FAMILJEBUSS – Barnsemester 2019, del 1: Vad vi packade med oss i familjebussen

Familjebussen lastad och klar för barnsemester

Ett halvår efter att vi bokat fyra nätter på Västervik Resort kom så äntligen dagen-före-resdag. Nu var det äntligen dags för barnsemester. En usel sommar med mycket nedbörd verkade dock bryta upp i värmebölja lagom till vår vistelse intill kusten. Fortsätt läsa om förberedelserna i familjebussen Hjulius:

Västervik ligger ca 30 mils enkel resa från där vi bor, vilket inte låter mycket men som tar knappt 6 timmar inkl. matpauser, kisspauser och andra oväntade saker såsom broöppning i Söderköping. Det betyder även 30 mil hem. Tur att vi var två med körkort i år.

Vår bil denna sommar var kanske inte helt oväntat den 18+ år gamla Volkswagen Caravelle som är väl omskriven på FAMILJEBUSS-bloggen. Bilen genomgick en service i våras och oljenivån i motorn är bra. Kylarvätskenivån är godkänd. Behållaren för spolarvätska är toppfylld. Det finns luft i däcken och de nya fjädrarna bak har börjat sätta sig även om de inte gått ner helt. Fast innan vi styrde kosan söderut var det dags att förbereda och packa bilen.

Inne i bilen fylldes förvaringsfacken med bra-att-ha-saker.

Alvedon, allergipiller, små arbetslampor, varningsljus (blått), Cederroth’s första förband, våtservetter, extra blöjor, extra torklappar, extra strumpor, felkodsavläsare, mobilladdare, halstabletter, solglasögon, nödhammare (monterad under ytterplatsen på andra sätesraden).

Vi hade sen tidigare flera saker instuvade under främre passagerarstol: Förbandskudde, bogserlina, punkteringsspray, glödlampor (2xH4), instruktionsbok och säkringar samt blöjor.

In i bilen lastades 8 st ICA-kassar med barnsemester-viktiga-saker:

Barnalvedon, allergimedicin, plåster, skavsårsplåster, solkräm, kam, borste, hårsnoddar, deo, smink, klänningar, byxor, tröjor, stövlar, skor, sandaler, jackor, strumpor, BH, underkläder, baddräkter, badlakan, rakhyvel, pyjamas, koftor, pikéer, shorts, keps, t-shirts, kuddar, påslakan, underlakan, öronproppar, tandkräm, tandborstar, kaffe, kaffefilter, disktrasor, diskhandduk, hushållspapper, skålar, salt, avfallspåsar, haklapp, böcker, papper, pennor, filtar, tvål, schampoo, toapapper, tvättmedel, tvättlappar, blöjor, termos, muggar, bestick och ytterligare 30 saker.

Du ser. Att resa med bil på barnsemester kräver ett visst mått av förberedelser. Att vi valde ICA:s stora kassar, de som kostar 20-25 kr, har att göra med att de är lätt att flytta på. Åtta stycken kassar fulla med mat går in i bilen vid storhandling och som väntat var det inga problem att få plats även denna gång.

Lastutrymmet i en VW Caravelle T4 med kort hjulbas är ca metern djupt, 120 cm brett och 1,5 meter högt. Fördelen med biltypen är utrymmen runt om i bilen för att stuva last, till exempel under andra sätesraden, under passagerarstolen fram, på golvet framför främre passagerarstol (om ingen ska sitta där).

De på Biltema införskaffade strandstolarna stuvades under andra sätesraden och spändes fast med en rem jag hade liggandes i garaget. Inte för att de behövs spännas för att få plats utan mer för att de inte ska röra på sig under färden. Just det senare är som du säkert vet superviktigt. Nu talar vi inte om lastförskjutning som på en lastbil men det är ändå trevligt att lasten ligger stilla.

Så. Dagen före avresa avklarades på ett par timmar. En förnuftig kvinna i hushållet hade planerat och packat inomhus en vecka tidigare. Det gjorde att allt som vi kunde tänkas behöva kom med.

// Björn Sennbrink