Familjebuss-Guide: Ta loss dörrsidan på en VW T4 Caravelle

Demonterad dörrsida VW T4 Caravelle

Det är lätt att ta loss dörrsidan på en Caravelle. Du behöver bara en vanlig stjärnmejsel, en spårmejsel och en liten tång. En skruvdragare kan göra arbetet mindre jobbigt för händerna men det är inget krav. Nu kör vi igång!

Börja med att parkera bilen inomhus eller under tak. Om något skulle gå fel vill du inte ha en blottad dörrsida utomhus. Eller så vill du det, jag vet inte, ditt val hur som helst.

1 – Börja med att skruva bort låssprinten (den svarta som åker upp och ner när du låser och låser upp).

2 – På dörrsidans framkant, högst upp, sitter det en en stjärnskruv. Bort med den:

3 – På dörrsidans bakkant sitter det ett clip, bänd ut med en spårmejsel och lirka försiktigt ut med en tång:

4 – Ta en spårmejsel och bänd bort dörrhandtaget i nederkant. Det släpper rakt ut med lite våld. Skruva bort tre skruvar, en i handtagets nederkant, två ovanpå handtaget. Ta bort resten av handtaget.

5 – Nu kan det gå att lyfta dörrsidan rakt upp och sen utåt. Om det inte fungerar sitter det tre dolda skruvar bakom dörrsidans högtalare:

6 – Bänd loss högtalargallret, skruva loss högtalaren och du ser tre stjärnskruvar som går in i dörrsidan.

7 – När alla skruvar är borta lyfter du och rycker lätt i dörrsidan. Den bör släppa enkelt. Bryt inte loss den.

X – Sätt ihop i omvänd ordning och glöm inte att stoppa tillbaka sladden till högtalaren eller att montera inre delen av dörrhandtaget innan du fäster skruvarna ovanifrån….

Så! Nu har du precis lärt dig hur du lossar/demonterar dörrsidan på en Volkswagen T4 Caravelle!

För dig som uppskattar en videoinstruktion finns det bl.a. ett klipp på tuben om hur höger framdörrs dörrsida tas loss, även om det är lite svårt att se eftersom en snubbe står i vägen för kameran:

Guiden ovan skapades genom att (för första gången) lossa dörrsidan i jakt på eventuella kabelbrott. En säkring hade löst ut och Instagram-följare hade tipsat om risken för kabelbrott.