Hermosa Beach (staden)

Hermosa Beach, en stad i South Bay med en tydlig profilering mot The Good Beach Life.

Hermosa Beach

Hermosa Beach

Hermosa betyder vacker på spanska och staden uppfyller verkligen den beskrivningen. Hermosa är som en lillebror i jämförelse med sin finare granne i norr; Manhattan Beach. Hermosa Beach är inte lika galet som Manhattan Beach när det kommer till priser på hus, men det är fortfarande inte direkt billigt att bo så här bra med stranden inom några minuters promenad.

Staden delas mitt itu av Pacific Coast Highway (PCH) och är både en smidig väg för att ta sig ut från Hermosa Beach, som den är en genomfart för bilar som ska längre söderut/norrut. Nu är det mycket bilar mest överallt i Los Angeles så detta spelar inte så stor roll. Alla som flyttar hit vet om trafiken och har gjort ett val. Det finns förnöjelser längre västerut för den som inte vill spana in de senaste sportbilarna på PCH hela dagarna.

PCH utgör i sig en gräns mellan Hermosa Hills och Valley Section. Valley Section gränsar i väster mot Sand Section, och det är lätt att se vad som är vad med tanke på lutningen ner mot havet. PCH löper genom staden som på en platå och strax väster om PCH sluttar det ganska så brant utför, på samma sätt som stigningen öster om PCH också är väldigt brant.

Stranden i Hermosa Beach är bred och stor nog för ett par volleybollplaner i bredd (långsidorna mot stranden och havet). Stranden vinklar sig ner mot havets vågor och badvaktstornen vi såg på Baywatch står här precis som det ska vara. De gula SUV:arna och pickuperna finns också.

Surfer’s Walk of Fame är ett sätt för City of Hermosa Beach att lyfta fram och hylla personer som gjort sig ett namn inom surfing. Hermosa Beach har decennier varit en del av västkusten där flera stora namn vuxit fram t.ex. Dewey Weber, Hap Jacobs med flera. Att surfkulturen hålls vid liv i Hermosa Beach är genuint trevligt och håller liv i bilden av det sköna strandlivet. Det är bara när du rör dig norrut mot Manhattan Beach som attityden blir lite mer macho.

Strax norr om Hermosa Beach Pier Plaza ligger ett så kallat andelshotell (loft suite boutique hotel) där du kan köpa ett rum och ha tillträde till det i ca 3 månader varje år. Övrig tid hyrs rummet ut som ett hotellrum och du får procent på hyran. Att bo här med utsikt mot havet kostar ca 500 dollar/natt för ett dubbelrum. Att köpa en svit här är en möjlighet för dig som vill leva strandlivet en del av året, för att jobba ihop till brödfödan på annat håll resten av året.

Att leva i Hermosa Beach är precis som på många andra platser i världen. Du vaknar på morgonen, går till jobbet, kommer hem, äter mat och roar dig. Skillnaden är att Hermosa Beach så ligger medianinkomsten på ca 134,000 dollar (år 2011, data från CNN Money) och medianpriset för ett hus är drygt 900,000 dollar, så om ditt jobb inte är välavlönat eller om du inte har andra intäktskällor så är tyvärr inte Hermosa Beach en plats att bo på. Det kostar dock inget att besöka staden.

När du besöker Hermosa Beach finns det massvis att göra. Du kan shoppa i alla annorlunda små klädbutiker. Du kan köpa surfbrädor eller bara ta en öl på någon av barerna på Pier Plaza. Gillar du bilar är det här också ett mecka. Det är väldigt trevligt att sitta med en espresso jämte Hermosa Avenue en fredagkväll och kolla på ögongodiset som rullar förbi.

Statistik (census.gov)
Hermosa Beach är en del av Los Angeles county och här bor det ca 19,500 personer inom 3,7 kvadratkilometer.
Medianinkomsten är strax över 102,000 dollar (22% av hushållen drar in 200,000 dollar eller mer per år).