Är du en öl-pappa, en bikini-mamma eller bara riktigt otacksam på semestern?

Jag vet inte hur du är och beter dig på en semester på en campingplats. Jag brukar iallafall börja observera andra när jag är lite för länge på en plats. Här kommer min generaliserande sammanfattning av olika sorters päron från årets barnsemester.

1: Öl-pappan

Nu är det semester. Han har kört långt. Satt upp förtältet. Nu är det dags för belöningen. En iskall öl. Ölen liksom klistrar sig fast i näven oavsett vart familjen beger sig. Lekplatsen t.ex. där öl-pappan leker med sina barn med ölburken i handen. Som om det vore coolt att sitta där med en öl i handen. På en lekplats.

2: Bikini-mamman

Nu är det semester. Hon har planerat allt. Hon har hållit för barnens öron när öl-pappan satt upp förtältet. Nu är det dags för belöningen. En bikini. Toppen och nederdelen är allt hon tar på sig oavsett vart familjen beger sig. Lekplatsen t.ex. där bikini-mamman leker med sina barn utan att inse att hon är nästan naken. 99% av föräldrarna runt omkring har minst shorts och linne på sig.

3: Mobil-pappan och mobil-mamman

Nu är det semester. Nu är det dags att visa upp hur himla lyckliga ni är. Hela året har ni gått upp tidigt, stått med tre meters mellanrum på busshållsplatsen, frusit, svurit och längtat. Nu kan inget stoppa er. Upp med mobilen så fort det bara går. Fota er själva, fota barnen, fota utsikterna, fota den sotiga och snustorra flintasteken. Upp med allt på Instagram. Nu är ni allt bra lyckliga va?!

4: Otacksamma föräldern

Nu är det semester. Han eller hon har planerat allt, kört allt, satt upp förtältet och nu har ungen mage att inte vilja gunga. Det spelar ingen roll att föräldern befinner sig på en tätbefolkad lekplats: Föräldern vrålar högt:

Nu har du tjatat om att få gunga i timmar! Gunga nu!

Tankarna till filmen ”Vi hade iallafall tur med vädret” och sonen som till slut får bada men inte vill bada, är inte långt borta.

5: Hen, som är värdig

Hen tar detta med semester med ro. Det är en naturlig del av sommaren att resa långt, betala lika mycket för en veckas boende som bostadsrätten kostar per månad och som är en tredjedel så stor som hemmet. Hen har metodiskt planerat och packat, skrivit ut bilbingo, gjort makaronsallad. Allt för en harmonisk ditresa.

På campingen går hen upp tidigt. Tar en promenad med hunden. Fastnar med blicken på en sned brygga och drömmer sig hem till snickarboden. Väl tillbaka i stugan börjar hen att steka pannkakor till frukost innan hen tar de yrvakna små barnen till lekplatsen. Klockan är bara 07:53.

På dagen finner du hen som på språng men fortfarande sittandes ner. Alltid redo att rycka ut för det minsta tänkbara behov någon uttrycker i hens närhet. Hen är altruism personifierad. Hen ger utan att förvänta sig något tillbaka. På natten gråter hen sig till sömns av lycka.