Manhattan Beach (staden)

Manhattan Beach, en stad i South Bay med en tydlig profilering mot The Good Beach Life.

Fokus här ligger på att bo bra och att ha nära till nöjen där strandlivet är en naturlig ingrediens. Här är du omgiven är mer eller mindre förmögna människor där de allra flesta bara vill leva det goda livet i Kalifornien. Det kan låta som en klisché men stämmer in på de flesta du möter. En stor portion ödmjukhet inför sin egen framgång ligger säkert till grund för detta. Sen finns det alltid undantag och spännarfaktorn på stranden är hög.

Här är det beachvolley och surfing som står i fokus. Manhattan Beach arrangerar årligen Manhattan Beach Open Volleyball tournament och International Surf Festival.

En majoritet av den äldre bebyggelsen nära stranden har fått ge vika för mansion-liknande flervåningshus med obskyra prisstegringar som följd. Manhattan Beach är indelat i olika zoner beroende på huvudsaklig kommersiell verksamhet och prislapp på bostäderna.

Glassigast är såklart husen intill stranden (Sand Section / Oceanfront). Här kostar kåkarna upp emot 10-13 miljoner dollar och det är intressant att gå runt i de här kvarteren och beundra monsterbyggena. Ett par kvarter österut in mot land sjunker priserna till runt hälften och ytterligare en handfull kvarter finns det idag hus som går för 600,000 till upp emot 1,5 miljon dollar.

Vill du äta utan att leta ihjäl dig efter en restaurang? Ta dig till Manhattan Beach Boulevard där de 10 kvarter som vetter mot havet har en uppsjö av olika restauranger. För shopping går det fint att vandra i kvarteren i anslutning till piren och upp längs Manhattan Beach Boulevard. Vill du hellre gå inomhus tar du bilen eller taxi upp till Sepulveda Shopping Center/Manhattan Village (galleria öppen vardagar 10-21).

Statistik (census.gov)
Manhattan Beach är en del av Los Angeles county och här bor det ca 35,000 personer inom 10 kvadratkilometer.
Medianinkomsten är strax över 132,000 dollar (44% av hushållen drar in 200,000 dollar eller mer per år).

Länkar för Manhattan Beach
TripAdvisor Best of Manhattan Beach Guide