Idag kraschade ett Boeing-plan utanför Amsterdam och all nyhetsmedia rapporterar. Men det är på mikrobloggen Twitter som du får mer än vad mediehusen kan ge dig. I skrivande stund kommer det flera nya inlägg i sekunden och det här är ett till bra exempel på hur mikrobloggar just nu är den bästa plattformen för nyhetsrapportering.

När något spektakulärt inträffar finns det alltid personer i närheten som har en mobiltelefon. Med ett SMS till t.ex. sitt Twitter-konto kan ett perspektiv på en händelse snabbt få spridning och informationen delas med andra i real-tid.

Det bästa med mikrobloggarna är öppenheten och möjligheten att på en plats följa ett stort antal personers inlägg. Du kan omöjligen själv hålla koll på vad alla tidningar skriver om, men via Twitter får du länkar till artiklar, strömmande media och textade direktrapporter.

En vanlig blogg, likt denna, har inte samma dynamik som en mikroblogg. En vanlig blogg lämpar sig bättre för (kanske) mer genomtänkta inlägg. Publiken kan vara samma som på mikrobloggarna men hastigheten är lägre på en blogg i jämförelse med en mikroblogg.

Flera tidigare händelser världen över har fått Twitter att snabbt svämma över av rapporteringar direkt från platsen. Terroristattackerna i Indien, flygplanet på Hudson-floden och rättegången mot The Pirate Bay är tre bra exempel på hur mikrobloggarna dominerat rapporteringen.

Twitter-relaterat att ha koll på idag:

  • #Schipol
  • #Amsterdam’s Schiphol
  • Bägge kombinerade