Redondo Beach (staden)

Redondo Beach, en stad i South Bay som tillsammans med Hermosa Beach och Manhattan Beach utgör South Bay.

RB är en långsmal stad som breder ut sig i norost-sydvästlig riktning, upp öster om Hermosa Beach mot Lawndale och ner mot sin egen kustremsa väster om Torrance.

Redondo Beach skiljer sig från El Segundo i norr, Manhattan Beach och Hermosa Beach eftersom RB:s oceanfront är koncentrerad till södra RB. Skiljelinjen mellan norra och södra Redondo Beach går vid Anita Street i väster och West 190th Street längre österut.

När du rör dig till fots eller med bil i South Bay märker du förmodligen inte att du kör in i en ny stad, städerna går i varandra utan någon slags landsbygd ala Sverige att tala om. Det är bebyggt så gott som överallt. Det utmärkande som markerar skillnaden mellan RB och Hermosa Beach är det stora kraftverket och den enorma marinan vid strandkanten väster om kraftverket.

Den mest kända platsen i Redondo Beach är piren som är en riktig turistmagnet men även en plats för invånarna att besöka. Går du längst ut på piren står där ofta ett par dussin män som fiskar. Det finns stora handfat gjutna på piren för att rensa fisk och fågellivet är rikt. Det kan blåsa friskt längst ut på piren men det är värt ett besök med tanke på utsikten.

Väster om piren breder Stilla havet ut sig och i klart väder kan du se Catalina Island. Söder om piren ligger Torrance Beach och vidare söderut hittar du RAT (Right After Torrance) Beach.

Mellan Redondo-piren och gasverket ligger även den stora marinan, som i sig är uppdelad i tre delar. Här kan det ligga upp till 1,000 båtar, ett båtmecka för entusiaster och även om du inte kommer ut på bryggorna ser man mycket från sidopromenaderna.

Längst norrut ligger King Harbor Marina som utöver de ca 800 båtplatserna även hyser delar av ett stort komplex med lägenheter (på north pacific avenue) i varierande prisklasser. Den något röriga yttre arkitekturen bjuder på boende med havsutsikt, gym och daglig service.

Alldeles intill ligger California Yacht Marina som erbjuder ca 300 båtplatser med tillhörande service. Längre söderut, närmare Redondo-piren finns fler båtplatser med tonvikt på segel- och fiskebåtar. Härifrån utgår flera turistinriktade båtturer t.ex. båtar med glasbotten, höghastighetsbåtar eller varför inte en gondoltur i solnedgången (Gondola Amore)?

Suger det i magen när du är i Redondo Beach South kan du äta på restaurangerna som finns på Redondo-piren även om snabbmaten kanske mest vänder sig till turister utan smak. Välj istället att ta dig norrut mot Hermosa Beach.

Är du rejält hungrig och har tid att sitta till bords i över en timma rekommenderas Chart House och The Cheesecake Factory (605 North Harbor Drive). Gå till Chart House på kvällen och njut av solnedgången.

Be om ett bord som vetter mot vattnet, du kommer garanterat inte störas av en strandremsa då huset är byggt ut över vattnet. Maten på Chart House är ganska dyr och lite ojämn men ändå en restaurang som verkligen rekommenderas.

The Cheesecake Factory är väldigt populärt och har en en meny som inte går av för hackor. När du besöker Cheesecake Factory kan du även på vardagar räkna med att få vänta upp emot en halvtimma på att få ett bord.

Gå fram till kassan och uppge antal personer samt ditt namn. Sen får du en liten dosa som vibrerar när det finns ett ledigt bort, vänta några minuter på en kypare och du sitter snart vid bordet.

Missa inte deras Glamburgers t.ex. Smokehouse B.B.Q. Burger (Smoked Bacon and Melted Cheddar with Crispy Onion Rings and B.B.Q. Ranch Sauce).

Till efterrätt? Tja, vad sägs om cheesecake?

Statistik (census.gov)
Redondo Beach är en del av Los Angeles county och här bor det ca 67,000 personer inom ca 16 kvadratkilometer.
Medianinkomsten är strax över 94,000 dollar (15% av hushållen drar in 200,000 dollar eller mer per år).