Fjärde dagen i Los Angeles

Fjärde dagen i Los Angeles och det var dags att shoppa igen. Vi åkte till ett större ”mall” än det vi var på första dagen. Det blev inte South Coast Plaza, utan ett i korningen Carson Street/Hawthorne Boulevard, Torrance. Vi besökte Del Amo Fashion Center.

Jossan hittade skor, klänning, toppar och Björn köpte ett par jeans. Vi åt mat här o körde sen tillbaka norrut till gallerian (South Bay Galleria) för att köpa..hrm..skor. En dubbel espresso på Starbucks innan vi tog bilen tillbaka mot Hermosa Beach.

Men istället för att parkera i garaget körde vi Catalina Avenue söderut mot Redondo-piren. Där tog vi några riktigt fina bilder från bilen. Det är spännande att se hur arkitekturen förändras bara på runt 10 kvarter. Och jag ska aldrig mer klaga på många rödljus i Sverige. Här är det dessutom stopplikt i nästan VARJE korsning, med först in-först ut som trafikregel (som följs).

Vi tog höger upp på Palos Verdes Boulevard från South Catalina Avenue och började köra söderut. Trafiken var ganska intensiv och som ett mellanting av stadsgata och friväg (mer nedan om det senare). Efter en lång stigning såg vi Stilla Havet breda ut sig på höger sida, husen blev finare, bilarna lyxigare och trädgårdarna mer välvårdade.

En skarp vänster och ett spontant ”wow” yttrades när vi såg Palos Verdes-halvöns ”kulle” posera framför oss. Vi körde ner som i en svacka som följdes av en skarp högerkurva (korsning där vägen till vänster var Palos Verdes Drive North, vi fortsatte på Palos Verdes Drive West), för att därefter lugna ner sig en aning (max 30 mph). Vi passerade en korsning med stopp i alla riktningar och körde vidare alldeles intill kusten.

Vägen ringlade sig en del och husen låg glest. De var istället desto större. En del helt sjukt stora som påminde om spanska rancher och minislott. Husen högst upp på kullen var maffiga och utsikten därifrån kunde vi bara drömma om.

Vi gör ett kort stopp för fotografering innan vi vänder åter norrut. En avstickare upp bland villorna, med perfekta gräsmattor, varierad grönska, Jaguar-cabben parkerad på gatan, två påfåglar vandrar i vägkanten, en kvinna rastar hunden och en man tvättar vilen. Vi kryssar oss sakta framåt och uppåt, med kullens topp som mål. Vi måste tyvärr vända åter när våra biologiska behov tar överhanden och bestämmer oss för att återvända en annan dag.

Väl tillbaka hemma kollar vi Google Maps för att hitta rätt inför morgondagens resa till Hollywood. Morbror Hans tycker att jag måste få en körlektion med handledare innan jag får köra med frivägarna. Vi kör norrut på PCH och stannar till på BestBuy (som Elgiganten), spanar in den nya 3D-TV-tekniken (1000 dollar för en 40-tummare) och fortsätter vidare norrut mot flygplatsen.

Hägersväng upp på friväg 105 och jag (Björn) är faktiskt ganska så nervös. Sist jag var i Los Angeles blev jag skrämd av frivägarna, och det ska komma från en person som kört taxi i över tio år. Det är hårt och skumpigt, betongbeläggning och många skarvar. Cabben jag kör har tygtak och allt ljud utifrån kommer in i kupén. Det är sex filer i vardera riktning och hastighetsbegränsningen är 65 mph (104 km/h).

Full sula för att komma upp i par med de andra bilarna på frivägen, blinka, kolla döda vinkeln, köra ut när det är fritt. Det är som på trafikskolan all over again och det behövs faktiskt. Det är inte lika lätt att köra här som hemma i Sverige, särskilt inte med en udda bil som den jag kör. Jag testar att byta fil och förflyttar mig ut längst till vänster (number one lane). Hej vad det går!

Vi passar onramps och fler bilar mergar ut framför oss. Jag byter tillbaka åt höger ett par filer och svänger av 105:an ner på 405:an söderut. Här är det rödljus och vi måste vänta på grönt innan vi får köra ut. Det är något som finns på massor av onramps, för att reglera mängden fordon som åker ut på frivägen samtidigt. Jag har för mig att bötesbeloppet är 200 dollar om du kör mot rött här.

Det har gått en kvart sen jag svängde upp på 105:an och jag börjar känna mig säker. Det är fortfarande skumpigt och mycket trafik men det funkar. Vi gör en exit ner på Redondo Boulevard, ett stenkast öster om South Bay Galleria. Vi tar Hawthorne söder och sen 190 Street västerut tillbaka hem till Hermosa.