Guide: Så enkelt att byta halvljus på VW T4 Caravelle

Byta halvljus Volkswagen Caravelle

Moderna bilar är ibland mardrömmar när det är dags att byta halvljus. Ibland måste hela eller delar av fronten monteras bort. Ibland måste hela insatsen lossas. Ibland är det svårt. Ibland är det lätt. Att byta halvljuslampor på en VW T4 Caravelle tillhör det senare: Busenkelt!

Vår trotjänare har inte fått nytt halvljus sen vi köpte bilen för nu mer än två år sen. Lamporna har klarat många hundra mils körning, vilket känns bra. Men visst har de börjat gulna och visst har det varit som natt framför bilen ibland.

Att de börjat gulna dvs alstra ett gulaktigt sken är värdelöst på blöt asfalt. Får du en ny bil med LED-halvljus bakom dig bildas det en skugga framför bilen, av din egen bil. Det är inte vidare värst trevligt alls.

Vi har dessutom haft ett hotrod-stuk på vår VW-buss sen i våras, efter bytet av fjädrar bak. Tankar har funnits om att skruva upp fronten, men vi har avvaktat. För tänk om aktern sätter sig och bilen är faktiskt helt plan med så lite som 100 kg på bakaxeln. Det senare var väldigt skönt i somras när vi körde fullastat 60 mil till och från Västervik.

Volkswagen T4 Caravelle av 2000/2001 års modell och sannolikt äldre har H4-lampor. Det lyser inte med samma lumen som en H7:a men å andra sidan är livslängden längre. Det faktum att det är H4:or gör även bytet väldigt lätt. Det är gott om plats att jobba på.

Så här byter du H4-lampor i VW T4 Caravelle:

  1. Det stora plastlocket skruvas loss, det sitter med tre hanar. Dra locket rakt ut, bakåt.
  2. Lossa elkontakten genom att dra den försiktigt rakt bakåt och vik undan.
  3. H4-lampan sitter fast med en bygel, loss den i överkant genom att trycka på den och vinkla åt sidan 5 mm i samma rörelse.
  4. Dra lampan rakt bakåt, stoppa i den nya lampan och gör ovanstående i omvänd ordning.
  5. OBS: Kontrollera så att den lilla lampan för p-ljuset inte lossnar, de kan lossna.