VW T4 Caravelle – Dags för service och bromsbyte

VW Caravelle i skogen

Jo, du måste. Även om du inte vill. Även om du vill spendera så lite på bilen som möjligt…så måste du serva den och det har vi gjort nu efter knappt 1500 mils körning. Vi passade även på att byta ut några slitdelar och laga en sak. Välkommen att läsa.

Vi har så här på vårkanten 2019 kommit fram till att vi ska göra vad vi kan för att hålla familjebussen rullandes. Tankar har funnits på att eventuellt köra vidare utan underhåll, byta in och att sälja privat i samband med köp av ny familjebuss.

Kalkylerna visar dock på att vi visserligen skulle kunna sänka vissa kostnader med en nyare familjebuss. Men att finansiering av bilköpet skulle rasera vår budget vi satt upp för bilägandet. Vi tog istället de sparade pengarna och köpte tjänsten service och reparation hos den lokala bilverkstaden.

Vi beställde, och fick levererat, en oljeservice. Det betyder i praktiken byte av olja i motorn och byte av oljefilter. Luftfiltret bytte jag själv sommaren 2018 så det betalade vi inte för nu.

Kommentar: Ja, det går att byta olja själv. Det är bara att få upp fronten, lossa på pluggen, låta oljan rinna ut och sen fylla på ny. Fast att byte oljefiltret på en Caravelle VR6 kräver arbete underifrån. En del gör det själva, andra betalar andra för att göra det.

Vi beställde, och fick vänta på, byte av bromsskivor och bromsbelägg fram. Det oljud som vi märkte av redan efter 150 mils körning och som senare bedömdes vara bromsskivorna av Bilprovningen, visade sig vara bromsskivorna (eller vi hoppas iallafall det, detta skrivs innan skivorna är bytta).

Kommentar: Ja, det går att byta bromsar själv. Det finns massor av bra guider på YouTube om hur man ska göra. Fast om du inte är mekaniker och ovan att meka med bilar kan det vara bättre att lämna bort bromsbytet. Du vill inte komma körandes med familjen i bilen nedför en backe och inse att du saknar bromsar…

Vi beställde, och fick levererat, byte av temperatursensor. Felkodsavläsaren (som kan släcka motorlampan) talade om redan innan jul att något var galet. Nu rullar vår familjebuss med fungerande temperaturmätare!

Kommentar: Nja, den här komponenten vill du nog inte ge dig på att byta själv, Sensorn sitter illa till och du måste ha bra små fingrar eller mycket tålamod för att komma till.