att använda knapparna rätt. Men när det var avklarat kunde jag filma så som jag ville. Här är några exempel:

Jag går med kameran strax över markhöjd, håller enheten i 45 graders vinkel mot marken. På så vis ser jag lite av vad mobilen tar in genom sin kameralins. Tricket är att inte gå för nära objektet, det kan croppas bort senare. Som synes plockar kameran upp mina steg, min kropp rör sig upp och ner. Det är något du tränar bort för en jämnare kameraåkning.

Det andra videoklippet jag vill visa är mer redigerat, med musik ovanpå. Om du jämför med ovanstående klipp så är detta andra mer stabilt. Tricket jag använder för att stabilisera rörelserna upp och ner är att sätta en fot direkt framför den andra med lätt böjda knän. På så vis minskar de hastiga rörelserna upp och ner. Det jämnare underlaget är dessutom bättre. Här är det nylagd asfalt och i klippet ovan är det grusväg med sluttning.

Sammanfattning:

Att filma med en gimbal resulterar i bättre videos än om du har en handhållen mobil. Jag övervägde att köpa en selfie-stick innan jag valde den här stabilisatorn. Priset var tio gånger högre än en pinne men så värt det. Jag behövde stabiliteten framför möjligheten att filma mig själv på någon meters avstånd. Jag suktade även efter möjligheten att skapa vad som liknar en kameraåkning, även om den här enheten inte är en ”crane” eller mer avancerad rigg där du använder en större kamera.

Vill du lära dig mer om alla funktioner som stabilisatorn har rekommenderas ett besök på tillverkarens officiella webbplats. Det finns även en uppsjö av tutorials på YouTube som beskriver de många finesserna.

Fördelar med Zhiyun Smooth 4:

  • Den fungerar ”out of the box” efter lite balansering.
  • Det är lätt att skapa snygga kameraåkningar.
  • Enheten tål lättare vattenstänk och lätt regn.
  • Det ingår en tripod för stationär användning.
  • Zhiyun Smooth 4 är prisvärd, rent av billig.

Nackdelar med Zhiyun Smooth 4

  • Den blir väldigt varm efter bara 15-30 minuters användning.
  • Enheten tappar balansen om mobilen inte väger tillräckligt.
  • Vad som som känns hanterbart i början blir tungt efter ett tag.
  • Stabilisatorn är inte top-notch, kika på OSMO Action om det är viktigt.