Familjebuss-Guide: Så här byter du luftfilter på en T4 VW Caravelle VR6

Hur man byter luftfilter på VW Caravelle

Att byta olja och filter regelbundet förlänger bilens livslängd. Det kan du lämna in på bilverkstad för att få utfört och betala därefter. Eller så kan du göra det själv. Här följer en steg för steg-guide om hur du byter luftfilter på en Volkswagen Caravelle VR6.

Luftfiltret sitter nedanför och bakom höger framlykta, till vänster om du står framför bilen och blickar in i motorrummet. Det krävs inga specialverktyg för att byta luftfiltret, endast en polygrip eller polygriptång för att flytta på en slangklämma.

  1. Börja med att ta bort det stora motorskyddet, sitter med 3-4 torx-skruvar. Det går att genomföra bytet av filter utan att lossa motorskyddet men det blir mycket trängre. Vill du ha spelrum, ta bort skyddet.
  2. Steg två är att lossa på tre clips som håller kupéfiltret. Det är en tämligen stor ”burk” med ett litet galler på, påminner om ett getingbo till formen. Lirka ut det och lägg åt sidan.
  3. Steg tre är att lossa på en elkontakt som sitter ovanpå röret som går in till filterburken. Du kan behöva en platt skruvmejsel för att lossa kontakten, eller så drar du det bara rakt uppåt, så var det på Hjulius.
  4. Steg fyra är att lossa på slangklämman som håller fast det tjocka svarta luftröret. Det här momentet kan kräva några försök om du är ovan. Du ska inte ta bort klämman från plaströret, flytta det istället lite åt sidan in mot själva motorn.
  5. Steg fem är att lossa plaströret du nyss tog bort klämman på. Vrid försiktigt på röret samtidigt som du drar det åt sidan och nedåt.
  6. Steg sex är att lossa på ett par clips till locket där luftfiltret sitter. Därefter ska du lirka upp locket. Detta kan vara ganska klurigt, det är redigt trångt. Böj röret till spolarvätskebehållaren framåt.
  7. Det sjunde steget är att byta själva filtret. Dra det rakt upp och byt mot ett nytt.
  8. Det åttonde steget är att montera tillbaka allting i omvänd ordning. Tänk på att plaströret som du ska klämma fast ska sitta hela vägen in mot filterlocket. Flytta och spänn klämman med din polygrip.

Klart!

Du har sparat många hundralappar jämfört med vad det kostar att lämna in detta jobb till en bilverkstad. Filter kan du köpa på Autodoc, med hemleverans och betalning via Klarna. Jag köpte ett MANN-filter för ca 150 kr. Det finns billigare och dyrare luftfilter att välja på.