Los Angeles: Köra bil-guide runt Palos Verdes-halvön med vacker natur + San Pedro och USS Iowa

Palos Verdes är en enorm halvö som skjuter rakt ut i Stilla havet i de sydvästra delarna av Los Angeles. Högst upp ligger lyxvillorna på rad och kan du hantera brant stigning är det spännande och intressant att köra bil i alla dessa bostadsområden: Palos Verdes Estates, Rancho Palos Verdes, Rolling Hills och Rolling Hills Estates.

Introduktion

Vår guide är för dig som med bil vill köra bil längs kusten väster om den enorma kullen Palos Verdes i sydvästra Los Angeles. Färden börjar i Torrance där du lämnar 1:an (Pacific Coast Highway) och kör i sydvästlig riktning på Palos Verdes Drive West.

När vägen längre söderut böjer sig österut byter den namn till Palos Verdes Drive South. Du kör på den här vägen tills du anländer San Pedro och Los Angeles stora hamnområde där USS Iowa ligger och väntar på dig.

Viktigt om körning

Att köra bil i Los Angeles är bitvis väldigt intensivt. Räkna med långa köer och plötsliga stopp. Och på tal om stopp så finns det gott om korsningar i South Bay med fyrvägsstopp där regeln först in-först ut gäller.

Det finns även ett annat slags stopp, ett så kallat ”California stop” som innebär att du vid stoppskyltar blinkar till med bromsljusen innan du rullar vidare. Men håll dig till trafikreglerna om du vill slippa böter av trafikpolisen.

Palos Verdes Drive West

Du är på väg till välmående bostadsområden och det kan vara svårt att låta bli att kolla på alla vackra trädgårdar och stora villor. Om du vill kan du svänga av och kör uppför kullen eller göra en högersväng ner mot kusten, för att i lugn och ro titta på de lyxiga husen. Ställ in GPS:en på Paseo Del Mar och Rocky Point Road.

Pelican Cove Park

Sjön på bilden heter Stilla Havet

Strax efter att Palos Verdes Drive bytt namn från West till South kommer du till en rastplats på höger sida. Här ligger en liten park med gångstigar vid namn Pelican Cove Park. Gå tillbaka några meter i den riktning du kom ifrån och det finns en gångstig ner till strandkanten. Härifrån kan du även se Catalina Island om vädret är bra.

Wayfarers Chapel

5755 Palos Verdes Dr S, Rancho Palos Verdes, CA 90275, USA

När du kört förbi Rancho Parlos Verdes kommer du snart till en väldigt unik kyrka: Wayfarers chapel. Det är lätt att missa avfarten, det är en vänstersväng upp för en liten kulle. Kyrkan ligger i en träddunge och är öppen för allmänheten när det inte pågår t.ex. vigsel. Det unika med kyrkan är dess konstruktion med stora ljusinsläpp genom glastaket. Kyrkan tillhör Swedenborgarna, så det finns en svensk koppling till platsen. Kyrkan byggdes 1951.

San Pedro och USS Iowa

Du har kört en bra bit nu och nått resans mål: San Pedro med Pacific Battleship Center och USS Iowa. Ett enormt slagsskepp som var nära att träffas av friendly fire under resan med president Roosevelt ombord vintern 1943 när världsledarna möttes på Teherankonferensen under andra världskriget.

 Idag är USS Iowa ett unikt museum där ombordstigning såklart är möjligt. Hur många av dina vänner kan säga att de satt foten på ett tvättäkta slagskepp som tjänstgjort i USA:s marina styrkor under andra världskriget? Biljettpriset är några dollar billigare om du förbeställer online. Räkna med att få betala nära 20 dollar per vuxen.

Tillbaka till South Bay

Du kan köra hela vägen tillbaka runt Palos Verdes om du vill. Alternativt kör du rakt norrut från USS Iowa och följer skyltarna mot friväg 110 norrut. Efter ett tag svänger du av mot Pacific Coast Highway och kör västerut samt i nordvästlig riktning tillbaka mot Torrance.