Femte dagen i Los Angeles

Vi är uppe med tuppen och börjar vår resa 08:00. Först ner till Albertssons för lite frukost och begagnande av deras ATM (2 dollar i avgift per uttag). Vi kör vidare norrut på Pacific Coast Highway, upp på 105:an och ut på frivägen.

Eftersom vi är två i bilen blinkar jag oss ut i car pool lane. Det går fort, Jossan är lite skakis (jag var med om detta kvällen före). Men det rullar på och efter en gir norrut på friväg 110 kommer vi till downtown. Frivägen passerar mellan skyskraporna och vi svänger norrut på 101:an.

Det är som sig bör väl skyltat och vi är framme vid Universal Studios. Vi betalar 14 dollar för parkering och ställer bilen i Jurassic Parking (fyndigt). En promenad i några trappor och vi är framme vid ett open air shopping mall (Universal CityWalk)

Det är vi och några andra turister här. Förmodligen för att vi kommit hit så tidigt på lördagsmorgonen. Vi köper gröt och vandrar vidare i det propra kvarteret. Uppe vid huvudentrén vill de kolla igenom Josefins handväska innan vi får ställa oss i kön för biljetter. Vi köper två vanliga biljetter plus två matpass (gör inte det). Det kostar 180 dollar för oss båda (huga vad dyrt). Matpassen är värdelösa eftersom inte alla restauranger på området accepterar dem. Vi ville inte äta vad som ingick helt enkelt.

Jag tvingar in Josefin i House of Horrors, en walkthorugh där du garanterat blir vettskrämd när utspöjade människor hoppar fram ur mörka hörn. Jag gillar det med Jossan är lagom glad efteråt.

Vi fortsätter in på området och åker rulltrapporna ner till Studio Tour, huvudattraktionen för de flesta besökare kan jag tro. Det är en halvtimmas köande (ståendes) innan det är vår tur att rusa fram till busståget. Se till att ta en plats vid ena kanten, för fri vy utåt när du ska ta bilder.

Inledningen är lite seg där vi förbi olika stages. Guiden är lagom rolig, drar massa dåliga skämt efter ett manus hon kör hundra gånger. Fast vad hon säger spelar mindre roll när vi får se kulisserna för kända filmer. Vi åker in på Desperate Housewifes-gatan, vi passar den enorma backdropen där de spelar in havsscener (det är en damm) och vi passerar Hajen, ej simmandes utan upphängd i en lyftkran. Hela området var riggat för inspelningen av filmen Great Outdoors.

Efter rundturen går vi in på Panda Express och äter en hyfsad lunch. Björn köper en keps eftersom det rakade huvudet ätits upp av solen i Redondo Beach. Vi åker upp för rulltrapporna, virrar omkring i folkhavet (var kom alla ifrån?), köar för Shrek 4D (det var det värt) och går på djurshowen efteråt.

Nu är vi helt muck och även om vi inte upplevt Waterworld eller Terminator så rör vi oss mot utgången. In i bilen och ut på frivägarna igen innan vi stupar i säng hemma i Hermosa Beach!