Hur jag började med sparande i aktier (nostalgi)

Hemma hos min morfar hade det så länge jag kan minnas funnits tidningar om pengar och investeringar. Jag minns att vi en dag på 1980-talet var på SEB på Drottninggatan i Örebro. Morfar skulle ta ut pengar inför en kommande USA-resa. Där vid disken frågade jag hur mycket aktier han hade egentligen. Han bara skrattade. Jag var för liten för att förstå att man inte pratar så om pengar.

Tillbaka hemma hos morfar i hans sommarhus i början 1990-talet brukade jag bläddra i Veckans Affärer och liknande magasin. Detta var långt innan internet skulle komma in i varje hushåll. Det var spännande att läsa om framgången hos män, sällan kvinnor på den tiden, som gjort aktieklipp eller satsat på rätt häst.

Det skulle ta hela vägen fram till 1999/2000 innan jag skulle komma i kontakt med aktier igen. Jag körde taxi och det var goda tider. Ericsson i Kumla blomstrade och varje eftermiddag köade vi vid huvudentrén för att köra konsulterna till flygplatsen eller hotellen. IT-bubblan hade inte brustit och mobiler, webb samt aktier var givna samtalsämnen under taxiresorna.

Av någon anledning kom jag i kontakt med Aktiespararna i Örebro. Jag minns inte vilken ingången var men ganska snabbt hamnade jag i ledningsgruppen för lokalföreningen. Vi medverkade i mars 2008 på Contour Air:s reseträff på Conventum i Örebro där min kära fru gjorde allt för att alla besökare skulle bära runt på vår ”goodie bag”, även om mest godis fanns i vår stora plåtskål i montern. Föga kunde jag då ana att jag tio år senare skulle arbeta med digital marknadsföra på den researrangören (som gick i konkurs under pandemin 2020+).

I samma veva kom de smarta mobilerna och det fanns en app där du kunde låtsas-investera. Det var roligt att se asien-aktierna skjuta i höjden. Det var roligt ända fram till november 2007 när asien-börsen tokrasade. Det finns info om det på Wikipedia: Chinese stock bubble of 2007.

Ytterligare några år senare började jag köpa aktier för sparande. Olyckligtvis hade jag helt missat att läsa på om fundamentala värden. Teknisk analys lät som mumbo-jumbo i mina öron och courtage, vad var det för nåt?

Läs mer på ämnet Ekonomi och pengar:

Viktigt: Allt som publiceras på BjornSennbrink.se om ekonomi, sparande och investeringar ska ses som information, inte som individuell rådgivning, inte som köprekommendationer, inte som säljrekommendationer. Du är själv ansvarig för alla beslut och följder rörande hantering av dina pengar. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Pengar du satsar i aktier, fonder, bostäder, fastigheter eller andra saker, kan minska i värde.