Kom igång med sparande i aktier

Placeringsplan

När du vill investera dina pengar inför att i framtiden sälja och konsumera pengarna bör du börja med att skapa en placeringsplan. En placeringsplan är din egen måttstock, din garant för att inte få panik och sälja vid nedgång. Håll dig till din placeringsplan och låt dig inte dras med i skarpa upp- och nedgångar.

Ska du använda pengarna inom 12 månader (t.ex. för en semesterresa) gör du bäst i att spara på ett vanligt bankkonto. Är du helt säker på att du inte behöver pengarna inom 1-3 år kan du låsa pengarna i ett fasträntekonto. Då kan du på förhand veta värdet av dina pengar efter att låsningsperioden är slut.

Har du tänkt att spara/investera för konsumtion inom tio år vill du precis som på kort sikt minska risken för att pengarna förlorar i värde. Här kan fonder med stabil värdeökning vara ett alternativ till sparande på bankkonto.

Välj med fördel fonder vars inriktning inte är volatila marknader eller tillväxtmarknader där skarpa upp och nedgångar är mer frekventa, jämfört med fonder som placerar kundernas pengar i långsammare marknader.

Är planen att placera för pensionen eller konsumtion mycket långt fram i tiden, längre bort än 20-30 år? Då kan du ta en högre risk. Börja köpa aktier för ett belopp du kan avvara varje månad. Välj med fördel en mäklare som Avanza där du kan komma igång med sparandet till en låg avgift (courtage).

Få inte panik om din investering rasar i värde inom några dagar. Din placeringsplan är sannolikt inte att day-trejda dvs köpa och sälja varje dag. Din pengars värde kommer att variera över tid. Om du får panik över ett fall i värde behöver du omvärdera din placeringsplan eller hålla dig borta från att kontrollera börskurserna.

Fortsätt köpa aktier och fonder på regelbunden basis och glöm inte bort courtaget som adderas till inköpspriset. Vill du läsa mer om planer för placering, se t.ex. placerarens minneslista.

Läs mer på ämnet Ekonomi och pengar:

Viktigt: Allt som publiceras på BjornSennbrink.se om ekonomi, sparande och investeringar ska ses som information, inte som individuell rådgivning, inte som köprekommendationer, inte som säljrekommendationer. Du är själv ansvarig för alla beslut och följder rörande hantering av dina pengar. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Pengar du satsar i aktier, fonder, bostäder, fastigheter eller andra saker, kan minska i värde.