Familjebuss-Guide: Hur göra rent avgasröret på bilen?

Rengöring av avgasrör

En motornörd vet vikten av att göra rent avgasröret på bilen. Det är kanske inte det första du tänker på när det kommer till rengöring av bilen. Men visst är det så mycket snyggare med ett avgassystem som ser nytt ut. Fortsätt läsa om den billiga metoden för rengöring:

Hösten 2018 gick vår ljuddämpare sönder. Den lossnade i framkant och blev hängandes:

Ett byte av ljuddämpare skedde omgående, på bilverkstad, och det blev så mycket snyggare:

Därefter körde vi hela vintern 2018/2019. Du ser själv på bilden hur avgasröret är placerat. Säkert en fransk ingenjör som kom på idén att montera bakre ljuddämpare så nära sprutet från bakdäcket. Snö, salt, grus, tjära, asfalt och lera brändes fast på dämparen och avgaspipan under vinterns och vårens äventyr:

Så en dag när vädret tillät det togs hinken fram. Hett vatten + en mix av bilschampoo, fönsterputs och klorin! En grov svamp och sen var det bara att börja gnugga. Ergonomi nolla att jobba uppifrån och in under bilen. Bra träning för underarmarna.

Det tog säkert duktiga 10 minuter att komma ner till metallen under smutsen. Det var värst på utsidan och ovanpå på röret. När en tredjedel av arbetet var utfört togs en paus och en Alvedon. Här är en bild:

Om du tittar noga på bilden ovan ser du röda fläckar på dämparen. En rejäl dusch med flygrost-borttagning hjälpte till att få bort smutsen, liksom en klick Autosol och ytterligare en dusch av det där starka medlet.

Här kan du ge upp för att det värker i armarna. Eller så inväntar du att Alvedon’en börjar värka och fortsätter. Till slut släpper smutsen. På slutet användes handskar för att smeta runt flygrost-medlet.

Till sist spolades allt av noga innan Autosol applicerades och ”polerades”. Resultatet blev lika fin som (eller bättre än) när ljuddämparen var ny:

OBS: Använd inte Autosol om du har krom att göra rent och polera. Här är det fråga om aluminium som visserligen kan poleras upp om intresse finns, men som inte förstörs av slipmedlet Autosol.

Totalkostnad: En hundralapp eller två för vätskor och svampar samt putsdukar. Du behöver inte fulla flaskor, dukarna kan du använda fler gånger. Du behöver inte någon specialmaskin, även om det kan underlätta. Billigt och enkelt underhåll där din svett är den största insatsen!

Gillar du att meka själv? Läs fler guider: