Guide för bilkörning till Disneyland Paris (från Stockholm)

Guide: Bilkörning från Sverige via Tyskland till Frankrike

Disneyland i USA är svårtillgängligt om du ska köra bil hela vägen. Ett alternativ för sega bilförare och förväntansfulla barn är att köra bil från Sverige till Frankrike – till Disneyland Paris. Välkommen till en populär guide om vad som är viktigt att tänka på vid bilkörning från Sverige till Frankrike.

Förutom en bra bil (som tål många mil) finns det regler kring fordon och avgifter som vi inte har i Sverige. Guiden nedan publicerades första gången 2015 och uppdaterades 2019 med priser för broar och färja. Reservation för längre restid om vägarbetena på Autobahn är extra svåra 2020…

Dag ett och dags att mala asfalt.

Det är ca 180 mil till Paris om du kör från Stockholm. Du kör E4:an till Helsingborg och vidare söderut till Malmö. Det tar drygt fem timmar exklusive raster.

Ta in på hotell i Malmö och spara pengar jämfört med dyrare Danmark. Delresan är ca 60 mil. 

Från Malmö i Sverige är det sen ca 14 timmars körning till Paris (effektiv körtid) inkl. resa med färja Rödby (Danmark) till Puttgarden (Tyskland).

Dag två kör du till Hamburg (37 mil från Malmö, ca 5 timmar).

Välj själv om du vill ta färjan Rödby-Puttgarden eller köra lite längre via Stora Bält-bron, Odense, Kolding, Flensburg och söderut i Tyskland (ca 50 mil, fem timmar).

Tar du färjan över till Puttgarden kostar den drygt 1000 kr (100 kr extra om du köper biljett på plats). Alternativvägen över Jylland är längre men kostar dig bara 245 danska kronor (StoraBält-brons avgift).

En kontantbiljett för färd över Öresundsbron kostar för övrigt knappt 460 kr (hälften om du har ett BroPass, ett slags årskort för överfarter).

Dag tre kör du till Köln från Hamburg.

Det är en kort delsträcka om ca 36 mil som under optimala förhållanden tar drygt fyra timmar. Ha med i beräkningen att köer på Autobahn förlänger restiden.

Tänk även på att hastigheterna är massiva på vissa sträckor och att du inte ska köra som en svensk vid omkörning. Kommer det en Porsche eller Ferrari i 300 km/h vill du inte ligga i vänsterfilen om du inte kör så snabbt själv.

Dag fyra är en monsterdag.

Du börjar förmodligen bli seg nu och därför pressar du duktiga 50 mil till Paris via Belgien. Avsätt hela dagen för resan och stanna ofta. Ett alternativ till att köra hela vägen till Paris är att göra ett stopp i Liège eller Charleville-Mézières (nära gränsen).

Du är framme i Paris på kvällen dag fyra och nu ska du sova ut. De kommande dagarna går du på Disneyland Paris, biljetter kostar ca 50 Euro per vuxen. Stanna ett par nätter och vila om möjligt inför hemresan.

Förslagsvis stannar du första natten i Liege snarare än Köln. Annars är det omvänt ovanstående på hemresan.

Trafikregler och liknande – Tyskland

Ja, vissa sträckor på Autobahn saknar hastighetsbegränsning. Fast vill du verkligen undersöka bilens toppfart med barn i bilen? Don’t do it. Kör istället i rekommenderad hastighet, ofta 130 km/h.

Ha även med i beräkningen att högre hastigheter medför en högre förbrukning och att du riskerar böter om du får soppatorsk, ”pris” från 30 Euro.

Nej, du ska inte köra upp i baken som många svenska bilister gör när någon inte är snabb nog i vänsterfilen. Och nej, du ska varken blinka vänster eller med helljuset, även om du kört i 300 km/h med din trimmade Audi och någon bulgarisk Skoda fått för sig att köra om längst till vänster. Sköt dig i trafiken och slipp blåljus i backspegeln. Det finns inget värre än utlänningar som inte vet hur man ska bete sig?

Om det blir stopp i trafiken, kanske på grund av en olycka, ska du placera bilen så långt till vänster eller till höger som möjligt, så att utryckningsfordon kan ta sig fram.

Ska du köra in i vissa städer måste din bil ha en miljödekal. Beställ från Dekra i Sverige. Kostar knappt 200 kr. Kolla också med ditt försäkringsbolag om du behöver ett Grönt kort, ett internationellt gångbart försäkringsbevis. Du måste ha minst två reflexvästar, en varningstriangel och ett första hjälpen-kitt i bilen.

Trafikregler och sånt – Frankrike

Motorvägen i Frankrike är avgiftsbelagd och du betalar när du åker av motorvägen om det inte finns flera avfarter. När det finns flera avfarter tar du en biljett vid ”ombordstigning” och betalar när du slutar köra på motorvägen. Det finns olika köer beroende på hur du vill betala.

Tänk på att du ska sänka hastigheten när det är våt vägbana eller regn. Normala förhållanden tillåter dig att färdas i 130 km/h men när vädret eller sikten försämras ska du köra i 100 km/h.

En trafikregel som ter sig väldigt märklig kommer du att träffa på när du kör i Paris: De som ska köra in i en rondell har företräde, även om det innebär att rondellen blir proppfull. De som redan kör i rondellen ska dessutom lämnar företräde för de som befinner sig till vänster, längre in i rondellen. Kör du längst till höger rondellen ska du svänga ut så snabbt som möjligt, annars kommer det fordon från vänster och kör på dig.

Trevlig resa!