Första dagen i Los Angeles

När vi åkte hade jag (Björn) med mig ett par jeans, en t-shirt, två ombyten, en tandborste och kontokortet. Gränsvakten i Chicago såg misstänksam ut men vi kom in landet efter ett smärre förhör. Väl på plats i Los Angeles var det shopping som stod på agendan första dagen.

För att ta sig till ett shoppingmall är det egen bil eller taxi om gäller. Vi valde egen bil som vår värd var generös nog att låna ut till oss under hela vistelsen. Det är riktigt roligt att ”ragga runt” utan mål, se och upptäcka.

Jag fick nycklarna nere i garaget och efter en kort körlektion (”tryck på knappen under ratten för att ta ur nyckeln ur tändningslåset”) var vi på väg mot South Bay Galleria, en bit österut i Redondo Beach.

Bilen vi hade tillgång till var en Ford Mustang från tidigt 1990-tal, med mustig V8, automatlåda och ett cabtyg som släpper igenom alla ljud utifrån. Lite bullrigt men charmigt, särskilt om man som jag älskar ljudet av en V8 som vandrar upp genom växellådan. Att stötdämparna var slitna fick vi också märka. Vägarna är generellt väldigt mycket sämre än de i Sverige. Alla som klagar på gropar i stadsgator vet inte hur bra vi har det i Sverige.

För att komma till South Bay Galleria körde vi österut på West 19th Street fram till Hawthorne Boulevard (107) där vi gjorde en vänstersväng. Upp till 182nd Street för en vänstersväng, ett par hundra meter västerut och sen en högersväng in på Inglewood Avenue – Framme!

South Bay Galleria, eller bara ”gallerian”, är ett trevåningskomplex med runt 140 stycken småbutiker kring de stora lokalerna för kedjorna Nordstrom, Macy´s och Kohl´s. Här finns även en 16-duks biograf och ett duktigt stort P-garage skulle parkeringsplatserna mot förmodan ta slut. Det finns även så kallad ”Valet Parking” där du mot en kostnad (kontant) kan få bilen parkerad åt dig. Det väntar jag fortfarande på ska komma till Sverige.

Min rygg orkade med tre timmars vandrande mellan butikerna innan det var dags att återvända hem. Josefin befann sig i himlen och det var med sorg i blicken som hon fick åka hem från vad vi trodde var det största shopping-mallet i närheten. Det fanns dock ett ännu större fem minuters bilresa söderut (Del Amo). Finns tiden går det även bra att köra till South Coast Plaza (vägbeskrivning).

På väg ut från parkeringen hörde vi sirener och nyfiken i en strut så körde jag för att kolla vad som hänt. Vi fortsatte i nordostlig riktning men insåg att vi var på villovägar och vände strax söder om Alondra-golfbanan. Tillbaka på Redondo Boulevard, vidare på Artesia Boulevard och vilsna som vi var vände vi bara några kvarter från Pacific Coast Highway och körde tillbaka till gallerian.

Istället för att åka direkt hem körde vi ner till matbutiken Albertssons, som ligger jäms med, väster om PCH. Att handla mat är precis som i Sverige med få skillnader. Utbudet är brett och bäst av allt: Det finns inget Systembolaget. Här står alkoholen uppradad jämte blöjorna. En 1,75-liters Smirnoff kostade 17 dollar, inte fy skam. Efter handlingen fortsatte vi vår utflykt i sydvästlig riktning, ner mot Redondo Beach-piren, innan vi körde hem igen.