Åtta trafikregler och rekommendationer vid bilkörning i Kalifornien du förmodligen inte kände till

På väg i Kalifornien

Att köra bil i Kalifornien är inte jättesvårt eller konstigt. Många av reglerna är samma som i Sverige med en del undantag. Här är åtta trafikregler och rekommendationer för dig som planerar att köra bil i Los Angeles eller någon annanstans i Kalifornien.

1 – Möte i brant backe

När du färdas uppför en brant backe och du får möte är det bilisten påväg nedför som ska backa. Den bilisten anses ha mer kontroll än vad du har, som kör uppför. Det är även en rekommendation att använda tutan om sikten är dåliga på smala bergsvägar, för att varna ev. mötande.

2 – Sänk farten vid dåligt väder

Men kör inte alltför långsamt. Om det bildas en kö bakom dig eller om du på annat vis hindrar trafiken, och om en polis ser dig, räkna med böter. Om möjligt byt fil åt höger för att underlätta en omkörning.

3 – Fast hastighet i en allé

En allé, en slags tunnel med träd på sidorna, har en fast hastighetsbegränsning om 15 mph.

4 – Undvik att köra jämsides vid en ”exit”

När en avfart kommer längre fram bör du undvika att ligga jämsides med andra, om möjligt. En bilist kan få för sig att svänga åt höger och preja dig. En bilist i avfartsfilen kan få för sig att byta fil och fortsätta köra.

5 – Heldraget är gult

Dubbla heldragna linjer som i Sverige är vita är i Kalifornien generellt alltid gula. Samma regler där som här, korsa inte heldragna linjer (om du inte ska göra en U-sväng, då är det tillåtet). Det är vanligt att lååånga sträckor på kurviga vägar har dubbelt heldraget. Dubbla heldragna med lite mellanrum, totalt fyra linjer, ska betraktas som ett fast objekt vid vägarbeten och dylikt.

6 – Vänd inte framför brandstationer

Du får inte nyttja marken framför en brandstation för att vända. Ingen vill vara med om att din bil går sönder precis i det ögonblick som du står framför portarna där brandbilarna ska köra ut.

7 – Färgad trottoarkant anger parkeringsregler

Här i obygden (Sverige) har du säkert sett vita och gula trottoarkanter. Tro inte att det är något gatukonstfestival igång bara för att trottoaren i t.ex. Los Angeles är grön, röd eller blå. Grönt: Tidsbegränsad parkering (kompletteras med text på trottoaren eller skylt). Blått: Handikapparkering. Rött: Här får du stanna om du kör en linjebuss.

8 – Vindrutetorkare bestämmer användning av halvljuset

Du behöver inte köra med några lampor tända på bilen, om det inte råkar vara så att du behöver använda vindrutetorkarna pga t.ex. regn. Då ska du tända halvljuset.

Du behöver dock köra med halvljuset tänt om du färdas på bergsvägar eller småvägar på landsbygden, även om solen skiner den dagen. Du måste dessutom använda halvljuset 30 minuter efter solnedgången och 30 minuter före soluppgången.