Courtage är en avgift som ökar snittpriset på aktier som du köper

Räkna med courtaget

När jag började köpa aktier för mer än 10 år sen hade jag dålig koll på detta med courtage (avgiften du betalar till mellanhanden för att genomföra ett köp eller en försäljning). Jag köpte små poster (som en student hade råd med) som en dag kändes bra men mindre bra dagen efter.

När midnatt passerat efter mitt köp av aktier hade courtaget dragits på mitt konto OCH ökat snittpriset per aktie. Just det senare är ett nybörjarmisstag, att inte räkna med vad avgiften gör med priset per aktie. Jag gjorde det misstaget. Flera gånger.

Felet som jag gjorde var att jag köpte för små poster. Jag köpte vad jag hade råd med. Istället borde jag ha sparat ihop till ett större belopp innan jag köpte aktier. Jag borde ha valt månadssparande i fonder till en början.

Jag minns att jag köpte en(!) Investor-aktie. Courtaget på 49 kronor höjde över en natt mitt inköpspris av Investor-aktien till en nivå som jag aldrig hämtade hem.

Varför jag inte bytte mäklare? Jo, för att om jag minns rätt var 49 kr per affär det lägsta du kunde få hos en mäklare på den tiden (2006-2008). Nu för tiden finns det aktiemäklare med courtage om låga 0 kr.

Precis som med kostnaden för att ringa mobilsamtal sjönk år efter år började även courtagen att gå ner i pris. Ökad konkurrens kanske? En ökad vilja att slå sig in i småsparares plånböcker? Vem vet?

Vad jag däremot vet idag är att mitt courtage hos Avanza är rejält lågt (lägre än 10% av avgiften för 10 år sen). Så pass lågt att jag utan tvekan kan day-trejda på Stockholmsbörsen.

Vinsterna är pyttesmå men det känns ändå bra med blå siffror på kontot än röda. Å andra sidan tenderar jag att hamna på First North förr eller senare ändå och där innebär varje affär (köp eller sälj) att jag måste betala courtage.

Om du är nybörjare inom sparande av pengar i aktier i fonder rekommenderar jag att du letar upp en nätmäklare som erbjuder ett så lågt courtage som möjligt. Vi läser ofta i pressen om hur fonders avgifter äter upp avkastning. Det är samma sak med aktier. Om du betalar för mycket i courtage äter det också upp avkastning eller iallafall äter avgiften upp lite av dina aktiers förmåga att ge dig avkastning.

Läs mer om sparande, ekonomi och investering:

Viktigt: Allt som publiceras på BjornSennbrink.se om ekonomi, sparande och investeringar ska ses som information, inte som individuell rådgivning, inte som köprekommendationer, inte som säljrekommendationer. Du är själv ansvarig för alla beslut och följder rörande hantering av dina pengar. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Pengar du satsar i aktier, fonder, bostäder, fastigheter eller andra saker, kan minska i värde.