Om konsten att leva hållbart

Nej, det här är inte en annons för en billig barnvagn. Dagens text handlar istället om viktiga saker som pengar och hållbarhet – två saker som gör livet som småbarnsförälder lättare, om du kan leva med att inte alltid köpa nya saker när behoven förändras.

Pengar

Pengar är bra, pengar ger möjligheter till upplevelser som avsaknad av pengar inte kan åstadkomma. Pengar kan komma i olika mängd, jobbar ni heltid kommer ni att ha mer pengar att röra er med än om ni arbetar deltid. Å andra sidan finns det med mycket pengar risk för att ni åsidosätter tid med barnen.

Vi må vara olika men vi har för det mesta (om du inte är mångmiljonär) en begränsning i hur mycket pengar som kan spenderas varje månad. En del av oss har valt att arbeta heltid, andra deltid och en tredje kanske förhindras från att arbeta så mycket som han eller hon önskar. Det resulterar i att vi har en viss begränsad mängd pengar varje månad att förhålla oss till.

  • En del av oss väljer att arbeta mycket, ha barnen på dagis/förskola och får i gengäld relativt mycket pengar varje månad.
  • En del av oss väljer att inte arbeta fullt så mycket, vara hemmaföräldrar och får i gengäld lite mindre pengar varje månad.
  • En del av oss väljer att arbeta precis så mycket som behövs för att hålla hushållet flytande. Vi får i gengäld väldigt mycket tid tillsammans med våra barn, kvalitetstid och möjlighet till utbildning på ett helt annat sätt än vad barnförvaringen (dagis/förskola) kan erbjuda.

Den som arbetar mest får störst hög med pengar:
Det ger er möjligheter att köpa vad ni vill ha och vad ni behöver samt vad ni inte behöver.

Den som arbetar lite mindre får en mindre hög:
Det ger er möjligheter att köpa vad ni vill ha och vad ni behöver.

Den som arbetar väldigt lite får hushålla:
Det ger er möjligheter att köpa vad ni behöver.

Jag skulle säga att jag lever mellan lite mindre och väldigt lite. Trots detta bor jag i ett hus, jag äger en rymlig bil, jag är frisk, jag har fem barn, jag är gift och jag är inte sönderstressad inför att hinna med allt och jag känner mig nöjd med tillvaron. Det enda som fattas så här i november är fler än två soltimmar per månad.

Visst, när jag var yngre strävade jag efter att imponera. Imponera på andra som jag inte känner med vad vad jag inte behövde. Exempel: Jag ville ha en cool bil för att imponera på människor som jag trodde tittade på mig. De tittade på sin höjd på bilen.

Jag spenderade hela studiebidraget (i mitten av 1990-talet) på en Polo Ralph Lauren-tröja för 700 kr och ett par Hugo Boss-kalsonger för 300 kr. Tröjan skavde mot axlarna och kalsongerna var för stora. Men när mina klasskamrater påtalade att jag hade märkeskläder kände jag stolthet och tillhörighet. Jag hade lyckats med målsättningen att imponera.

Idag blir jag glad över att få uppmärksamhet kring kloka köp. Köp av saker som jag faktiskt behöver. Inte saker jag köpt i tron om att det ska imponera på någon.

Vilket för oss vidare till den andra saken i dagens text: Hållbarhet och dess positiva konsekvenser.

Hållbarhet

Hållbarhet är bra, hållbarhet som grundtanke inför alla köp kan ge dig mer pengar över varje månad. Istället för att slänga – utvärdera om en sak, ett klädesplagg eller en planerad upplevelse kan hanteras annorlunda.

En del av oss väljer att hela strunta i allt vad hållbarhet heter. Vi har så mycket pengar att vi inte behöver tänka på vad vi köper. En shoppingrunda efter nya kläder varje helg är vardagsmat. Vi slantar gärna en hundring för kaffe och bulle. Utemat äts flera gånger i veckan. Är något trasigt så läggs det inte undan, det slängs och vi köper nytt (ja, grov generalisering).

En del av oss väljer att testa om hållbarhet fungerar för en del saker. Det kan t.ex. vara barnmöbler som gått sönder, de kan lagas om utseendet försakas. Lim, skruv och tejp kan rädda saker som annars hade behövts slängas. Men samtidigt vill vi inte gå runt i lappade kläder, låta barnen leka med halvtrasiga leksaker och bläddra genom ihoptejpade böcker.

En del av oss är dock nödgade att applicera tanken om hållbarhet av ekonomiska skäl. Det finns inte tillräckligt med pengar att spendera på nya saker så fort något går sönder, eller att ofta köpa nya saker bara för att det finns en önskan om att äga nytt, kanske saker vi vill ha men som vi absolut klarar oss ypperligt utan.

Jag skulle säga att mitt liv befinner sig någonstans mellan de som måste tänka hållbarhet i allt och de som ibland utvärderar om laga istället för att slänga är en möjlighet. Jag brukar inte laga trasiga strumpor men däremot hål i byxornas fickor, jag kan gå en vinter med trasig dragkedja när det finns knappar på jackan, jag kan köra en 18+ år gammal bil även om den inte är rostfri eller särskilt miljövänlig.

Samtidigt drar jag mig från att slänga saker som kan lagas. Nyligen snickrade jag ihop en tripp-trapp-stol. Det blev inte snyggt men istället för att slänga stolen och köpa en ny applicerade jag tanken om hållbarhet och sparade flera hundralappar på kuppen.

Tidigare i år sågade jag isär den trasiga sandlådan för att kunna bygga en ram till en kompost. Varför köpa nya brädor som iallafall ska grävas ner djupt i jorden? Det fanns inget behov av en superstabil kompostram, plankorna skulle bara tjäna som stabilisator till den dag när komposten i sig skulle skapa önskvärd stabilitet.

Ett tredje exempel är barnens lekstuga: Den är byggd av gammal panel från ett hus. Ja, det krävdes lite muskler när golvplankorna skruvades fast till att utgöra golv. Men det är en fröjd att veta att vad som på sikt kommer att fördärvas inte kostade skjortan att producera. För att om du tror att små barns lek alltid är bevarande (med långsiktig hållbarhet i tanken), tro annorlunda.

Sammanfattning

Pengar är bra, om de inte kommer in till hushållet på bekostnad av tid med barnen. Pengar är bra, de skapar möjligheter att uppleva saker. Pengar är bra, de kan användas för att köpa saker som håller länge och de kan stanna på kontot om ni lagar istället för att slänga och köpa nytt.

Hållbarhet som grundtanke är också bra, men det blir lätt luffare-stämpel över dig om du inte tänker till. Ibland lönar det sig att lappa och laga, ibland är det bättre att köpa nytt. Att gå runt med trasiga skor är t.ex. inte lämpligt om du behöver pusha på en barnvagn mitt i vintern.