Universal Studios Hollywood (nöjesparken)

Universal Studios Hollywood är en nöjespark för alla sinnen och alla åldrar. Särskilt rundturen Studio Tour är ett måste där du får se välkända kulisser, möta King Kong i 360-graders 3D, hamna mitt i vägen för en forsande flod med mera. Fortsätt läsa för en komplett beskrivning av ett besök på Universal Studios Hollywood.

Köranvisningar
USH ligger norr om downtown öster om friväg 101. Alla vägar bär till Rom heter det och i Los Angeles siktar du in dig på downtown och 101:an. Det är väl skyltat och avfarten söderifrån är en bra bit innan själva parken, så kör efter anvisningarna och slösa inte bort tiden på bilkörande. För dig med GPS är adressen 100 Universal City Plaza, Universal City.

Parkering
Det kostar olika mycket beroende på hur nära du vill parkera. Vid vårt besök körde vi på en slinga fram till en vägbom, där vi betalade 14 dollar ($15 USD feb. 2013) och blev hänvisade till Jurassic Parking-garaget (fyndigt namn). Det finns även Valet Parking för dig som inte vill parkera bilen själv och en Preferred Parking som kostar extra ($20 USD feb. 2013).

Universal CityWalk Hollywood
Utanför temaparken USH ligger CityWalk som är ett tre kvarter stort promenadområde. Här hittar du sex nattklubbar, restauranger, 30 butiker, en IMAX-biograf med 19 dukar mm.

Betala entré och börja njuta
Priserna i februari 2013 är $80 USD per person. Rabatt på några dollar för personer som är kortare än 122 cm pga restriktioner för vissa attraktioner. Barn under två år gratis. Du kan köpa ett så kallat Front of Line pass som gör att du får gå före köerna till attraktionerna, kostar $129-149 USD. VIP finns också för $289 USD där du får företräde och helt enkelt se mycket mer av USH.

Äta på USH
Det finns tio restauranger, eller kanske snarare platser att äta på. Det är mycket pizza, kinamat och annat som lätt slinker ner. Förvänta dig långa köer och enkel service samt ganska höga priser. Men så är det överallt när det inte finns några alternativ. Det finns ett Food pass att köpa i entrén men inte alla restauranger är anslutna, kan vara värt att kolla upp först.

Attraktioner 2013:

 • Transformers: The Ride-3D
 • Studio Tour
 • King Kong 360 3-D
 • The Simpsons Ride
 • Revenge of the Mummy – The Ride
 • Shrek 4-D
 • Jurassic Park — The Ride
 • The Adventures of Curious George
 • WaterWorld
 • Special Effects Stage
 • Universal’s Animal Actors
 • The NBCUniversal Experience
 • House of Horrors
 • The Blues Brothers
 • Characters in the Park

Transformers: The Ride-3D
3D-tekniken gör att det känns som att vara med i fighterna. Höga ljud och skarpa bildeffekter. Ni sitter fastspända i en snygg vagn (som rör på sig).

WaterWorld
En attraktion som funnits på USH i över tio år. Ni sitter på läktare framför en damm och kulisser. Det är effektfullt minst sagt.

Studio Tour
En rundtur bland studios och kulisser. Dåliga skämt i högtalarna som då och då bryts för att något ska beskrivas av filmregissören. Nytt är King Kong i 360-graders 3D. Räkna med lång väntan innan ni får åka, men det är det värt!

The Simpsons Ride
En simulator där du först får se en filmsekvens som övergår i en rolig instruktionsfilm om vad som gäller inne i simulatorn. En stark upplevelse som leker med dina sinnen. Blunda om du inte gillar bergochdalbanor.

Revenge of the Mummy – The Ride
En bergochdalbana inomhus med skräcktema. Inget för sinnessvaga.

Shrek 4-D
En beskedlig föreställning där du sitter i bänkrader och ser på en 3D-film.

När åsnan nyser sprutas det vatten i ditt ansikte, när kärran kör på vägen skakar bänkarna och när spindlarna springer fram blåser det om benen. Kort med roligt.

Jurassic Park — The Ride
Ni sitter fastspända i vad som ser ut som en lite pråm, flyter fram på vattnet och tittar på de snälla djuren.

Senare blir det mer växtlighet och när ni passerar det berömda hänget blir det lite mer skrämmande. Det här är en attraktion med flera år på nacken och inget digitalt tjafs.


Officiell webbplats:
http://www.universalstudioshollywood.com/theme-parks/