Flygresa från LAX till Stockholm

När det är dags att lämna änglarnas stad kan du göra en flygresa från Los Angeles till Stockholm via Chicago. Det finns såklart många andra vägar hem t.ex. via Washington, Dulles International och Köpenhamns flygplats, innan du landar i Stockholm (eller Göteborg, eller Malmö, eller ..)

Det bästa du kan göra är att köpa en tur-och-retur-biljett till och från Los Angeles. Då har du garanterat en flygbiljett hem eftersom det inte är säkert att det finns flygbiljetter just det datum som du vill resa hem. Skulle du bli strandad i Los Angeles finns det oftast andra resvägar hem t.ex. via andra mindre flygplatser, på väg mot en stor flygplats där ett flygplan som flyger till Sverige väntar på dig.

Många flighter som går från Los Angeles till Sverige avgår tidigt på morgonen. Räkna med att gå upp mitt i natten för att resa till flygplatsen. Fördelen med detta är att den annars så påträngande biltrafiken lugnar ner sig mellan 03:00 och 05:00.

Det är vanligt att du får checka in själv. Har du resväskor går du bara fram till kön för ditt bolag och väntar tills du blir anvisad en disk. Scanna passet och vänta på personal som kommer och tar ditt bagage. Det här kan vara lite förvirrande om du är ovan resenär och som de flesta förmodligen lite förvirrad så här på morgonkvisten.

Den obligatoriska säkerhetskontrollen ska passeras och detta borde du vara van vid nu. Det är ord och inga visor i USA. Bli inte förvånad om personalen är lite arrogant eller barsk, var ödmjuk och brusa inte upp bara för att du får vänta. Det finns få eller inga marginaler för avvikande beteende på en flygplats i USA.

Själv flighten är som med de flesta inrikesflyg i USA: Standard 1A med flygplan som ofta sett bättre dagar. Det är bara att hålla i sig och be om att få slippa oväder när ni lämnar Kaliforniens hetta och flyger vidare mot Mellanvästern (om ni inte ska till Texas vill säga).

Bra platser på planet hem till Sverige: Med ryggen mot mellanväggen (ekonomiklass). Visserligen nära toaletterna så räkna med många dörrar som öppnas och stängs. Ta med ett par öronproppar (men använd bara den ena) och en keps för att låta ögonen vila. Tänk på att ni snart är hemma till er egen säng och att de här kanske plågsamma timmarna faktiskt är vad ni får betala efter en underbar resa till Los Angeles!

Turbulens: När ni flyger i norra Kanada kan det skaka om en del. Samma sak när ni lämnar Kalifornien bakom er. Tänk på att piloterna har det här som sitt jobb och försök att andas lugnt, det hjälper inte att få panik eller göra en scen. Det är lika för alla och att kliva av är ingen bra idé.